ΕλλάδαΤουρισμός

Ακόμα ένα πλήγμα στον κλάδο του τουρισμού από την Όμικρον

Λίγα χρόνια πριν , παραμονές Χριστουγέννων και πρωτοχρονιάς , πολλοί από εμάς τις είχαμε περάσει σε μεγάλες πόλεις του Εξωτερικού , η σε γραφικά χωριουδάκια της όμορφης Ελλάδας μας , οργανωμένα μέσω groups ταξιδιωτικών γραφείων η μεμονωμένα .

Δυστυχώς η πανδημία πλέον άλλαξε τα δεδομένα στη ζωή μας ,αλλά και στον τρόπο που ταξιδεύαμε .

Έτσι  το enjoynews θέλησε να έρθει σε επικοινωνία με την κυρία Ευη Χάλα Δημούλη  ιδιοκτήτρια του τουριστικού γραφείου Owl Travel, για να μας πει για την χριστουγεννιάτικη κίνηση  και τα προβλήματα ενός ακόμα ταλαιπωρημένου κλάδου από την πανδημία COVID 19.

Ως τουριστικός πράκτορας επι  σειρά ετών μπορείτε να μας πείτε κατα την εκτίμηση σας ποιο  είναι το μέγεθος των επιπτώσεων από την πανδημία στον κλάδο των τουριστικών γραφείων;


Όπως είναι γνωστό σε όλους εμάς, ο τομέας παροχής τουριστικών υπηρεσιών θα μπορούσε να θεωρηθεί η “βαριά” βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και σημαντική συνιστώσα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Άλλωστε η Ευρώπη αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ των τουριστικών μετακινήσεων στον κόσμο. Οπότε για τις ευρωπαϊκές χώρες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην τουριστική τους δραστηριότητα, όπως Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, η διαμορφωθείσα κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η μείωση εσόδων για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τα ταξιδιωτικά γραφεία προσεγγίζει το 70%, για τα ξενοδοχεία και εστιατόρια παρατηρήθηκε 50% μείωση, ενώ για τις κρουαζιέρες και τις αεροπορικές εταιρείες η κατακόρυφη μείωση εσόδων έφθασε στο 90%. Από αυτούς τους δείκτες και μόνο, μπορεί να γίνει κατανοητό ότι οι αναπόφευκτες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις λόγω πανδημίας Covid-19  έχουν πλήξει δραματικά την ελληνική τουριστική επιχειρηματικότητα. Ειδικότερα ο κλάδος των τουριστικών γραφείων δεν έχει καταφέρει ακόμα να ανακάμψει καθώς το 2021 κινήθηκε στο -80% των επιπέδων του 2019, όσο αφορά στον οργανωμένο τουρισμό.

 Μετά από μια δυνατή σεζόν όπως κατά γενική ομολογία ήταν το καλοκαίρι του 2021 όλοι περιμέναμε κάτι ανάλογο  για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, τελικά ποιο ήταν το αποτέλεσμα ;

Κατά την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν του 2021 υπήρξαν κάποιοι τουριστικοί προορισμοί που επέδειξαν ικανοποιητικότερες επιδόσεις από κάποιους άλλους, δεδομένου του γεγονότος ότι κατάφεραν να παρατείνουν την τουριστική σεζόν ως δημοφιλείς τουριστικές επιλογές. Η παράταση βέβαια αυτή δεν μπόρεσε να εξισώσει την τουριστική δραστηριότητα των τριών ή τεσσάρων μηνών του 2021 με τις παλαιότερες, προ Covid-19, τουριστικές δραστηριότητες που διαρκούσαν έως και επτά μήνες. Εκτός από τη μειωμένη χρονική διάρκεια της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν, παρατηρήθηκαν επίσης σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών που συνδέονται με τον τομέα του οργανωμένου τουρισμού. Είτε λόγω φόβου είτε λόγω απαγορεύσεων, σχεδόν μηδενίστηκαν οι περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς με τουριστικά λεωφορεία, αλλά και η διοργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων. Τόσο ο επαγγελματικός τουρισμός όσο και ο εισερχόμενος από υπερατλαντικές χώρες τουρισμός βρέθηκαν στο ναδίρ της τουριστικής κίνησης.     

         Αναφέρεται λοιπόν μια σαφή υστέρηση της δραστηριότητας των τουριστικών γραφείων σε σχέση με τον υπόλοιπο τουριστικό κλάδο, τουλάχιστον όσο αφορά στην επίτευξη του στόχου των εσόδων και της βιωσιμότητάς τους ως επιχειρήσεις, καθώς τα φετινά έσοδά τους μετά βίας προσέγγισαν το 50% των εσόδων του 2019. Και δυστυχώς  το αποτέλεσμα για τη δραστηριότητα των τουριστικών γραφείων κατά την εορταστική περίοδο διαγράφτηκαν αποθαρρυντικά δεδομένου του πανδημικού κύματος της μετάλλαξης ” Όμικρον”.

