ΔιασκέδασηΚινηματογράφος

Καλοκαίρι χωρίς θερινό σινεμά δεν γίνεται; η Ιστορία τους και τα νέα δεδομένα λόγω κορονοϊού

Εμείς οι Έλληνες αγαπάμε τα θερινά σινεμά! Έχουν κάτι γοητευτικό και ρομαντικό.Η Ιστορία τους ξεκινάει το 1900 και μέχρι σήμερα είναι μέρος του Ελληνικού καλοκαιριού.

Λόγω Κορονοϊού τα Θερινά Σινεμά φέτος άνοιξαν στις 21 Μαίου με πληρότητα στο 75%, ενώ όπως και πέρσι δε θα υπάρχει διάλειμμα κατά τη διάρκεια των προβολών.

Υποχρεωτική είναι η έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ενώ μία κενή θέση πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε ανάμεσα σε δύο καθήμενους. Τα άτομα που καταφτάνουν μαζί στο σινεμά κάθονται υποχρεωτικά μαζί, χωρίς να μεσολαβεί κενό ανάμεσά τους.

Σήμερα τα θερινά σινεμά εξακολουθούν να γοητεύουν τους σινεφίλ και να έχουν φανατικό κοινό.Εδώ που τα λέμε τι πιο ωραίο να δείς την αγαπημένη σου ταινία κάτω από τον έναστρο ουρανό με τα γιασεμιά γύρω σου να μοσχοβολούν και να απολαμβάνεις και ένα σνάκ .

Ας δούμε την Ιστορία τους απο το 1900 μέχρι σήμερα .Τα θερινά σινεμά έρχονται από την Αίγυπτο ως συνήθεια και είναι συνέχεια του θεάτρου σκιών.

* Το καλοκαίρι του 1900 έγινε η αρχή του θερινού σινεμά, με τις πρώτες συστηματικές προβολές στα καφενεία της πλατείας Συντάγματος.

  • Το 1907 είχαν καταγραφεί 30 θερινοί στην Αθήνα, ήταν η «νέα μόδα», όπως αναφέρουν τότε τα χρονικά.
  • Το 1939 λειτουργούν στην Ελλάδα 280 θερινοί κινηματογράφοι.
  • Το πιο παλιό θερινό σινεμά στην Αθήνα, που λειτουργεί μέχρι και σήμερα, είναι η «Αίγλη» στο Ζάππειο, κι η πρώτη του ταινία «έπαιξε» το 1903 ήταν μια γαλλική η «Δέκα γυναίκες κυνηγούν έναν άντρα».
  • Πριν δύο χρόνια το Θησείο είχε ανακηρυχθεί ο πιο όμορφος θερινός του κόσμου από το CNN, κυρίως για τη μαγευτική θέα του στην Ακρόπολη.
  • Σε άλλη λίστα, αυτή του Guardian, η οποία ανέγραφε τους δέκα καλύτερους θερινούς κινηματογράφους, συγκαταλέγονταν δύο ελληνικά σινεμά: το Cine Paris στην Πλάκα και το Cine Καμάρι στη Σαντορίνη.
  • Τα θερινά συνέχισαν τη λειτουργία τους και κατά την περίοδο της κατοχής, παρόλο που υπήρχε αμφιβολία αν επιτρεπόταν λόγω της υποχρεωτικής συσκότισης, αλλά τελικά το φως από τη μηχανή προβολής δεν αποτέλεσε εμπόδιο.
  • Το 1960 θεωρείται η χρυσή εποχή του θερινού σινεμά, ενώ το 1970 οι θερινοί κινηματογράφοι στην Αθήνα είναι 542.
  • Στο εξωτερικό τα θερινά σινεμά στήνονται σε πάρκα, πλατείες, παλάτια, ποτάμια και λίμνες, κάστρα.

Ξεχωρίσαμε κάποια μεταξύ των πολλών που αγαπάμε :

το Σινέ Θησείο με θέα τη φωτισμένη Ακρόπολη,  βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή είναι ένα από τα πλέον γνωστά και σίγουρα το πιο ιστορικό. Η αυλαία για το Cine Θησείον άνοιξε το 1935. Από τότε, μέχρι και σήμερα λειτουργεί κάθε άνοιξη και καλοκαίρι, με εξαίρεση την περίοδο της Κατοχής.

το  Μπομπονιέρα αγαπημένος θερινός κινηματογράφος για τους κατοίκους της Κηφισιάς και των Βορείων Προαστίων. Το πράσινο σκηνικό του εντυπωσιάζει και πολλές φορές έχει χρησιμοποιηθεί για τηλεοπτικά γυρίσματα σειρών. Ωστόσο δεν είναι μόνο η καλοκαιρινή ομορφιά και δροσιά, που τον κάνουν να ξεχωρίζει αλλά και η ιστορία του, μιας και η λειτουργία του έχει ξεκινήσει από το μακρινό 1918.

το Cine Άλσος  από τους ομορφότερους θερινούς κινηματογράφους στην καρδιά του άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας και… στις καρδιές των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο από το 1963.

το Cine Αίγλη είναι το παλιότερο θερινό σινεμά της Αθήνας και μετρά περισσότερο από έναν αιώνα ζωής, αφού η πρώτη προβολή του, έγινε το καλοκαίρι του 1903. Έκτοτε, η Αίγλη θεωρείται ένα από τα ομορφότερα και πιο εντυπωσιακά θερινά σινεμά της Ευρώπης.

το Cine Flisvos Το αγαπημένο θερινό σινεμά των νοτίων προαστίων μέσα στο πάρκο του Φλοίσβου δίπλα στη θάλασσα.

το Cine Αλιμος  με μοναδική θέση στην παραλία δίπλα στο κύμα, και  με την μεγαλύτερη οθόνη στην Ελλάδα με καθαρή επιφάνεια προβολής 72 τετραγωνικά μέτρα και ύψος 11 μέτρα,σίγουρα κάνουν τον Δημοτικό Κινηματογράφο του Αλίμο μια από τις top καλοκαιρινές κινηματογραφικές προτάσεις της Αθήνας.

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button