Ελλάδα

Τι απαντούν οι ειδικοί στο ερώτημα αν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο όσοι έχουν ήδη νοσήσει

Η απάντηση των ειδικών είναι καταφατική. Γιατί; Διότι ακόμα και μετά τη νόσο Covid-19 μπορεί να παραμένουν ευάλωτοι σε επαναμόλυνση από τον επικίνδυνο ιό.

Όσοι έχουν εκδηλώσει τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, μοιραία θα αναρωτιούνται αν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο εναντίον της, όταν θα έρθει η σειρά τους. Ο νέος κορωνοϊός ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών με μερικούς απ’ όσους προκαλούν κοινό κρυολόγημα (τις «ιώσεις» του χειμώνα). Αυτοί οι άλλοι κορωνοϊοί, προκαλούν φυσική ανοσία που διαρκεί περίπου 1,5-2 χρόνια. Ύστερα, είμαστε πάλι ευάλωτοι σε αυτούς.

Αυτό σημαίνει πως ο οργανισμός μας σύντομα «ξεχνάει» ότι κάποτε είχε μολυνθεί από τους κορωνοϊούς. Έτσι, όταν ξαναεκτεθεί σε αυτούς, είναι σαν να εκτίθεται για πρώτη φορά.

Ο νέος κορωνοϊός μπορεί κάλλιστα να ακολουθεί το ίδιο μοτίβο, ιδίως σε ανθρώπους που δεν αρρώστησαν βαριά. «Είναι πιθανό ότι δεν θα έχουν μακροχρόνια ανοσία, κυρίως όσοι εκδήλωσαν ήπια ή ασυμπτωματική μορφή της νόσου Covid-19. Γι’ αυτό νομίζουμε ότι είναι καλή ιδέα να κάνουν το εμβόλιο», λένε οι ειδικοί.

Όσον αφορά τους δεκάδες χιλιάδες εθελοντές που συμμετείχαν στις κλινικές μελέτες γι’ αυτά τα εμβόλια, οι επιστήμονες θα τους παρακολουθήσουν για 2 χρόνια, για να δουν πόσο θα διαρκέσει η ανοσία που προκαλεί κάθε εμβόλιο

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button