Ελλάδα

Η «Τσικνοπέμπτη» της Ελλάδας σε ρυθμό Covid

Ξεχάστε όσα ξέρατε μέχρι τώρα για το έθιμο της Τσικνοπέμπτης

Φέτος  με τα κρούσματα να καλπάζουν σε όλη την χώρα και τα αναγκαία μέτρα να γίνονται ακόμη πιο σκληρά θα κάνουμε μια διαφορετική «Τσικνοπέμπτη»

Σε μια χώρα που αγαπάει τις παραδόσεις της είναι ακόμη μια μέρα «χαμένη» στις τόσες που προσπεράσαμε τον τελευταίο χρόνο υπό τον φόβο της πανδημίας.

Στην προ -Covid εποχή σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αναβίωναν παλιά έθιμα και έδιναν  την ευκαιρία για γλέντι και πολύ φαγητό.Ανήμερα την Τσικνοπέμπτη, ακόμα και η Αθήνα μυρίζε τσίκνα.

Αλλά ας δούμε την ιστορία της ημέρας .

Η Πέμπτη  της δεύτερης  εβδομάδας του Τριωδίου ονομάζεται Τσικνοπέμπτη επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού.

Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, εικάζεται όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού.

Στην παλιά Αθήνα το μεγαλύτερο κέφι απ’ όλες τις αποκριάτικες μέρες γινότανε την μέρα της Τσικνοπέμπτης.

Το γλέντι συμπεριλάμβανε αποκριάτικα πειράγματα με κορδέλες, κομφετί….και πολύ τραγούδι…. Και στο τέλος, τα ψητά κρεατικά όλων των ειδών ,μετά σέρβιραν τον χαλβάς του μπακάλη με το λεμόνι και την κανέλα αλλά και το καθαρισμένο μηλαράκι μέσα στο ποτήρι με το κρασί…..

Στη δεκαετία του ΄30 η καρδιά του γλεντιού την ημέρα της Τσικνοπέμπτης χτυπούσε στην Πλάκα, στις περίφημες ταβέρνες του Πορτοκάλλη, του Σαΐτη, του Αλίκοκου και του Τσελέντη, όπου το ποτό έρεε και οι θαμώνες διασκέδαζαν μέχρι πρωίας.

Κοντά στα 1938, οργάνωναν οι Αθηναίοι μεγάλες εξορμήσεις στις ταβέρνες της Πλάκας και του Ψυρρή. Το αποκριάτικο γλέντι γινόταν στα ταβερνάκια της οδού Κυδαθηναίων και στην ταβέρνα του Γιαμβριά όπου οι Αθηναίοι  γλένταγαν πίνοντας ρετσίνα.

Σε φύλλο της εφημερίδας “Ελευθερία” του 1958 καλούσαν τους αναγνώστες σε μουσικές βραδιές. “Ειδικό σπέσιαλ πρόγραμμα για τη βραδιά της Τσικνοπέμπτης κάτι που θα μείνει αξέχαστο προ παντός δια κέφι και χορό” ανέφερε η ταβέρνα  “Παληα Αθήνα” του Γάκη, στην οδό Αδριανού, στην οποία εμφανιζόταν ο Τώνης Μαρούδας, Μπελίντα, Νέζερ και οι χορευτές Σειληνός την Ελένη Προκοπίου.

Το κέντρο ‘”Τροκαντερό” καλούσε τους Αθηναίους για ξεφάντωμα με την ορχήστρα Γιάννη Τζαβούλη με ρεπερτόριο Νίκου Γούναρη.

Την Τσικνοπέμπτη του ’63 οι Αθηναίοι είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με τη βασίλισσα της νύχτας, όπως την αποκαλούσαν, Ζωζώ Σαπουντζάκη στο κέντρο του Καλαμπόκα “Ο Ίκαρος”.

Η Τσικνοπέμπτη εορτάζεται συνεχώς μέχρι σήμερα με  γλέντι καλό κρασί  και την απαραίτητη «τσίκνα» απο τις αυτοσχέδιες ψησταριές σε κάθε γωνιά του τόπου μας .

 

Εναλλακτικό το τσίκνισμα φέτος με ευρηματικούς τρόπους, και αυτοσχεδιασμό απο τον καθένα μας ας το απολαύσουμε με την ευχή του χρόνου να έχουμε γυρίσει σε «κανονικότητα» της ζωής μας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button