ΑΠΟΨΕΙΣΥΓΕΙΑ

Αλτσχάιμερ: Τεστ αίματος προβλέπει τη νόσο πριν τα συμπτώματα – Που θα το βρείτε

Απευθείας διαθέσιμο στο κοινό είναι πλέον το πρώτο τεστ αίματος για την ανίχνευση μη φυσιολογικών επιπέδων β αμυλοειδούς, μιας βασικής πρωτεΐνης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Το τεστ που λανσαρίστηκε τη Δευτέρα ονομάζεται AD-Detect, χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με ένα τεστ αίματος που η εταιρεία άρχισε να πωλεί για χρήση από γιατρούς στις αρχές του 2022.

«Ένα από τα πλεονεκτήματα της εξέτασης του β αμυλοειδούς είναι ότι ενημερώνει, πιθανώς χρόνια πριν ακόμα εμφανιστούν τα συμπτώματα, ότι κάποιος διατρέχει κίνδυνο για Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο Δρ. Michael Racke, ιατρικός διευθυντής νευρολογίας της Quest Diagnostics.

 Η ανακοίνωση ακολουθεί την έγκριση των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών νωρίτερα αυτόν τον μήνα για το Leqembi, ένα φάρμακο από την εταιρεία Eisai και τον συνεργάτη της, Biogen, που αφαιρεί το αμυλοειδές από τον εγκέφαλο και έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την πρόοδο της νόσου  σε ασθενείς πρώιμου σταδίου.

Μια παρόμοια θεραπεία από την Eli Lilly που περιέχει τη δραστική ουσία δονανεμάμπη βρίσκεται υπό εξέταση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Σε ποιους απευθύνεται το τεστ αίματος για το Αλτσχάιμερ και πώς μπορούν να το προμηθευτούν

To τεστ έχει κόστος 399 δολάρια που καταβάλλονται στον ιστότοπο της Quest.
Ένας γιατρός θα ελέγξει την αγορά μέσω τηλεϊατρικής για να διασφαλίσει ότι είναι ιατρικά απαραίτητη και θα κάνει μια παραγγελία εκ μέρους του ασθενούς.

Οι ασθενείς μπορούν να ελέγξουν τα αποτελέσματά τους στο διαδίκτυο και έχουν την επιλογή να μιλήσουν με έναν γιατρό χωρίς επιπλέον κόστος.

Το τεστ αίματος της Quest απευθύνεται σε ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω που μπορεί να έχουν ήπια απώλεια μνήμης ή οικογενειακό ιστορικό Αλτσχάιμερ και θέλουν να κατανοήσουν τον κίνδυνο για τη νόσο, εξήγησε ο Δρ. Racke.

Εάν το τεστ είναι θετικό, τα άτομα θα επικοινωνήσουν αυτόματα με έναν γιατρό από ένα ανεξάρτητο δίκτυο ιατρών για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα και ενδεχομένως να μοιραστούν τα αποτελέσματα με άλλους γιατρούς, ανέφερε η εταιρεία.

Τα κωλύματα σχετικά με την ελεύθερη διάθεση του τεστ για το Αλτσχάιμερ στους καταναλωτές

Η Δρ. Sarah Kremen, νευρολόγος στο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες, εξέφρασε την ανησυχία της ότι τα άτομα που διαγιγνώσκονται θετικά στο τεστ αλλά δεν έχουν συμπτώματα θα έρθουν να αναζητήσουν περαιτέρω εξετάσεις, πιθανώς με την ελπίδα να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες θεραπείες. Αλλά δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις για περισσότερες εξετάσεις εάν δεν είναι συμπτωματικά.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Racke τόνισε ότι τέτοια άτομα μπορεί να εξακολουθούν να ωφελούνται από παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως η δίαιτα και η άσκηση, για να μειώσουν τον κίνδυνο ή να καθυστερήσουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Μπορεί επίσης να πληρούν τις προϋποθέσεις για δοκιμές για τη νόσο Αλτσχάιμερ που μελετούν θεραπείες σε άτομα σε κίνδυνο, τα οποία όμως εξακολουθούν να έχουν φυσιολογική γνωστική λειτουργία.

Σημειώνεται τέλος ότι το τεστ που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο της Quest, δεν έχει υποβληθεί σε καμία αναθεώρηση από τον FDA. Ο οργανισμός γενικά δεν εξετάζει τέτοιες εξετάσεις εφόσον συνταγογραφούνται από πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Πηγή:oloygeia.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button