 Με την εμφάνιση της «΄Ομικρον» και την ταχύτατη εξέλιξη της τι ποσοστό ακυρώσεων   υπάρχει ;

Δυστυχώς το ποσοστό ακυρώσεων είναι αρκετά μεγάλο, καθώς έχει ανατραπεί ο προγραμματισμός χιλιάδων ταξιδιωτών που επιθυμούσαν να επισκεφθούν προορισμούς κατά τη διάρκεια των εορτών. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι φορείς των ταξιδίων και του τουρισμού αντιδρούν στην εφαρμογή των ταξιδιωτικών περιορισμών λόγω της μετάλλαξης ” Όμικρον” από πολλά  ευρωπαϊκά κράτη-μέλη για πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες, γίνεται αντιληπτό πόσο ανεπανόρθωτα πλήττονται οι τουριστικοί πράκτορες και οι tour operators, θέτοντάς τους επανειλημμένως σε οικονομική δυσχέρεια. Κι αυτό καθώς η συχνή τροποποίηση των ταξιδιωτικών περιορισμών αφενός εξασθενεί την ταξιδιωτική εμπιστοσύνη και αφετέρου υποσκάπτει τις μέχρι τώρα προσπάθειες για άρση των αυστηρών περιορισμών μετακίνησης όσων πολιτών κατέχουν το Ψηφιακό Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού ή Πιστοποιητικό Νόσησης.

O κλάδος σας έχει  υποστεί τεράστιο πλήγμα από την πανδημία. Γνωρίζετε ποια είναι τα βασικά αιτήματά σας  προς την Πολιτεία για τη στήριξη των τουριστικών γραφείων;

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα επωφελούνται ήδη από  μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η στήριξη ρευστότητας, φορολογικές ελαφρύνσεις, χαλάρωση των κανόνων για κρατικές ενισχύσεις,  αλλά και η αναστολή των κανόνων της ΕΕ για τις χρονοθυρίδες προσγείωσης-απογείωσης των αεροδρομίων προκειμένου να αποφευχθούν κενές πτήσεις. Οπότε, συμπληρωματικά θα χρειαζόταν από την Πολιτεία να επεξεργαστεί την ιδέα της πλήρους επιδότησης των εισφορών για τα τουριστικά γραφεία αλλά και να επισπεύσει σε συνεργασία με τα άλλα κράτη την υλοποίηση έκδοσης CovidFree Πιστοποιητικού μετακίνησης ταξιδιωτών, προκειμένου να διευκολυνθεί το “άνοιγμα των συνόρων” παγκοσμίως έχοντας κριτήριο αξιολόγησης για τον υγειονομικό κίνδυνο τον ίδιο τον ταξιδιώτη και όχι τη χώρα προέλευσής του.

 Εσείς ποιος  πιστεύεται ότι θα είναι ο ρόλος των τουριστικών γραφείων μετά την πανδημία στη διεθνή τουριστική αγορά ;

Στη μετα-Covid τουριστική αρένα, ο ρόλος των τουριστικών γραφείων δεν μπορεί παρά να είναι καθοριστικός, καθώς είναι ο κλάδος που δύναται αφενός να προβάλλει και αφετέρου να πληροφορήσει και να προτείνει προορισμούς, παρέχοντας ταυτόχρονα συνέπεια και υψηλή ποιότητα υπηρεσιών που πηγάζει από την εμπειρία και την γνώση. Άλλωστε τα τουριστικά γραφεία μπορούν να προσφέρουν τις εγγυήσεις για την ομαλή έκβαση του όποιου ταξιδιού έχουν αναλάβει  εξασφαλίζοντας τόσο το συγκεκριμένο κόστος για τον καταναλωτή όσο και το κλίμα εμπιστοσύνης-ασφάλειας. Επιπλέον, τα τουριστικά γραφεία βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα για τη διαμόρφωση τουριστικών πακέτων που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών για ασφαλείς και ανέμελες διακοπές !

Το OWL Travel αποτελείτε από μια ομάδα αφοσιωμένων ταξιδιωτικών συμβούλων με πολυετή εμπειρία. Κύριος στόχος μας είναι η άμεση εξυπηρέτηση και ικανοποίηση των πελατών μας όχι μόνο με ποιότητα αλλά και με αξία. Οι μοναδικές μας ικανότητες είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τις απαιτήσεις κάθε ταξιδιώτη. Με βάση τις ικανότητές μας είμαστε σε θέση να προσφέρουμε αξιόπιστες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

*

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button