Όσκαρ 2026: Η βραδιά του κινηματογράφου και ο μεγάλος θριαμβευτής η ταινία «One Battle After Another»

Η 98η τελετή απονομής των Βραβείων Όσκαρ πραγματοποιήθηκε στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες, συγκεντρώνοντας για ακόμη μία χρονιά τα βλέμματα της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας. Η λαμπερή βραδιά συνδύασε συγκίνηση, εκπλήξεις και σημαντικές νίκες για δημιουργούς και ηθοποιούς που ξεχώρισαν μέσα στη χρονιά.
Η τελετή, που παρουσιάστηκε από τον κωμικό Conan O’Brien, δεν περιορίστηκε μόνο στις κινηματογραφικές διακρίσεις αλλά περιλάμβανε και κοινωνικά και πολιτικά σχόλια, αντανακλώντας το κλίμα της εποχής. Η βραδιά κύλισε με πολλά υπονοούμενα για την ΑΙ εποχή, το σκάνδαλο που ακούει στο όνομα Τζέφρι Επστάιν και τον πόλεμο που μαίνεται στη Μέση Ανατολή.
Παράλληλα, το κόκκινο χαλί γέμισε με εντυπωσιακές εμφανίσεις και στιγμές που συζητήθηκαν έντονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο μεγάλος νικητής της βραδιάς
Η ταινία «One Battle After Another» του σκηνοθέτη Πολ Τόμας Άντερσον αναδείχθηκε ο μεγάλος θριαμβευτής της τελετής, κερδίζοντας συνολικά έξι Όσκαρ, μεταξύ των οποίων το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Διασκευασμένου Σεναρίου. Η επιτυχία αυτή επιβεβαίωσε την ισχυρή παρουσία της ταινίας στη φετινή κινηματογραφική σεζόν.
Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η ταινία «Sinners» του Ράιαν Κούγκλερ, η οποία απέσπασε τέσσερα βραβεία από τις 16 υποψηφιότητες που είχε συγκεντρώσει, ενώ το «Frankenstein» κέρδισε τρία αγαλματίδια.
Τα μεγάλα βραβεία ερμηνείας
Στις ερμηνευτικές κατηγορίες, ο Μάικλ Μπ. Τζόρνταν τιμήθηκε με το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Sinners». Το βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου απέσπασε η Τζέσι Μπάκλεϊ για την ταινία «Hamnet», σημειώνοντας μια σημαντική στιγμή στην καριέρα της.
Στις δεύτερες ερμηνείες, το Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου κέρδισε ο Σον Πεν για το «One Battle After Another», ενώ το Β΄ Γυναικείου Ρόλου απονεμήθηκε στην Έιμι Μάντιγκαν για την ταινία «Weapons».
Σημαντικές διακρίσεις και στιγμές της τελετής
Ανάμεσα στις υπόλοιπες σημαντικές βραβεύσεις ήταν:
• Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο: «Sinners»
• Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: «KPop Demon Hunters»
• Καλύτερη Διεθνής Ταινία: «Sentimental Value» (Νορβηγία)
• Καλύτερο Ντοκιμαντέρ: «Mr. Nobody Against Putin»
• Καλύτερα Οπτικά Εφέ: «Avatar: Fire and Ash»
Ο Σον Πεν που τιμήθηκε με το Όσκαρ Καλύτερου Β’ Ανδρικού Ρόλου, ως ένας σκληρός στρατιωτικός αξιωματικός στην ταινία «Μία Μάχη μετά την Άλλη», μπαίνει σε ένα εκλεκτό κλαμπ θρύλων του Χόλιγουντ που έχουν κερδίσει τρία Όσκαρ ερμηνείας.Παρά τη νίκη του, ο ίδιος επέλεξε να μην παραβρεθεί στην εκδήλωση για να το παραλάβει, με πολλούς να κάνουν λόγο για σκόπιμη απουσία του.
Τη στιγμή που ο περσινός νικητής, Κίραν Κάλκιν, ανακοίνωσε το όνομά του, ο ίδιος προχώρησε σε ένα καυστικό σχόλιο: «Ο Σον Πεν δεν μπόρεσε να παρευρεθεί απόψε… ή δεν ήθελε», είπε ο Κάλκιν, παραλαμβάνοντας το αγαλματίδιο εκ μέρους του.

Η Barbra Streisand ανέβηκε στη σκηνή της 98ης τελετής απονομής των Όσκαρ για να αποτίσει φόρο τιμής στον φίλο και συνεργάτη της Robert Redford, που έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2025, σε ηλικία 89 ετών.
Ιδιαίτερη ιστορική στιγμή αποτέλεσε η απονομή του πρώτου Όσκαρ Casting, το οποίο κέρδισε η ελληνοαμερικανίδα Κασσάνδρα Κουλουκουντίς για τη δουλειά της στο «One Battle After Another». Με αυτή τη διάκριση έγινε μόλις η δεύτερη Ελληνίδα που κερδίζει Όσκαρ μετά την Κατίνα Παξινού.
Σπάνια δημόσια εμφάνιση με την τελευταία σύντροφο του, Βιτόρια Σερέτι, έκανε στα φετινά Όσκαρ ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο.Αν και το ζευγάρι δεν περπάτησε μαζί στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ, ο φακός της τελετής τους κατέγραψε να είναι δίπλα-δίπλα όταν ο παρουσιαστής της τελετής, Κόναν Ο’Μπράιαν, αναφέρθηκε στον 51χρονο ηθοποιό.



