ΕλλάδαΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Δεκαπενταύγουστος στην Πάρο


Οι «Παναγίες του Αιγαίου»  γιορτάζουν σήμερα με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε κατανυκτική ατμόσφαιρα την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Η Πάρος που ξέρει να γιορτάζει με έναν μοναδικό τρόπο τις Ελληνικές παραδόσεις  έχει σημαντικό ρόλο στους εορτασμούς στην Παναγία Εκατονταπυλιανή.

Ο Ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής είναι ένα από τα σπουδαιότερα και καλοδιατηρημένα παλαιοχριστιανικά μνημεία που βρίσκονται στον Ελλαδικό χώρο και μάλιστα είναι το μεγαλύτερο.


Ο εορτασμός ξεκινά 13 & 14 Αυγούστου με λειτουργίες στον Ιερό Ναό της και κορυφώνεται την ημέρα του 15 Αυγούστου όπου γίνεται η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας και περιφορά σε όλο τον παραδοσιακό οικισμό της Παροικιάς.

Μετά ξεκινά μια μεγάλη γιορτή, με πολλές εορταστικές εκδηλώσεις σε όλη την Παροικιά. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή γίνεται η βραδιά αφού ψαροκάικα βγαίνουν στον κόλπο της Παροικιάς, όπου και γίνεται η νύχτα μέρα από τα πυροτεχνήματα που φωτίζουν τον ουρανό, υπο τη μελωδία νησιώτικων σκοπών και τη συνοδεία χορευτικών συγκροτημάτων στον παραλιακό δρόμο της Παροικιάς.

Από τον εορτασμό όμως δε λείπει και η πανέμορφη Νάουσα η οποία γιορτάζει  τα “Εννιάμερα”, στις 22-23 Αυγούστου με πολλές εκδηλώσεις στο λιμανάκι της Νάουσας.

Είναι η βραδιά των “Κουρσάρων” όπου νέοι και νέες ντυμένοι με με βράκες, φουστάνια, μαντίλια και ζωνάρια, στο γραφικό και κοσμοπολίτικο οικισμό της Νάουσας, δημιουργούν ένα σκηνικό που παραπέμπει σε άλλες εποχές.

Οι εικόνα μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές με Πειρατές, με κάστρα και φωτιές, αναβιώνοντας την αρπαγή των γυναικών της Νάουσας από τους πειρατές του Μπαρμπαρόσα!

Νησιώτικοι σκοποί ξεσηκώνουν και τον πιο διστακτικό με τους ήχους του βιολιού και της τσαμπούνας να μεταφέρουν  το κέφι σε κάθε σοκάκι της Νάουσας.

Οι Παριανοί αν και, πλέον, το νησί τους αποτελεί έναν δημοφιλέστατο προορισμό, παραμένουν προσηλωμένοι στα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους και τα περνούν απο γενιά σε γενιά τιμώντας τις παραδόσεις.Η Πάρος τιμά τον Δεκαπενταύγουστο και έχει πολλούς επισκέπτες που έρχοντε κάθε χρόνο όχι μόνον για τις ομορφιές του νησιού αλλά και για να ζήσουν το «Πάσχα του Καλοκαιριού» με κατάνυξη ….και αυθεντικό Παριανό γλέντι.

👉Ακολουθήστε το www.enjoynews.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button