To ωραιότερο αρχαιολογικό πάρκο της Ελλάδας είναι γεμάτο θησαυρούς

Πλησιάζοντας στους βόρειους πρόποδες του Ολύμπου, θα βρεθείτε σε μια μαγευτική τοποθεσία γεμάτη ιστορία, στο Δίον τη πιο ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων και το ομορφότερο οργανωμένο αρχαιολογικό πάρκο της Ελλάδας.
Το Δίον είναι η κατ’ εξοχήν ιερή πόλη των Μακεδόνων και ο ιερός χώρος του Δία στην περιοχή του Ολύμπου. Έφτασε σε μεγάλη ακμή κατα τους ελληνιστικούς χρόνους, αλλά και στα ρωμαϊκά χρόνια, καθώς ήταν μια από τις πρωιμότερες αποικίες των Ρωμαίων στον μακεδονικό χώρο.Μέχρι το 1962 το χωριό λεγόταν Μαλαθριά, από το βότανο μάλαθρο που υπήρχε άφθονο στην περιοχή.
Το αρχαίο Δίον υπήρξε η ιερή πόλη του μακεδονικού βασιλείου με το τέμενος τουΠλησιάζοντας στους βόρειους πρόποδες του Ολύμπου, πάλι, θα αφηγηθείτε μια άλλη μαγευτική ιστορία, που αφορά το Δίον: τηνπιο ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων και –σήμερα– το ομορφότερο ανάμεσα στα οργανωμένα αρχαιολογικά πάρκα της Ελλάδας. Διός να αποτελεί το κέντρο της θρησκευτικής ζωής και τον χώρο προβολής των μακεδόνων βασιλέων.
Στο τέλος του 5ου αι. π.Χ., χάρη στον βασιλιά Αρχέλαο, καθιερώθηκαν τα «εν Δίω Ολύμπια», πολυήμεροι αθλητικοί και σκηνικοί αγώνες προς τιμήν του Διός και των Μουσών, γεγονός που συνέβαλε στην πανελλήνια αναγνώριση του πιερικού ιερού.
Η στρατηγική θέση του Δίου στις βορειοανατολικές υπώρειες του Ολύμπου, σε μικρή απόσταση από την ακτή, με ένα πλωτό ποτάμι, τον Βαφύρα, να ρέει ανατολικά του, και με τον έλεγχο του περάσματος από τη Θεσσαλία στη Μακεδονία, οδήγησε τον Κάσσανδρο, στα τέλη του 4ου αι. π.Χ., να οχυρώσει την πόλη με ένα στιβαρό περίβολο.
Στη σύγχρονη εποχή, το γεγονός που έδωσε στο Δίον παγκόσμια αναγνώριση, είναι οι ανακαλύψεις της αρχαιολογικής σκαπάνης, οι οποίες έφεραν στο φως μια από τις σπουδαιότερες Μακεδονικές πόλεις και ένα θρησκευτικό κέντρο της αρχαιότητας.
Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών αυτών ήρθαν στο φως, τα ιερά της Δήμητρας, της Ίσιδας, του Διονύσου και το Ασκληπείο. Οδοί με καταστήματα, το Νεκροταφείο και το τείχος της πόλης, το Ελληνιστικό και Ρωμαϊκό Θέατρο, οι ρωμαϊκές θέρμες (λουτρά) με πλήθος γλυπτών, το Ωδείο, το εντυπωσιακό ψηφιδωτό της «Έπαυλης του Διονύσου» έκτασης περίπου 100τμ, καθώς και μια Παλαιοχριστιανική Κοιμητηριακή Βασιλική έξω από τα τείχη. Οι περισσότεροι τάφοι, βασιλικοί, μαρτυρούν την ύπαρξη ενός λαμπρού και ακμαίου πολιτισμού.
Σήμερα αυτό το αρχαιολογικό πάρκο είναι ίσως το ωραιότερο της Ελλάδας.Έχει έναν υπέροχα σχεδιασμένο αρχαιολογικό χώρο με μια πανέμορφη φυσική ομορφιά όπου μπορείτε να δείτε αρχαία ιερά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά θέατρα, αρχαίους πλακοστρωμένους δρόμους, θέρμες με πισίνες και ψηφιδωτά, ωδείο, ρωμαϊκά σπίτια, επαύλεις και παλαιοχριστιανικές βασιλικές.
Σε αυτήν ακριβώς την τοποθεσία βρισκόταν και η ιερή πόλη των Μακεδόνων που άκμασε τον 5ο αιώνα π.Χ., στα χρόνια του Αρχέλαου.
Τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα αποτελούν τοπική αλλά και εθνική κληρονομιά, με παγκόσμια απήχηση.