Ελλάδα

Αισιόδοξα μηνύματα για τον Τουρισμό το 2021

Το ταξίδι προς τη χώρα μας γίνεται όνειρο και στόχος άμεσης προτεραιότητας για εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι ενθαρρύνονται να συνδέουν την Ελλάδα με την ασφάλεια, την υγεία, τη χαλάρωση μετα την πανδημία.

Η λαχτάρα για ένα συναρπαστικό ταξίδι πιθανώς δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη όσο φέτος. Μόλις δοθεί ξανά η ελευθερία ταξιδιού, οι άνθρωποι θα ταξιδέψουν ξανα στον τόπο μας.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του WTTC, εκτιμάται ότι στο πιο αισιόδοξο σενάριο, με σταδιακή ανάκαμψη από το τέλος Μαρτίου και μετά.

Το WTTC στηρίζει την εκτίμησή του στα μηνύματα από τους tour operators, με βάση τις προ-κρατήσεις, που παραπέμπουν σε ισχυρή ζήτηση για το ερχόμενο καλοκαίρι.

Το πιο αισιόδοξο σενάριο λαμβάνει υπόψη ότι η επανεκκίνηση στα ταξίδια διεθνώς θα γίνει από το τέλος Μαρτίου και μετά, με τις εξής βασικές προϋποθέσεις:

-Να έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τα προγράμματα εμβολιασμού

-Να υιοθετηθούν γρήγορα, ενιαία πρωτόκολλα για τεστ

-Να υπάρχει συνεχής συντονισμός σε διεθνές επίπεδο και συνεργασία ιδιωτών και κρατικών φορέων .

Για τον Ελληνικό Τουρισμό

Οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς αξιολογούν ως θετικό το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις όσον αφορά τις επιλογές των Ευρωπαίων όταν ξεκινήσουν τα ταξίδια, ωστόσο τοποθετούν την ανάκαμψη προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου και μετά. Το 2020, στο εντεκάμηνο με βάση τα επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 76,3%, στα 4,24 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά την περίοδο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2020, έναντι των 17,8 δισ. ευρώ του εντεκαμήνου του 2019.

Για τους πρώτους μήνες του 2021 θα είμαστε με πολυ χαμηλή δραστηριότητα και παραμένει ερωτηματικό το πότε θα γίνει η επανεκκίνηση, με μεγαλύτερες τις απώλειες στους  ορεινούς προορισμούς, και τα αστικά ξενοδοχεία αλλά και τους  προορισμούς του Σαββατοκύριακου.

Ως προς τη διάθεση για τα ταξίδια στην Ευρώπη φέτος, μία πρώτη εικόνα δίνει η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) για τον εσωτερικό τουρισμό στην Ευρώπη αλλά και τα ενδο-ευρωπαϊκά ταξίδια με βάση τη διάθεση των Ευρωπαίων αυτή την στιγμή όπως αποτυπώνεται σε αγορές με μεγάλο όγκο ταξιδιωτών όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Βέλγιο, Ελβετία, Ισπανία, Πολωνία και Αυστρία (όλες από τις πλέον σημαντικές αγορές εισερχόμενου τουρισμού και για τη χώρα μας).

Με βάση τα αποτελέσματα της έκθεσης που προέκυψε από πάνω από 4.000 απαντήσεις, πρώτη επιλογή για ενδο-ευρωπαϊκά ταξίδια για τους Ευρωπαίους παραμένει η Ισπανία, ακολουθούν η Ιταλία και η Γαλλία, η Ελλάδα έρχεται τέταρτη, ενώ νέα είσοδο αποτελεί η Τουρκία, στην ένατη θέση.

Ο μαζικός τουρισμός αναμένεται να είναι φέτος  το κυρίαρχο μοντέλο και για τις αφίξεις.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button