ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

17 λιμάνια της χώρας συνδέονται με την Ευρώπη με την αναθεώρηση του Κανονισμού για το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (δείτε ποια είναι)

Ανακοινώθηκε η πρόσβαση για 17 επιπλέον λιμένες στην Χρηματοδοτική Διευκόλυνση ‘Συνδέοντας την Ευρώπη 2’ με την αναθεώρηση του Κανονισμού για το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών.

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί οι νέες εξελίξεις στην Ε.Ε. Ο Πειραιάς θα γίνει πύλη εισόδου για τα εμπορεύματα που φτάνουν από την Ασία και η Θεσσαλονίκη θα μετατραπεί σε πύλη εξόδου για τα Βαλκάνια.

Οι νέες δράσεις θα συνδέσουν τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας με τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, και θα αναδείξουν την Ελλάδα σε διαμετακομιστικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας.

Την τρέχουσα περίοδο βρίσκεται σε φάση διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες η αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού (ΕΚ) 1315/2013 που διέπει την λειτουργία του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών.

Από τη χώρα μας διέρχεται ο Διάδρομος Ανατολής – Ανατολικής Μεσογείου στον βασικό δίκτυο του οποίου με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030, εντάσσονται οι λιμένες Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηγουμενίτσας, και Ηρακλείου Κρήτης ενώ στο εκτεταμένο δίκτυο με ορίζοντα ολοκλήρωσής το 2050, εντάσσονται οι λιμένες Μυτιλήνης, Χίου, Ρόδου, Χανίων, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Σύρου, Θήρας, Λαυρίου, Ραφήνας, Χαλκίδας, Ελευσίνας, Καλαμάτας, Πύργου, Βόλου, Σκιάθου, Καβάλας, Κέρκυρας και Κυλλήνης.

Για τις ανάγκες αναθεώρησης του Ευρωπαϊκού Κανονισμού (ο οποίος δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από τις αρχές του 2024), τέθηκαν εκ νέου τα κριτήρια επιβατικής ή/και εμπορευματικής κίνησης για την τριετία 2017-2019, για όλους τους λιμένες του Διευρωπαϊκού Δικτύου. Από την ολοκλήρωση της άσκησης αυτής και κατόπιν σειράς διμερών επαφών της χώρας μας με την αρμόδια Διεύθυνση της Ε. Επιτροπής (DGMOVE), στον νέο Κανονισμό προστίθενται για την χώρα μας οι ακόλουθοι λιμένες που ικανοποίησαν τα εν λόγω κριτήρια:

Κύριο δίκτυο:

• Αγίων Θεοδώρων (Κόρινθος)

Εκτεταμένο δίκτυο:

* Αργοστόλι, Ληξούρι, Πόρος (Κεφαλονιά)

*Ζάκυνθος, στα Ιόνια Νησιά,

* Αίγινα,

* Φανερωμένη και Παλούκια Σαλαμίνας,

 * Πόρος Τροιζηνίας, στον Αργοσαρωνικό

• Γαύριο (Άνδρος)

* Τήνος, στις Κυκλάδες

• Κως

* Βαθύ Σάμου

• Θάσος, στο Β. Αιγαίο

• Ρέθυμνο

* Σητεία, στην Κρήτη 

• Λάρυμνα, στην Στερεά Ελλάδα.

Οι λιμένες αυτοί με την θέση του Κανονισμού σε ισχύ, αποκτούν πρόσβαση σε ευρωπαϊκές συγχρηματοδοτήσεις μέσω της Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης Συνδέοντας την Ευρώπη 2, του χρηματοδοτικού εργαλείου της Ε. Επιτροπής για την πραγμάτωση του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button