ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης :Ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. Για να υπάρξει ηρεμία στην περιοχή

Στον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το δείπνο που παραθέτει ο πρωθυπουργός στους 12 ξένους ηγέτες που μετείχαν στη Σύνοδο, καθώς και στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Σαρλ Μισέλ  όπως επίσης  και στον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος έφτασε πριν από λίγο στη Θεσσαλονίκη, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του κυρίου Μητσοτάκη. Οι δύο άνδρες είχαν μάλιστα έναν σύντομο τετ α τετ πριν το δείπνο. Πρόκειται για την δεύτερη συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς μέσα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο .

«Η συμμετοχή των ξένων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, αποδεικνύει τη σημασία της για όλες τις πλευρές, αλλά και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή μας» τόνισε  ο πρωθυπουργός.και συνέχισε :

«Αποδείχθηκε ότι υπάρχει πράγματι δυναμική για συνεργασία όλων των πλευρών της περιοχής και ταυτόχρονα η Σύνοδος αυτή χάραξε έναν οδικό χάρτη κοινών στόχων και αρχών που πιστεύω ότι μόνο μπροστά οδηγεί

σε μια πόλη που αποτελεί σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEEPC) στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλα παράλληλα μήνυμα προς την Τουρκία : ο πρωθυπουργός υπενθύμισε με νόημα, ενώπιον του Σαρλ Μισέλ και των ηγετών της Ν.Α. Ευρώπης, το απαραβίαστο των συνόρων για να σημειώσει με έμφαση: «Μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί τα σύνορα, επάνω στα οποία δομήθηκε ο σύγχρονος κόσμος».

Και κατέληξε ο Πρωθυπουργός : «Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα».

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτακη δήλωσε και για την προσχώρηση των δυτικών Βαλκανίων ως το 2033  στην Ε.Ε.

Το 2033, ως χρονικό ορόσημο, για την προσχώρηση όλων των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Είναι ένας στόχος φιλόδοξος για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να είναι και ρεαλιστικός, εάν επανέλθει στον αξιακό πυρήνα της Ένωσης η ιδέα της διεύρυνσης» τόνισε π πρωθυπουργός

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button