ΕλλάδαΟικονομία

Το χρονοδιάγραμμα του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το νέο «Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027» (ΕΣΠΑ )αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τις νέες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια.

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 29 Ιουλίου 2021 και σύμφωνα με αυτό πρόκειται να διατεθούν για την χώρα μας πόροι συνολικού ύψους 26,2 δισ. ευρώ για τα επόμενα 7 έτη, από τα οποία τα 20,9 δισ. ευρώ αφορούν στην Ενωσιακή Στήριξη και ποσό 5,3 δισ. ευρώ αφορά στην Εθνική Συνεισφορά.

Οι πρώτες δράσεις

Στο 1 δισ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός των δύο πρώτων δράσεων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι δράσεις οι οποίες θα τρέξουν το επόμενο δίμηνο, την έναρξη των οποίων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ Γιάννης Τσακίρης ο οποίος είναι αρμόδιος για το ΕΣΠΑ και τις Δημόσιες επενδύσεις, κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα των δύο δράσεων που θα τρέξουν τους επόμενους δύο μήνες.

Η πρώτη δράση αφορά στην «Ψηφιακή Μετάβαση των ΜμΕ». Ο πρώτος κύκλος προκηρύξεων περιλαμβάνει πόρους 300 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων για τη συγκριμένη δράση θα ξεκινήσει τέλος Οκτωβρίου και θα αφορά χρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών σχεδίων επιχειρήσεων με χαμηλή ψηφιακή ετοιμότητα.

Η δεύτερη δράση αφορά στην «Πράσινη Μετάβαση των ΜμΕ» που περιλαμβάνει πόρους 700 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος Νοεμβρίου και αφορά στην αναβάθμιση της παραγωγικής λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την αξιοποίηση λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον και οι οποίες θα καταστήσουν τις επιχειρήσεις περισσότερο ανταγωνιστικές.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρόσκλησης, εκτός της επιχορήγησης των παραγωγικών παγίων θα επιχορηγείται και η εγκατάσταση ηλιακών panels σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ίδια κατανάλωση, όχι όμως για «net metering». Στόχος της δράσης είναι η περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους των ΜμΕ.

Οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν ακόμη και πριν το τέλος του έτους.

Η αξιολόγηση  θα γίνει με τη διαδικασία FIFO (First In-First Out) και δεν αποκλείεται οι πρώτες εκταμιεύσεις να γίνουν ακόμη και πριν το τέλος του έτους.

Ο κ. Τσακίρης επισήμανε παράλληλα ότι η ένταξη μιας ώριμης επένδυσης μπορεί να λάβει έγκριση, ακόμη και σε διάστημα μόλις ενός μηνός, από την υποβολή της αίτησης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Β.Ε.Α Παύλος Ραβάνης, επισήμανε ότι το νέο ΕΣΠΑ είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, που μπορεί να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις και να κινητοποιήσει τη στροφή σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

«Το Επιμελητήριο έχει επισημάνει επανειλημμένα την ανάγκη να δοθούν λύσεις στο πρόβλημα της ρευστότητας. Χωρίς συνθήκες επαρκούς χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, δεν μπορούν να υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες και επενδύσεις. Το νέο ΕΣΠΑ πρέπει να στηριχθεί σε μια σαφή στρατηγική, η οποία θα κατευθύνει πόρους στην επιχειρηματικότητα, στις επενδύσεις, στην εξωστρέφεια. Δεν έχουμε πια την πολυτέλεια για έργα βιτρίνας, ούτε για σπατάλη πόρων σε αποσπασματικές και άστοχες δράσεις. Τώρα, χρειάζεται στόχευση, σχέδιο και αποτελεσματικότητα»,τόνισε ο κ. Ραβάνης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button