ΆνθρωποιΡετρό

Αλέξανδρος Ισιγώνης ο Έλληνας που σχεδίασε το Μini

Το «Μίνι» ήταν σύμβολο της νεανικής ανεξαρτησίας

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Ο Αλέξανδρος Ισιγώνης παρ’ ότι ήταν Βρετανός, στις φλέβες του κυλούσε Ελληνικό αίμα. Βρετανός σχεδιαστής αυτοκινήτων λοιπόν, ελληνικής καταγωγής, γνωστός με την αγγλική εκδοχή του ονόματός του, Alec Issigonis. Έμεινε στην ιστορία, και θα μνημονεύεται για πάντα επειδή σχεδίασε το θρυλικό αυτοκινητάκι, Mini.

Ο Αλέξανδρος Άρνολντ Κωνσταντίνος Ισιγώνης γεννήθηκε στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας στις 18 Νοεμβρίου 1906.Ο πατέρας του Κωνσταντίνος, ήταν μηχανικός με καταγωγή από την Πάρο και η μητέρα του, η Χίλντα Πρόκοπ, ήταν Γερμανίδα, κόρη πλούσιου εργοστασιάρχη μπύρας της Σμύρνης.


Το 1922 ήταν χρονιά καθοριστική για τη ζωή του νεαρού Αλέξανδρου. Ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή και στη συνέχεια ήλθε η Μικρασιατική Καταστροφή. Για καλή του τύχη, βρέθηκε σ’ ένα αγγλικό πολεμικό και δια μέσω Μάλτας βρέθηκε το 1923 με τη μητέρα του στο Λονδίνο, εκμεταλλευόμενος τη βρετανική υπηκοότητα του πατέρα του. Με προτροπή της μητέρας του ξεκίνησε σπουδές μηχανικού στο Πολυτεχνείο του Μπάτερσι, αν και επιθυμούσε να σπουδάσει Καλές Τέχνες. Αντιμετώπισε πρόβλημα με τα μαθηματικά, καθώς απέτυχε τρεις φορές στις εξετάσεις, αλλά αρίστευσε στο σχέδιο. Αργότερα, συνήθιζε να λέει χαριτολογώντας ότι:

«Tα μαθηματικά είναι εχθρός κάθε δημιουργικού μυαλού».

Μετά την αποφοίτησή του κι έπειτα από μια περίοδο ξενοιασιάς αρχίζει την επαγγελματική του διαδρομή στην αυτοκινητοβιομηχανία της Μεγάλης Βρετανίας που εκείνη την εποχή ήταν στα φόρτε της. Δουλεύει αρχικά για τη Humber και στη συνέχεια για τη Morris Motor Company στο τμήμα των αναρτήσεων. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η εταιρεία του αναλαμβάνει διάφορα συμβόλαια για τον Βρετανικό Στρατό και ο Ισιγώνης παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατασκευή ενός ελαφρού αναγνωριστικού οχήματος. Μ’ αυτό τον τρόπο απέφυγε μάλιστα τη στράτευση και τον πόλεμο.

Μετά τον πόλεμο επανέρχεται στη σχεδίαση αυτοκινήτων και το 1948 παρουσιάζει το «Μοσκίτο», που ως Morris Minor θα κάνει μεγάλη καριέρα, καθώς θα παράγεται έως το 1971. Ήταν ένα αυτοκίνητο κομμένο και ραμμένο για την ανερχόμενη τότε εργατική τάξη, που συνδύαζε τη χαμηλή τιμή με τις ανέσεις ενός ακριβού αυτοκινήτου.

Το 1955 ήταν η μεγάλη στιγμή της καριέρας του. Η κρίση στο Σουέζ το 1956 προκαλεί άνοδο των τιμών του πετρελαίου και η ανάγκη για ένα μικρό και φθηνό τετραθέσιο αυτοκίνητο είναι απαραίτητη όσο ποτέ. Στρώνεται στη δουλειά και τον Αύγουστο του 1959 παρουσιάζει το Morris Mini Minor, ένα αυτοκίνητο εντελώς λιτής λογικής, χωρίς ραδιόφωνο και αξεσουάρ, καθότι o δημιουργός του πίστευε ότι αποσπούν την προσοχή του οδηγού.

Πολύ  γρήγορα το Mini θα γίνει παγκόσμιο best seller, με πωλήσεις 5,3 εκατομμυρίων τεμαχίων, χαρίζοντας στον Ισιγώνη μια θέση στο Πάνθεον των σχεδιαστών του 20ου αιώνα. Το «Μίνι», σύμβολο της νεανικής ανεξαρτησίας, κυκλοφορεί ως το 2000 με βελτιώσεις και παραλλαγές  ως «New Mini» από την BMW. To 1961, o Ισιγώνης από τη θέση του τεχνικού διευθυντή της BMC παρουσιάζει το νέο του δημιούργημα, το Morris 1100 ή Austin 1100, που σημείωσε και αυτό εμπορική επιτυχία.
Ο «Έλληνας Θεός», όπως ήταν το παρατσούκλι του, χρίστηκε Sir από τη βασίλισσα Ελισάβετ το 1969 και δύο χρόνια αργότερα συνταξιοδοτήθηκε. Ζούσε μόνος και απομονωμένος, δεν παντρεύτηκε ποτέ και υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι ήταν non active ομοφυλόφιλος.

O sir Alec Issigonis έφυγε απο την ζωή στις 2 Οκτωβρίου 1988.

Πολύ γρήγορα το Mini έγινε παγκόσμιο best seller, με πωλήσεις 5,3 εκατομμυρίων αυτοκινήτων, χαρίζοντας στον Αλέξανδρο Ισιγώνη μια θέση στο Πάνθεον των σχεδιαστών του 20ου αιώνα.

NIKOS ONLINE

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button