Διεθνή

Βασιλιάς Κάρολος: όλο το πρόγραμμα της τελετής στέψης του


Σήμερα η Μεγάλη Βρετανία  ζεί μια ιστορική ημέρα με την τελετή της στέψης, κατά την οποία ο Κάρολος θα γίνει και επισήμως βασιλιάς της .Το γεγονός όπως είναι φυσικό μονοπωλεί το ενδιαφέρον όχι μόνον  στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο ,ενώ οι εικόνες της θα μεταδοθούν σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Φυσικά, τα πάντα είναι κανονισμένα να γίνουν με προσοχή ακόμα και στην τελευταία λεπτομέρεια ενώ εξίσου αυστηρό είναι και το πρόγραμμα της τελετής, το οποίο έχει δημοσιοποιηθεί μέρες πριν…

Το πρόγραμμα της τελετής της Στέψης είναι:

10 π.μ. (ώρα Ελλάδας) Ανοίγουν οι χώροι για το κοινό κατά μήκος της διαδρομής που θα περάσει η πομπή, για να έχουν την ευκαιρία οι πολίτες να χαιρετίσουν τον βασιλιά και την σύζυγο του, στη διαδρομή τους από το παλάτι του Μπάκιγχαμ μέχρι το Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

11:15 με 12:30 αρχίζουν οι αφίξεις των πρώτων προσκεκλημένων της τελετής, στα σημεία ελέγχου ασφαλείας που βρίσκονται δίπλα από το κοινοβούλιο στο Victoria Tower Gardens. Σε αυτούς τους προσκεκλημένους θα είναι και οι πάνω από 850 εκπρόσωποι κοινοτήτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι περίπου 450 προσκεκλημένοι που έχουν λάβει μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους.

13:00 Οι ιερείς, η χορωδία θα πάρουν την θέση τους στο Αβαείο.

13:30 με 14:45 οι αρχηγοί κρατών, υπουργοί της κυβέρνησης, πρώην πρωθυπουργοί, βασιλείς άλλων κρατών και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα φτάσουν στο Αβαείο.

Στην τελετή θα βρίσκεται σχεδόν σύσσωμη η βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου. Ηχηρή θα είναι η απουσία της δούκισσας του Σάσεξ, Μέγκαν Μαρκλ, η οποία εδώ και καιρό έχει δηλώσει ότι δεν θα παραστεί στην τελετή.

Μεταξύ άλλων μέσα στο ναό θα είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, όλοι οι προκάτοχοι του, το υπουργικό συμβούλιο αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σερ Κιρ Στάρμερ.

13:45 Το Ιππικό θα αρχίσει να ετοιμάζεται για να συνοδεύσει την πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

14:20 Η πομπή με τον βασιλιά και την βασίλισσα ξεκινάει από το Παλάτι για το Αβαείο.

14:53 Ο βασιλιάς με την βασιλική σύζυγο θα φτάσουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

15:00 Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η σύζυγος του θα μπουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και ξεκινάει το τελετουργικό.

16:00 Ο Κάρολος θα στεφθεί βασιλιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι θα στέψει με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ . Πρόκειται για ένα στέμμα που κατασκευάστηκε το 1660 και ζυγίζει 2,27κιλά. Αμέσως θα ηχήσουν οι σάλπιγγες και στρατιωτικά αγήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα πυροβολούν στον αέρα χαιρετίζοντας τη στέψη του βασιλιά.

17:00 Θα ολοκληρωθεί το τελετουργικό και θα αρχίσει η πομπή της Στέψης από το Αβαείο προς το Παλάτι αυτή τη φορά. Σε αυτή την πομπή θα συμμετέχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

17:33 Ο βασιλιάς και η σύζυγος τους θα φτάσουν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέσω της Κεντρικής Πύλης.

17:45 Ο βασιλιάς και η σύζυγος του θα πάνε στους κήπους του Παλατιού όπου στρατιωτικά αγήματα θα τους απευθύνουν χαιρετισμό.

18:15 Ο βασιλιάς, η βασιλική σύζυγος και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού για να χαιρετίσουν το πλήθος και να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις.

Το παλάτι δεν έχει ανακοινώσει ποιοι ακριβώς θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι…


 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button