ΕλλάδαΟικονομία

Βitcoin: το πρώτο ψηφιακό νόμισμα κερδίζει οπαδούς- όσα θέλετε να μάθετε

Έχουν περάσει δέκα χρόνια από την παραγωγή των πρώτων Bitcoin από τον μυστηριώδη Satoshi Nakamoto.

Σήμερα παρά την αύξηση της δημοτικότητάς τους, η αγορά Bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων δεν είναι και η πιο απλή διαδικασία.

Το πρώτο κρυπτονόμισμα στην ιστορία, ξεκίνησε χωρίς να αξίζει απολύτως τίποτα, έγινε μέσο συναλλαγής για εμπόρους ναρκωτικών, έφτασε να έχει ισοτιμία σχεδόν 20.000 δολάρια για να χάσει ύστερα τα 4/5 της αξίας του, και άνοιξε το δρόμο για περισσότερα από 1600 κρυπτονομίσματα.

Όταν το 2009 το Bitcoin και η ιδέα του blockchain εμφανίστηκαν στο Διαδίκτυο, λίγοι ήταν εκείνοι, ακόμα και από τον οικονομικό κόσμο, που πήραν στα σοβαρά αυτή την ψηφιακή επένδυση.

12 χρόνια μετά, η ιδέα αυτού του τρόπου συναλλαγής βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όχι μόνο των επενδυτών, αλλά και του απλού πολίτη, που βλέπει με άλλο «μάτι» την ανταλλαγή και αγορά ψηφιακών χρημάτων υπό το καθεστώς της προστασίας της ταυτότητας και της ανεξαρτησίας από κάθε είδους τραπεζικού και κρατικού ελέγχου.

Η Tesla ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι θα αποδέχεται το bitcoin ως μέσο πληρωμής για τα οχήματά της και αποκάλυψε ότι έχει ήδη αγοράσει 1,5 δισ. δολάρια από το εν λόγω κρυπτονόμισμα.Η Uber και η Mastercard σκοπεύουν και αυτές με τη σειρά τους να δεχτούν συναλλαγές με Bitcoin.

Και όπως αναφέρει το CNN όσα περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επενδύουν σε Βitcoin, τόσες περισσότερες εταιρείες θα εντάσσουν το κρυπτονόμισμα στις συναλλαγές τους.

Ορισμένοι δε επενδυτές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι μια καλή αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού και του αδύναμου δολαρίου.Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2020, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όταν μείωσε τα επιτόκια, αποδυναμώνοντας σημαντικά το δολάριο, η τιμή του Bitcoin εκτοξεύτηκε.

Ανάμεσα, όμως, στους θιασώτες της ιδέας, που μιλούν για την επένδυση του μέλλοντος, υπάρχουν και κάποιοι  που υποστηρίζουν ότι θα εξελιχθεί σε «φούσκα» και θα έχει ως συνέπεια εκατομμύρια άνθρωποι να δουν την επένδυση τους να «γκρεμίζεται».Η Τουρκία μπαίνει πολύ δυναμικά στο χώρο του bitcoin, όσο η λίρα υποτιμάται

BITCOIN

Δείτε τι είναι το Bitcoin, πώς δημιουργήθηκε, και την εντυπωσιακή ιστορία του. Με δυο λόγια, το Bitcoin είναι το πρώτο εντελώς ψηφιακό νόμισμα. Επισήμως, δεν υπάρχει σε φυσική μορφή, ούτε σαν χαρτονομίσματα, ούτε σαν κέρματα.

1. Πότε εμφανίστηκε το bitcoin και πώς δημιουργήθηκε;

Εμφανίστηκε το 2009 και ως δημιουργός του φέρεται η αινιγματική προσωπικότητα του Σατόσι Νακαμότο, όπως είναι το ψευδώνυμο του υποτιθέμενου δημιουργού του, η πραγματική ταυτότητα του οποίου παραμένει αβέβαιη. Ζητούμενο της επινόησής του ήταν ακριβώς να δημιουργήσει μια αξία που να μην υπόκειται στον έλεγχο καμιάς κεντρικής τράπεζας, κυβέρνησης ή ρυθμιστικής αρχής.

