MagazinoΤουρισμός

Aεροδρόμια Κυκλάδων: Σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα

To νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων διαθέτει 6 αεροδρόμια, τον Διεθνή Αερολιμένα Σαντορίνης, τον Διεθνή Αερολιμένα Μυκόνου, τον Κρατικό Αερολιμένα Πάρου, τον Κρατικό Αερολιμένα Νάξου «Απόλλων», τον Κρατικό Αερολιμένα Σύρου «Δημήτριος Βικέλας» και τον Κρατικό Αερολιμένα Μήλου.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Σαντορίνης βρίσκεται 6 χλμ. από την πόλη των Φηρών στην περιοχή «Μονόλιθος» και λειτουργεί από το 1976. Από το Δεκέμβριο του 2015, το αεροδρόμιο της Σαντορίνης πέρασε στην διαχείριση της εταιρίας Fraport. Το 2020 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης και εκμοντερνισμού των υφιστάμενων εγκαταστάσεων που αφορούσαν την επέκταση και την αναδιαμόρφωση του τερματικού σταθμού, την κατασκευή νέου πυροσβεστικού σταθμού και την αναδιοργάνωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών. Επίσης, αυξήθηκε κατά 236% η συνολική έκταση του αεροσταθμού, σε 15.460 m2 με την αντικατάσταση τμήματος του υπάρχοντος και την ανέγερση νέου, την αύξηση κατά 113% των σταθμών check-in (από 8 σε 17), τον διπλασιασμό των ζωνών παραλαβής αποσκευών (από 1 σε 2), την αύξηση κατά 20% του συνολικού αριθμού πυλών (από 5 σε 6), την αύξηση κατά 250% των σημείων ασφαλείας και ελέγχου του αεροδρομίου (από 2 σε 7) και την αύξηση κατά 250% των ζωνών ασφαλείας του αεροδρομίου.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Μυκόνου βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ. από την πόλη της Μυκόνου. Από το Δεκέμβριο του 2015, το αεροδρόμιο της Μυκόνου πέρασε στην διαχείριση της εταιρίας Fraport. Το 2019 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης και εκμοντερνισμού των υφιστάμενων εγκαταστάσεων που αφορούσαν την επέκταση και αναδιαμόρφωση του τερματικού σταθμού (50% αύξηση της συνολικής έκτασης του αεροσταθμού σε 13.350 m2 με την ανέγερση νέου τμήματος αεροσταθμού), την κατασκευή νέου πυροσβεστικού σταθμού, την αναδιοργάνωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών, την αύξηση κατά 33% των σταθμών check-in (από 12 σε 16), την αύξηση κατά 17% του συνολικού αριθμού πυλών (από 6 σε 7) και την αύξηση κατά 25% των σημείων ασφαλείας και ελέγχου του αεροδρομίου (από 4 σε 5).

Ο Κρατικός Αερολιμένας Πάρου βρίσκεται ΝΝΔ του νησιού, 10 χλμ από το λιμάνι της Παροικιάς. Λειτουργεί από το 1982, ενώ στις 25 Ιουλίου του 2016 έγινε η μετεγκατάσταση του πολύ κοντά στον Παλαιό Αερολιμένα. Το εμβαδόν των κτιριακών εγκαταστάσεων για κοινό και γραφεία είναι περίπου 60 τμ. ενώ διαθέτει ένα επιβατικό αεροσταθμό, ένα πυροσβεστικό σταθμό, τρείς θέσεις στάθμευσηςαεροσκαφών μεσαίου μεγέθους (ATR-Q400) και θέσεις στάθμευσης ελαφρών αεροσκαφών της Γενικής Αεροπορίας.

Στο πλαίσιο περαιτέρω ανάπτυξης του αεροδρομίου της Πάρου, το 2021 το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε δημοπράτηση έργου ανάπτυξης νέων και βελτίωσης των υφιστάμενων υποδομών του αεροδρομίου. Το έργο περιλαμβάνει κατασκευή νέου κτιρίου αεροσταθμού μετά του απαιτούμενου εξοπλισμού (σύστημα διαχείρισης αποσκευών, σύστημα οπτικών αγγελιών πτήσεων, σύστημα CUTE, λοιπός ηλεκτρονικός εξοπλισμός κλπ.), φυλάκιο ασφαλείας, μόνιμη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου. Επίσης, περιλαμβάνει επέκταση δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών κατά 90 μ. προς νότο και κατά 50 μ. προς βορρά, έτσι ώστε το δάπεδο να αποκτήσει μεγαλύτερες διαστάσεις. Στα προαναφερόμενα προστίθενται υδραυλικά έργα αποστράγγισης, Η/Μ εγκαταστάσεις (φωτοσήμανση κλπ), επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης-απογείωσης από 1.400 μ. σε 1.799 μ., διαμόρφωση ζωνών ασφαλείας και ζωνών RESA, εργασίες διαγράμμισης, σήμανσης και ασφάλισης, κατασκευή νέου πύργου ελέγχου (Π.Ε.Α.) επιφάνειας 159 τ.μ. σε επαφή με το νέο κτίριο αεροσταθμού, αποξήλωση καμπίνας παλαιού πύργου ελέγχου και κατασκευή πυροσβεστικού σταθμού 563 τ.μ.

Ο Κρατικός Αερολιμένας Σύρου «Δημήτριος Βικέλας» βρίσκεται 2 χλμ. από την Ερμούπολη την έδρα του νησιού και των Κυκλάδων και λειτουργεί από το 1991. Οι κτιριακές του εγκαταστάσεις καλύπτουν επιφάνεια 1.800 τμ. ενώ παράλληλα διαθέτει ένα επιβατικό σταθμό, ένα πυροσβεστικό σταθμό, 2 θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών και 6 θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών της Γενικής Αεροπορίας.

Ο Κρατικός Αερολιμένας Νάξου «Απόλλων» βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ. από το κέντρο της πόλης της Νάξου και λειτουργεί από το 1992. Οι κτιριακές του εγκαταστάσεις καλύπτουν επιφάνεια 300 τμ. ενώ διαθέτει ένα επιβατικό αεροσταθμό, ένα πυροσβεστικό σταθμό και θέσεις στάθμευσης για 2 αεροσκάφη ATR42 ταυτόχρονα. Τέλος, το μήκος του αεροδιαδρόμου είναι 900 μ.

Ο Κρατικός Αερολιμένας Μήλου βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. νοτιοανατολικά από το λιμάνι του νησιού, τον Αδάμαντα, δίπλα στις παλιές Αλυκές και λειτουργεί από το 1972. Διαθέτει ένα επιβατικό αεροσταθμό εμβαδού 1.615 τ.μ. και 1 θέση στάθμευσης αεροσκαφών.

 Πηγή :έντυπη έκδοση της Κυκλαδικής

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button