Ο Σωτήρης Μουστάκας έχασε το Όσκαρ το 1964 για μόλις δύο λεπτά

Η δόξα για τον πρωτοεμφανιζόμενο Σωτήρη Μουστάκα απείχε μόλις δύο λεπτά κινηματογραφικού φιλμ στον Ζορμπά.
Ο Σωτήρης Μουστάκας έκανε τον ντεμπούτο του στην ταινία “Ζορμπάς” ενσαρκώνοντας τον τρελό του χωριού. Ο άγνωστος τότε ηθοποιός εντυπωσίασε με το τέμπο και την εκφραστική του δεινότητα. Η ερμηνεία του τον πήγαινε κατευθείαν για το Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου όπως έλεγαν οι εκτιμήσεις . .
Δυστυχώς ο σκηνοθέτης δεν υπολόγισε αυτή τη παράμετρο καθώς υπήρχαν όροι για την διεκδίκηση του Όσκαρ.
Απαράβατος όρος από την επιτροπή απονομής των Όσκαρ ήταν η χρονική διάρκεια της εμφάνισης του κάθε ηθοποιού και ο Σωτήρης Μουστάκας με την εξαιρετική του ερμηνεία υπολειπόταν κατά δύο μόλις λεπτά για να διεκδίκηση το βραβείο.
Η υποψηφιότητά του ακυρώθηκε κι ο ίδιος έμεινε με την πίκρα του αποκλεισμού προτού από την κινηματογραφική δόξα.
Η ερμηνεία πάντως του νεαρού Μουστάκα στον “Ζορμπά” θεωρείται από αυτές που κλειδώνουν ένα ρόλο και αποτέλεσε σίγουρα το εφαλτήριο για την μετέπειτα εκτόξευσή του στη σφαίρα της διασημότητας έστω και εντός των συνόρων.
Η ταινία Αλέξης Ζορμπάς ήταν αγλλοελληνική συμπαραγωγή του 1964, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη με πρωταγωνιστές τους Άντονι Κουίν, Άλαν Μπέιτς, Ειρήνη Παππά και Σωτήρη Μουστάκα. Απέσπασε τρία όσκαρ: Β΄γυναικείου ρόλου, καλλιτεχνικής διεύθυνσης και διεύθυνσης φωτογραφίας. Η μουσική ήταν του Μίκη Θεοδωράκη.
Η τελευταία συμμετοχή του στην ταινία Εl-Greco απέδειξε την ερμηνευτική γκάμα που είχε σαν ηθοποιός.
Γνωρίζοντας οτι ήταν ήδη άρρωστος έθεσε όρο να μην πληρωθεί.
«Του έδωσα το σενάριο και τις σκηνές που ήταν να παίξει», δήλωσε ο Γιάννης Σμαραγδής και συνέχισε: « Όταν χρειάστηκε να μικρύνουν οι σκηνές αυτές, και τον ενημέρωσα, μου είπε ότι: «δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα» και του έκοψα αυτό που έλεγε ο Τισιάνο ότι: ‘’ αυτός ο πίνακας είναι ελληνικός ʼʼ. Με πήρε τηλέφωνο και μου είπε « ό, τι άλλο θέλεις να κόψω αλλά μην μου πάρεις από το στόμα αυτού του ρόλου τη λέξη ελληνικός. Θέλω να την πω για πολλούς λόγους αυτή τη λέξη».
Αργότερα έμαθα ότι είχε πει «πάνω από τον τάφο μου θέλω την ελληνική σημαία». Ήταν μεγάλος πατριώτης, μεγάλος καλλιτέχνης και πολύ σπουδαίος άνθρωπος».