ΑΠΟΨΕΙΣΠάσχα

Τα SOS για το πασχαλινό τραπέζι που πρέπει να προσέξουν οι καρδιοπαθείς

Για την αποφυγή λιπαρών πιάτων μπορείτε, λίγη ώρα πριν καθίσετε στο γιορτινό τραπέζι, να φάτε ένα φρούτο ή λίγους ξηρούς καρπούς, για να μειωθεί το αίσθημα της πείνας

Λίγες ημέρες πριν την εορτή του Πάσχα και ενόψει του εορταστικών τραπεζιών, συνίσταται εγκράτεια, ιδιαίτερα σε όσους έχουν κάνει νηστεία 40 ημέρες και στους καρδιοπαθείς.

Το πασχαλινό τραπέζι, παρά την νοστιμιά του, ενέχει πολλούς κινδύνους για υγιείς και για ασθενείς. Οι καρδιοπαθείς αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου, γι’ αυτό και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις διατροφικές τους επιλογές, που πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και με σύνεση.

Όπως γράφει ο Γιώργος Κοχιαδάκης(Καθηγητής Καρδιολογίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας) , Εκείνο που πρέπει να ξέρουν -ιδιαίτερα οι καρδιοπαθείς- είναι ότι η υπερκατανάλωση λίπους και αλατιού μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωση πνευμονικής εμβολής, δύο με τρεις ημέρες αργότερα, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, στην περίπτωση που εμφανίσουν δύσπνοια ή υπερβολική κατακράτηση υγρών, να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια, για την πρόληψη σοβαρότερων επιπλοκών.

Επίσης, τονίζεται η αποφυγή της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών. Το κύριο πρόβλημα που προκαλούν τα κορεσμένα λιπαρά στην υγεία είναι ο αντίκτυπος στο επίπεδο της χοληστερόλης, καθώς η υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οδηγεί σε αύξηση της κακής LDL χοληστερόλης, η οποία μπορεί να σχηματίσει αθηρωματική πλάκα στις αρτηρίες, που εμποδίζει τη ροή του αίματος και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Το αρνί είναι πλούσιο σε τέτοια λιπαρά, γι’ αυτό αφαιρέστε την πέτσα ή, αν είναι δυνατόν, προτιμήστε κατσίκι για το πασχαλινό γεύμα σας και συνοδεύστε το πάντα με άφθονα πράσινα λαχανικά, που έχουν αντιοξειδωτική δράση, προκαλούν κορεσμό και εξουδετερώνουν την θρομβογόνο επίδραση των λιπιδίων.

Η μεγάλη συσσώρευση λίπους είναι ακόμη πιο επικίνδυνη κατά τις νυχτερινές ώρες, καθώς σχετίζεται με εγκεφαλικά επεισόδια και εμφράγματα του μυοκαρδίου.

Για την αποφυγή λιπαρών πιάτων μπορείτε, λίγη ώρα πριν καθίσετε στο γιορτινό τραπέζι, να φάτε ένα φρούτο ή λίγους ξηρούς καρπούς, για να μειωθεί το αίσθημα της πείνας. Επίσης, μπορείτε να ξεκινήσετε το γεύμα σας με μια πλούσια πράσινη σαλάτα ή βραστά λαχανικά, που μόνο ευεργετική επίδραση θα έχει για τον οργανισμό σας.
Η διατήρηση του σωστού βάρους είναι πολύ σημαντική, κυρίως για τους καρδιοπαθείς, καθώς η παχυσαρκία και το κοιλιακό λίπος αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου. Είναι πολύ βασικό να διατηρείτε μια σωστή, ισορροπημένη διατροφή με υπολογισμένες θερμίδες και να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην πηγή των θερμίδων, ώστε τα φαγητά που καταναλώνονται να προσφέρουν θρεπτικά συστατικά και όχι λίπος, χοληστερίνη και επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία.

Πηγή: ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button