
Τα τυριά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα γενικότερα είναι από τις τροφές με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χοληστερίνη. Η ακριβής ποσότητα χοληστερίνης που θα πάρουμε βέβαια από το τυρί εξαρτάται από το συγκεκριμένο είδος που θα επιλέξουμε.
Στη χώρα μας η φέτα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι μας. Αν όμως είστε λάτρεις της φέτας και έχετε υψηλή χοληστερίνη θα πρέπει να ξέρετε ότι αυτά τα δυο δεν πάνε μαζί.
Η φέτα και γενικά τα λευκά τυριά έχουν λιγότερα λιπαρά και χοληστερόλη σε σχέση με τα κίτρινα τυριά, δεν παύουν όμως να έχουν αρκετά.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η φέτα έχει κατά μέσο όρο περίπου 22 % λίπος, εκ του οποίου ένα μεγάλο μέρος είναι κορεσμένο. Το κορεσμένο λίπος αποτελεί ίσως την βασικότερη αιτία αύξησης της χοληστερίνης μας. Επίσης, ένα μεγαλούτσικο κομμάτι φέτα μπορεί να μας δώσει μέχρι και το 30 % της χοληστερίνης που μπορούμε να πάρουμε σε μία ημέρα. Άρα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Αν λοιπόν έχετε υψηλή χοληστερίνη θα πρέπει να επιλέξετε πιο τυριά χαμηλά σε λιπαρά και κάποια που βοηθούν την μείωση της χοληστερίνης.
Γενικότερα υπάρχουν τρόφιμα για μείωση της χοληστερίνης τα οποία μπορεί να αποτελέσουν ένα σύμμαχο, καθώς περιέχουν ενεργά συστατικά που μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά. Πιο συγκεκριμένα και όσον αφορά το τυρί για μείωση της χοληστερίνης, στην αγορά θα βρούμε λευκό τυρί. Η συγκεκριμένη κατηγορία τυριού, εκτός από χαμηλά κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, περιέχει φυτικές στανόλες.
Οι φυτικές στανόλες είναι συστατικά που σύμφωνα με την EFSA (Επιτροπή για την Ασφάλεια των τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) αποδεδειγμένα συμβάλουν στη μείωση της χοληστερόλης κατά 8 – 10 % στα πλαίσια μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Η παρουσία τους μέσα σε ένα λευκό τυρί αποτελεί ένα σημαντικό νέο για εκείνους που επιθυμούν να κρατήσουν γευστική, απολαυστική και πάνω από όλα ελληνική, μια διατροφή η οποία ταυτόχρονα θα βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
Που μπορούμε να βρούμε τις φυτικές στανόλες;
Δυστυχώς αν και εξαιρετικής σημασίας συστατικά οι φυτικές στανόλες περιέχονται σε μικρές ποσότητες στα τρόφιμα. Συγκεκριμένα από τα 2 γραμμάρια που χρειαζόμαστε ημερησίως για να μειώσουμε τη χοληστερίνη μόλις το 5 – 6 % μπορεί να προσφέρει ένα τυπικό ημερήσιο διαιτολόγιο. Για το λόγο αυτό, σήμερα η βιομηχανία έχει προχωρήσει στον φυσικό εμπλουτισμό τροφών, κυρίως μαργαρινών και λευκού τυριού με φυτικές στανόλες. Η παρουσία μάλιστα ενός λευκού τυριού (όπως η φέτα), το οποίο περιέχει φυτικές στανόλες, αποτελεί για τους ειδικούς του χώρου της διατροφής αλλά πάνω από όλα για τους ίδιους τους ασθενείς ένα εξαιρετικό εργαλείο. Ένα μέσο για να κρατήσουμε γευστική, απολαυστική και πάνω από όλα ελληνική, μια διατροφή η οποία ταυτόχρονα θα βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
Εκτός από την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της χοληστερόλης έχει ο έλεγχος του σωματικού βάρους, αλλά και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.
Τι είναι η χοληστερίνη ?
Η χοληστερίνη ή αλλιώς χοληστερόλη είναι μια μορφή λίπους στο αίμα που παράγεται φυσικά από το ίδιο μας το σώμα. Επίσης εντοπίζεται και σε ορισμένα τρόφιμα όπως τα αυγά, τα εντόσθια ζώων (νεφροί, συκώτι) και τα οστρακοειδή. Το σώμα σας χρειάζεται τη χοληστερόλη για να λειτουργήσει σωστά.
Ωστόσο όταν έχουμε υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ονομάζεται υπερλιπιδαιμία και είναι μια κατάσταση η οποία επιταχύνει τη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης. Αυτό συμβαίνει όταν στα τοιχώματα των αρτηριών μας συσσωρεύεται πλάκα, με αποτέλεσμα οι αρτηρίες να στενεύουν κάνοντας δύσκολη τη ροή του αίματος. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Προτιμήστε λοιπόν τυριά χαμηλά σε λιπαρά όπως μυζήθρα, ανθότυρο, cottage cheese ή μια πιο μικρή ποσότητα από την αγαπημένη σας φέτα.