ΆνθρωποιΑΠΟΨΕΙΣ

Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής στην Ευρώπη – η Ήπειρος στην πρώτη τριάδα

Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η μέγιστη ηλικία στην οποία μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος δεν είναι βιολογικά σταθερή αλλά αυξάνεται. Γνωρίζουμε τελικά ποιο θα είναι το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων στο μέλλον;

Κάνοντας μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο, μπορείς να μάθεις ότι ο γηραιότερος εν ζωή άνθρωπος στον κόσμο είναι η Maria Branyas, μια 116χρονη γυναίκα από την Ισπανία, η οποία γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1907. Αν πάλι αναζητήσεις ποιος είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία άνθρωπος που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο, τότε θα συναντήσεις το όνομα της Jeanne Calment. Πρόκειται για μια Γαλλίδα η οποία κατάφερε να ζήσει μέχρι την ηλικία των 122 ετών, αν και πρόσφατα στοιχεία φαίνεται να αμφισβητούν το γεγονός.Μέχρι στιγμής, οι περιπτώσεις αυτές είναι οι εξαιρέσεις και όχι ο κανόνας.

Αρκεί να σκεφτούμε μόνο ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1960 το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων ήταν γύρω στα 53 χρόνια.

Σύμφωνα με την Eurostat, το 2021, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στην Ε.Ε. ήταν τα 80,1 χρόνια, σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία για 270 γεωγραφικές ενότητες. Για τις γυναίκες το προσδόκιμο ζωής ανέβαινε στα 82,9 έτη ενώ για τους άνδρες βρισκόταν στα 77,2 έτη. 

Το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής για την Ευρώπη για τις γυναίκες καταγράφηκε στην περιφέρεια της Μαδρίτης, ενώ ακολουθούσαν ακόμα πέντε περιφέρειες της Ισπανίας στην κατάταξη. Το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες το 2021 καταγράφηκε στην αυτόνομη νησιωτική περιφέρεια Åland στη Φινλανδία και ήταν τα 82,8 έτη.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Η Ήπειρος συγκαταλέγεται στο top-3 της Ευρώπης με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής (83,8 έτη), καθώς βρίσκεται πίσω μόνο από την Κορσική στη Γαλλία (84 έτη) και τις Βαλεαρίδες Νήσους στην Ισπανία (83,9 έτη). 

Το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα καταγράφεται κατά μέσο όρο στο Βόρειο Αιγαίο, τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. Συγκεκριμένα, στην εν λόγω περιοχή, οι γυναίκες έχουν προσδόκιμο 85,8 χρόνια ενώ οι άνδρες 80,5 χρόνια. Στην πρώτη πεντάδα  η Ηπειρος, η Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και η Πελοπόννησος. Στο τέλος της λίστας βρίσκεται η Κεντρική Μακεδονία όπου το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες βρίσκεται στα 82,1 έτη ενώ για τους άνδρες στα 76,4 έτη.

Οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο 5,5 έτη περισσότερο από τους άνδρες

Οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες: Στην ΕΕ το 2019, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση για τις γυναίκες ήταν 84,0 έτη και 78,5 για τους άνδρες, διαφορά 5,5 ετών.Το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής (για άνδρες και γυναίκες) συναντάται στη Βουλγαρία καθώς οι κάτοικοι φθάνουν τα  72,9 έτη.

Στο μέλλον το προσδόκιμο ζωής μπορεί να αγγίξει τα 122 χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη

 

Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One, ο David McCarthy, καθηγητής διαχείρισης κινδύνων στο Πανεπιστήμιο της Georgia στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπολόγισε ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, μπορεί να δούμε ανθρώπους –ιδιαίτερα, γυναίκες στις οποίες το προσδόκιμο ζωής είναι υψηλότερο– να ξεπερνούν την ηλικία των 122 ετών!

 

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button