2. Ποια είναι η δομή του και η ιδιαιτερότητά του;

Βασίζεται στην τεχνολογία blockchain που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διασαφηνιστεί και να καθοριστεί με απλούς και κοινά κατανοητούς όρους. Μπορούμε να πούμε πως είναι κάτι σαν ψηφιακός κατάλογος ή λογιστικό βιβλίο που περιλαμβάνει όσες συναλλαγές έχουν εκτελεστεί και έχουν καταγραφεί σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια βάση δεδομένων που ελέγχεται από διάσπαρτους μετόχους. Η τεχνολογία αυτή δίνει σε όλους τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν και να συμμετέχουν σε αυτή τη βάση δεδομένων, χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζουν ή να εμπιστεύονται κάποιο άλλο μέλος του δικτύου. Η αξιοπιστία του blockchain και η εγκυρότητα των στοιχείων αυτής της κοινόχρηστης βάσης δεδομένων προκύπτουν από μια σειρά διαδικασιών κρυπτογράφησης.

3. Πώς και πού φυλάσσεται το bitcoin;

To bitcoin φυλάσσεται σε εικονικά πορτοφόλια με μοναδικά κλειδιά. Οι συναλλαγές γίνονται με τη μεταφορά ενός bitcoin από ένα πορτοφόλι σε ένα μοναδικό κλειδί, το οποίο σχετίζεται με άλλο πορτοφόλι βάσει ακριβώς της διαδικασίας της κρυπτογράφησης.

Η διαδικασία επαληθεύεται από υπολογιστές σε όλο το δίκτυο του bitcoin. Τα εικονικά πορτοφόλια μπορούν, πάντως, να αποθηκευτούν εκτός σύνδεσης ή σε απευθείας σύνδεση εντός των ειδικών χρηματιστηρίων που είναι για κρυπτογραφημένα νομίσματα.

4. Πώς παράγεται ένα bitcoin;

Ένα bitcoin δημιουργείται βάσει μιας διαδικασίας που στο γλωσσικό ιδίωμα της τεχνολογίας των κρυπτονομισμάτων αποκαλείται «εξόρυξη». Η διαδικασία αυτή γίνεται όταν άτομα ή ομάδες ατόμων χρησιμοποιούν μεγάλη υπολογιστική δύναμη, και ανάλογα μεγάλο όγκο ενέργειας, για την επίλυση σύνθετων μαθηματικών εξισώσεων. Ανταμείβονται με τη μορφή νέων νομισμάτων. Οφείλουν, όμως, να ανταγωνίζονται μεταξύ τους ακριβώς επειδή ο σχεδιασμός του bitcoin προβλέπει την παραγωγή του σε σταθερό ρυθμό. Και ο αριθμός των νέων bitcoins που δημιουργούνται μειώνεται αυτομάτως με την πάροδο του χρόνου. Βάσει, πάντα, του σχεδιασμού του bitcoin, η έκδοσή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί όταν θα υπάρχουν 21 εκατ. bitcoins. Σήμερα υπάρχουν ήδη πάνω από 18 εκατομμύρια.

Για να αποθηκεύσουμε bitcoin και να κάνουμε συναλλαγές, χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πορτοφόλι “bitcoin wallet”. Μπορεί να είναι είτε μια εφαρμογή στον υπολογιστή, είτε μια ειδική συσκευή με το κατάλληλο λογισμικό, είτε λογαριασμός σε κάποια σχετική υπηρεσία.

Για να αποκτήσουμε bitcoin, η πιο απλή μέθοδος είναι να αγοράσουμε με την τρέχουσα ισοτιμία, σε ευρώ ή σε δολάρια. Υπάρχουν δεκάδες σελίδες στο Internet που επιτρέπουν την αγορά bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων.

Και αν το Bitcoin σας κέντρισε το ενδιαφέρον παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες:

Facebook: Cryptocurrency Greece – https://www.facebook.com/groups/CryptocurrencyGreece

Facebook: Bitcoin Greece – https://www.facebook.com/groups/bitcoin.gr/

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button