Μελέτη για το πόσο χρόνο θα χρειαστεί να φτάσει ένα τσουνάμι απο τη Σαντορίνη σε ακτές διαφόρων περιοχών

Ως ένα ακαριαίο φαινόμενο αμέσως μετά την εκδήλωση του μεγάλου σεισμού που περιμένουν όλοι θα εκδηλωθεί ένα τσουνάμι που δεν μπορεί να προβλεφθεί ούτε ποιες ακτές θα χτυπήσει ούτε το μέγεθος του.
Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε πως «σήμερα τα στοιχεία δείχνουν ότι η σεισμική δραστηριότητα έχει εντοπιστεί κοντά στη νησίδα Άνυδρο. Έχουμε ακόμα μια πολύ ενεργή ακολουθία σεισμών.»
«Ωστόσο, πρόσθεσε πως οι επιστήμονες απεύχονται την εμφάνιση ενός μεγαλύτερου σεισμού. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε ο σεισμός σε ποιο ρήγμα θα γίνει. Υπάρχει και ένα υποψήφιο ρήγμα αυτή τη στιγμή που είναι κοντά στην Άνυδρο και έχει μήκος 15 χλμ. και το οποίο, αν σπάσει, αυτό μπορεί να δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ. Δεν το θέλουμε το σενάριο αυτό, διότι αν γίνει σεισμός, μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι και κατολισθήσεις στην καλντέρα της Σαντορίνης και επίσης να έχουμε ενεργοποίηση του ηφαιστείου του Κολούμπο» είπε χαρακτηριστικά.
Η ταχύτητα κίνησης ενός τσουνάμι ποικίλει ανάλογα το βάθος της θάλασσας.Μια μέση ταχύτητα είναι 750km / h Ας δούμε τι σημαίνει αυτό στο ανάγλυφο των νήσων του Αιγαίου και των γύρω περιοχών.
Αν υποθέσουμε σαν σημείο εκκίνησης την νησο Άνυδρο BA της Σαντορίνης θα χρειαστεί
12 min για τα παράλια της Τουρκίας
12 min για τα παράλια της Κρήτης
20 min Σούνιο
30 min Χαλκιδική
30 min Βόσπορος
1 h για Αλεξανδρεια Αιγύπτου
90 min για Μάλτα
( Η ακτίνα του κύκλου στο σχεδιάγραμμα είναι 140km και ο αναλογισμός με σεισμική ένταση 6-7 R )
Με στοιχεία απο έρευνα και μελέτη του Μάνου Παπαδογιάννη