ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Πόσο επιβιώνει ο κορωνοϊός στις διάφορες επιφάνειες;;;

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ.Ψαλτοπούλου, Π.Μαλανδράκης, Ι.Ντάνασης και Θ.Δημόπουλος συγκέντρωσαν και ανέλυσαν τα ευρήματα μελέτης που καταγράφει για το πόσο επιβιώνει ο κορωνοϊός στις διάφορες επιφάνειες, όπως τα χαρτονομίσματα, τα ρούχα και οι μάσκες.

Η μελέτη έδειξε ότι ο ιός παρέμενε λοιμογόνος :

Σε πλαστικές και μεταλλικές επιφάνειες για 6 ημέρες.

Σε χαρτονομίσματα για 3 ημέρες.

Στις χειρουργικές μάσκες τουλάχιστον για 7 ημέρες.

Στο δέρμα 4 ημέρες.

Στα ρούχα  λιγότερο από 8 ώρες.

Στα νοσοκομεία μπορεί να μεταδοθεί από ασθενή σε ασθενή μέσω ακόμη και ενός στηθοσκοπίου, το γεγονός αυτό οδήγησε στην αναζήτηση του κορωνοϊού στα δωμάτια των νοσοκομείων στην αρχή της πανδημίας και φάνηκε να βρίσκεται παντού.   Το RNA του ιού μπορεί να βρεθεί τόσο σε αντικείμενα σε μονάδες υγείας όσο και σπίτια που βρισκόταν σε καραντίνα, ή μπάνια, και μάλιστα μπορεί να παραμείνει για εβδομάδες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, όπου 17 μέρες μετά την εκκένωση του, όταν βρέθηκαν 712 επιβαίνοντες θετικοί στον κορωνοϊό, το RNA του ιού εντοπιζόταν ακόμη στις επιφάνειες των καμπίνων. Ωστόσο, διατυπώθηκε η θεωρία ότι το RNA αυτό είναι σαν το «πτώμα» του ιού και δεν είναι πραγματικά μεταδοτικό.

Σε μία άλλη μελέτη, πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο Ισραήλ οι ερευνητές προσπάθησαν να εντοπίσουν ζωντανό τον ιό στα πράγματα ασθενών αλλά και στα έπιπλα σε μονάδες απομόνωσης και ξενοδοχεία καραντίνας, τα μισά δείγματα από τα νοσοκομεία και το ένα τρίτο των ξενοδοχείων ήταν θετικά, αλλά δεν ήταν ικανά να μολύνουν κύτταρα.

Οι περιπτώσεις πολλαπλών κρουσμάτων μετά από μία συνάθροιση συνήθως σε εσωτερικό χώρο δύσκολα ερμηνεύεται μέσω των μολυσμένων επιφανειών, ενώ ξεκάθαρα καταδεικνύει την αερογενή οδό μετάδοσης. Το πλύσιμο των χεριών παραμένει σημαντικό, αλλά πρώτιστο ρόλο παίζει η βελτίωση του εξαερισμού και ο καθαρισμός του αέρα».  

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button