ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σταμάτα: Σύλληψη για μπάρμπεκιου σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από δασική έκταση – Πορτοκαλί συναγερμός για πυρκαγιές

Σε πορτοκαλί συναγερμό, με δείκτη επικινδυνότητας 4, βρίσκονται σήμερα πολλές περιοχές της χώρας, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης και ταχείας εξάπλωσης πυρκαγιών.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν κάθε δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Μιλώντας στο ΕΡΤnews, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, ανέφερε ότι από τις αρχές του έτους έχουν πραγματοποιηθεί 281 συλλήψεις για πυρκαγιές, με περίπου το 90% των περιστατικών να οφείλεται σε αμέλεια.

Όπως τόνισε, οι σημερινές συνθήκες παραμένουν ιδιαίτερα επικίνδυνες, καθώς οι ισχυροί άνεμοι μπορούν να συμβάλουν στην ταχύτατη εξάπλωση μιας φωτιάς. Για τον λόγο αυτό, οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν εργασίες και δραστηριότητες που ενδέχεται να προκαλέσουν σπινθήρες ή ανάφλεξη.

Σε επίπεδο επικινδυνότητας 4 βρίσκονται η Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων, η Φωκίδα, η Φθιώτιδα και η Εύβοια, μαζί με τη Σκύρο. Στον ίδιο δείκτη βρίσκονται επίσης ολόκληρο το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο, καθώς και περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μεταξύ των οποίων η Καβάλα, η Θάσος, η Ξάνθη και ο Έβρος, συμπεριλαμβανομένης της Σαμοθράκης.

Η Πυροσβεστική εφιστά ιδιαίτερα την προσοχή σε θερμές εργασίες, στη χρήση τροχού και ηλεκτροσυγκολλήσεων, στις μελισσοκομικές εργασίες και στο υπαίθριο κάπνισμα μελισσών. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται επίσης στο άναμμα φωτιάς και στην απόρριψη αναμμένων τσιγάρων.

Ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε ότι ακόμη και δραστηριότητες όπως το μπάρμπεκιου μπορούν, υπό συγκεκριμένες συνθήκες και κατά παράβαση των προβλεπόμενων περιορισμών, να οδηγήσουν σε σύλληψη. «Με τις σημερινές συνθήκες μιλάμε για αυτόφωρη σύλληψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό στη Σταμάτα Αττικής, όπου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πολίτης συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, καθώς είχε υπαίθρια ψησταριά σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από δασική έκταση, σε περιοχή όπου ίσχυε δείκτης επικινδυνότητας 4.

Ο κ. Αρτοποιός υπενθύμισε ότι η νομοθεσία για την πυροπροστασία έχει αυστηροποιηθεί, ενώ οι έλεγχοι από τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού είναι συνεχείς. «Η αμέλεια παραμένει η κυριότερη αιτία», σημείωσε, αναφερόμενος στις συλλήψεις για περιστατικά πυρκαγιάς.

Οι αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν αυστηρά τα μέτρα πυροπροστασίας, καθώς ακόμη και μια φαινομενικά μικρή αμέλεια μπορεί, υπό τις παρούσες καιρικές συνθήκες, να εξελιχθεί σε σοβαρό περιστατικό.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button