

Η Σκύρος είναι ένα από τα πιο αυθεντικά και λιγότερο τουριστικά νησιά των Σποράδων, με συνδυασμό βουνού και θάλασσας, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, πολιτισμό και υπέροχες παραλίες.Συγκεκριμένα η Σκύρος είναι το νοτιότερο και μεγαλύτερο νησί των Σποράδων και βρίσκεται κυριολεκτικά στο κέντρο του Αιγαίου.
Είναι ένας εξαιρετικός προορισμός για ήρεμες διακοπές κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Εύβοια. Στη Σκύρο θα χαρείς τη θάλασσα και τις βόλτες στη φύση, θα φας πεντανόστιμο αστακό και θαλασσινά, και θα διασκεδάσεις στα μαγαζιά της Χώρας.
Η Χώρα είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στη βορειοανατολική μεριά του νησιού, πάνω από την παραλία του Μώλου και τα Μαγαζιά. Για πολλούς, το σημείο αυτό είναι μακράν το ωραιότερο του νησιού, καθώς προσφέρει πανοραμική θέα!
Αν και μέχρι τώρα δεν ήταν τόσο γνωστή όσο τ’ άλλα νησιά των Σποράδων είναι ένα μοναδικής ομορφιάς νησι που διατηρεί την αυθεντικότητα του και κερδίζει επάξια το ενδιαφέρον των Ελλήνων αλλά και των ξένων τουριστών .

Στις παραλίες του νησιού όπως ο Πεύκος, ο Μώλος και τα Μαγαζιά θα κολυμπήσετε σε κρυστάλλινα καταγάλανα νερά .Κάποιες απο τις παραλίες της Σκύρου δεν έχουν εύκολη πρόσβαση αλλά το μαγευτικό τοπίο θα σας αποζημιώσει όταν θα φτάσετε σ αυτές με λιγο περπάτημα, το τοπικό λεωφορείο ή το καραβάκι.


Παραλίες

Η Σκύρος έχει πολλές υπέροχες παραλίες που ικανοποιούν και τα πιο απαιτητικά γούστα. Οι περισσότερες δεν διαθέτουν ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά υπάρχουν και αρκετές οργανωμένες. Κάποιες από τις ωραιότερες παραλίες στη Σκύρο είναι:
Άγιος Πέτρος: Όμορφη παραλία με γαλαζοπράσινα νερά, άμμο και βότσαλα. Παρόλο που δεν είναι οργανωμένη, τα πεύκα που την περιβάλλουν προσφέρουν φυσική σκιά.
Πεύκος: Η παραλία του ομώνυμου οικισμού. Είναι αμμουδερη, περιβάλλεται από κατάφυτους λόφους και διαθέτει ομπρέλες και δέντρα.
Κυρά Παναγιά: Μεγάλη αμμώδης παραλία με πεντακάθαρα νερά και δέντρα που παρέχουν σκιά.

Καλαμίτσα: Βρίσκεται κάτω από τον ομώνυμο οικισμό και είναι μία από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού. Έχει βότσαλα, ομπρέλες, καφετέριες και ταβέρνες και είναι ιδανική για windsurfing.
Αγαλίπα: Πρόκειται για 2 ήσυχες παραλίες σε έναν πανέμορφο όρμο που περιβάλλεται από πεύκα. Είναι αμμουδερές με διάφανα καταγάλανα νερά και στη μία υπάρχει ένα ναυαγισμένο καΐκι. Δεν είναι οργανωμένες και η πρόσβαση γίνεται πιο εύκολα δια θαλάσσης.

Μαγαζιά: Δημοφιλής οργανωμένη παραλία δίπλα στη Χώρα. Έχει φαρδιά αμμουδιά, πεντακάθαρα νερά, καφέ και ταβέρνες.
Πουριά: Παραλία που αξίζει να επισκεφτείς για το μοναδικό τοπίο της με τους ιδιαίτερους βραχώδεις σχηματισμούς. Εκεί βρίσκεται και το εντυπωσιακό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που είναι σκαλισμένο μέσα σε έναν βράχο.
Αχερούνες: Όμορφη παραλία με χρυσή άμμο και ήρεμα, ρηχά νερά, ιδανική για οικογένειες. Βρίσκεται κοντά στο λιμάνι και διαθέτει καφετέριες.
Ατσίτσα: Ειδυλλιακός κόλπος με βότσαλο, κρυστάλλινα νερά και πλούσια βλάστηση που φτάνει μέχρι τη θάλασσα.
Γυρίσματα: Δημοφιλής μεγάλη παραλία με άμμο και ψιλό βότσαλο. Διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες και μαγαζιά σε κοντινή απόσταση,
Μώλος: Μία από τις πιο πολυσύχναστες και οργανωμένες παραλίες της Σκύρου. Έχει ομπρέλες, ξαπλώστρες, beach bar και εστιατόρια.
Το κύριο λιμάνι της Σκύρου είναι η Λιναριά στη δυτική ακτή του νησιού, περίπου 10 χλμ. από τη Χώρα.

