Magazino

Οδοντωτός Διακοπτό -Καλάβρυτα :στις 10 καλύτερες διαδρομές με τρένο στον κόσμου σύμφωνα με τη Guardian

Η δημιουργία του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου ήρθε ως λύση της ανάγκης να ενωθεί το βουνό με τη θάλασσα και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1896 μόλις 6 χρόνια από την αρχή των έργων της δημιουργία τους.

Αποτελεί έργο της περιόδου του Χαριλάου Τρικούπη που ξεκίνησε το 1889 και εγκαινιάστηκε στις 10 Μαρτίου 1896 επί κυβερνήσεως Θεόδωρου Δηλιγιάννη. Αποτέλεσε ένα από τα δυσκολότερα έργα για την εποχή του λόγω του ιδιαίτερα δύσβατου εδάφους αλλά και του μεγάλου υψομέτρου στο οποίο κατέληγε.

Είναι ένα από τα δυσκολότερα έργα της εποχή του λόγω του μεγάλου υψομέτρου στο οποίο κατέληγε, καθώς ο Οδοντωτός αποτελεί τον ορεινότερο σιδηρόδρομο της Ελλάδας. Αυτό όμως που τον κάνει ξεχωριστό είναι η τεχνική της οδόντωσης κατά την οποία το τρένο γαντζώνεται, χρησιμοποιώντας κατάλληλα γρανάζια, σε οδοντωτές σιδηροτροχιές στις διαδρομές όπου η κλίση του εδάφους υπερβαίνει το 10%.

Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για τουριστική περιήγηση σε μία από τις ομορφότερες και εντυπωσιακότερες διαδρομές της Ελλάδας



Σε απόσταση μόλις δύο ωρών από την Αθήνα, τα Καλάβρυτα αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για αποδράσεις όλες τις εποχές του χρόνου.

Ένας τόπος  με ιστορία αλλά και απαράμιλλες φυσικές ομορφιές.Το φαράγγι του Βουραϊκού είναι μία από τις εμπειρίες που πρέπει οπωσδήποτε να ζήσετε αν βρεθείτε στα Καλάβρυτα.

Το να διασχίσεις το καταπράσινο φαράγγι είναι μια  μοναδική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους ,μια διαδρομή γεμάτη με ονειρικές εικόνες όλες τις εποχές του χρόνου.

Ο Οδοντωτός ξεκινά από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Διακοπτού και ακολουθεί το φαράγγι του Βουραϊκού.

Μετά από απόσταση 22.350 μέτρων μέσα σε 60 λεπτά, καταλήγει στην πόλη των Καλαβρύτων, στα 750 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.


Η ιστορία του Οδοντωτού

Τα έργα κατασκευής του δικτύου άρχισαν το 1889 και τα εγκαίνια έγιναν στις 10 Μαρτίου του 1896.
Στην εποχή του ήταν ένα πολύ  πρωτοποριακό τεχνικό έργο, καθώς το δύσβατο έδαφος και το μεγάλο υψόμετρο στο οποίο κατέληγε, ήταν ανασταλτικοί παράγοντες για την κατασκευή του σιδηρόδρομου.

Για αυτό και επιλέχθηκε η τεχνική της οδόντωσης. Δηλαδή το τρένο «γατζώνεται» με τα κατάλληλα γρανάζια σε οδοντωτές σιδηροτροχιές στα σημεία όπου υπάρχει μεγάλη κλίση του εδάφους.

Από τότε και μέχρι σήμερα ο Βουραϊκός ποταμός και ο Οδοντωτός πορεύονται μαζί. Το τραινάκι ενσωματώθηκε τόσο καλά στο φυσικό περιβάλλον, που μοιάζει σαν να ήταν πάντοτε  εκεί.Ευτυχώς η κατασκευή του έγινε με σεβασμό στο οικοσύστημα του φαραγγιού.

Φτιαγμένο με ντόπια ύλικα το ξύλο και την πέτρα της περιοχής, οι τεχνικοί έκαναν για χάρη του τραίνου έργα που νομίζεις ότι τα έφτιαξε η φύση από μόνη της.Μαζί με τον Χελμό , το φαράγγι του Βουραικού αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, χαρακτηρισμένη ως Εθνικό Πάρκο.

Η διαδρομή 22 χιλιομέτρων που διανύει πραγματοποιείται με ταχύτητα που κυμαίνεται από 30 έως 40 χλμ/ώρα στην απλή γραμμή και από 6 έως 15 χλμ/ώρα στο οδοντωτό κομμάτι και διαρκεί περίπου 50 λεπτά.Ζαχλωρού
Οι συρμοί κινούνται μέσα στο φαράγγι διασχίζοντας οργιώδη βλάστηση από πλατάνια και έλατα. Απόκρημνοι βράχοι, καταρράκτες καθηλώνουν το βλέμμα με την άγρια ομορφιά τους. Στη θέση μάλιστα Καταρράκτης, τα νερά του ποταμού πέφτουν σχεδόν κάθετα και ορμητικά κάτω από το γεφύρι της γραμμής.

Στο μέσο της διαδρομής του οδοντωτού, η Ζαχλωρού είναι ένα μικρό χωριό με όμορφα ταβερνάκια χωμένο μέσα στο φαράγγι, με τα κόκκινα κεραμίδια του να ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε πλατάνια και καρυδιές. Πάνω από το χωριό βρίσκεται η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, χτισμένη σε ένα εντυπωσιακό τοπίο, με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Επιμέλεια των Enjoy Greece Magazines

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button