Η Χώρα της Σκύρου δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τη χώρα οποιουδήποτε κλασικού αιγαιοπελαγίτικου νησιού. Έχει γραφικά σοκάκια, μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα και πολλές επιλογές σε φαγητό, ποτό και γλυκό.

Αξιοθέατα
Η Σκύρος είναι ένα νησί με μακρά ιστορία που ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια. Διαθέτει αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και μνημεία της βυζαντινής και ενετικής περιόδου,όπως:
- Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς
- Μονή Αγίου Γεωργίου
- Κάστρο της Σκύρου
- Αρχαιολογικό Μουσείο Σκύρου
- Προϊστορικός οικισμός στο Παλαμάρι
- Πλατεία Μπρούκ με το άγαλμα του Άγγλου ποιητή

Μια πολύ ωραία ιδέα για εκδρομή με καίκι είναι ο ΥΔΡΟΒΑΤΗΣ (2222 093100) που με σε πάει στο νησάκι Σαρακηνό με τα πεντακάθαρα πράσινα νερά και σου σερβίρει all day πεντανόστιμα πιάτα εν πλω: από βερίκοκα και λαδόπιτες -τηγανόψωμο σκέτο ή γεμιστό με τυρί- μέχρι χταποδάκι με καπαρόφυλλα και ρακές και αστακομακαρονάδα. Όλα ντόπια και ωραία μαγειρεμένα.


Αν αυτό που ζητάς είναι αυθεντικότητα ,όμορφες παραλίες ,καλό φαγητό και νορμάλ τιμές, η Σκύρος θα γίνει το νησί σου.
Το φαγητό στο νησί είναι πεντανόστιμο ,εδώ θα απολαύσετε ολόφρεσκα ψάρια που σερβίρουν οι τοπικές ταβέρνες συνήθως απο την «ψαριά» της προηγούμενης μέρας στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου και τοπικές σπεσιαλιτέ σε λογικότατες τιμές.
Όταν βρεθείς στη Σκύρο, ζήτησε να φας φέτα σκυριανή, κεφαλοτύρι Σκύρου και το ξινοτύρι Σκύρου ̵ και τα δύο φανταστικά τυριά. Ζήτησε να δοκιμάσεις και σκυριανή φάβα.
Στο νησί θα συναντήσετε τα γνωστά μικρόσωμα σκυριανά αλογάκια μια αρχαία φυλή ελληνικών αλόγων. Τα παλαιότερα χρόνια και μέχρι τη δεκαετία του 1970 τα αλογάκια χρησιμοποιούνταν για αγροτικές εργασίες και ιπποδρομίες.
Σήμερα, το σκυριανό αλογάκι είναι προστατευόμενο είδος, καθώς πρόκειται για μία από τις πιο σπάνιες φυλές αλόγων παγκοσμίως και απειλείται με εξαφάνιση. Μπορείς να επισκεφτείς τις φάρμες που υπάρχουν στο νησί για την αναπαραγωγή και προστασία του είδους και να δεις από κοντά αυτά τα όμορφα μικρά άλογα.
Σου προτείνουμε να επισκεφτείς τη φάρμα Μουριές, που φιλοξενεί δεκάδες σκυριανά αλογάκια.

Μπορείτε να φθάσετε απο την Κύμη της Ευβοίας που εξυπηρετεί το νησί με συχνά δρομολόγια διαρκείας μιάμισης ώρας. Όμως μπορείς να παςκαι με το αεροπλάνο, καθώς η πτήση διαρκεί μόνο μισή ώρα.Στο νησί υπάρχει επίσης μικρό αεροδρόμιο που εξυπηρετεί πτήσεις εσωτερικού. Βρίσκεται στα βόρεια, 14 χλμ. από τη Χώρα της Σκύρου.
Αξίζει να κάνετε μια βόλτα στην ανέγγιχτη ομορφιά της Σκύρου.
Με την επιμέλεια των ENJOY GREECE MAGAZINES.

Προβάλουν την Ελλάδα με υψηλή αισθητική
Έντυπα -Websites-Social



