Το Μέγαρο της Οικογένειας Νεγρεπόντη στα Βαπόρια της Συρου !

Πρόκειται για την κατοικία της χιώτικης οικογένειας Νεγρεπόντε στην Ερμούπολη της Σύρου
«Πράσινο φως» για τη μετατροπή του «Μεγάρου Νεγρεπόντε», ενός από τα πιο εμβληματικά ακίνητα των Κυκλάδων, σε ξενοδοχείο άναψε προ ημερών το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.
Το πανέμορφο αρχοντικό περιμένει υπομονετικά ένα «θαύμα» η ένα σοβαρό επενδυτή να το σώσει.
Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι απίθανη, απίστευτη και συγκλονιστική ιστορία κρύβει το σπίτι αυτό, ποιοι έχουν μείνει και τι ρόλο έπαιξαν όχι μόνο για τη Σύρο αλλά για την Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα.
Όσοι μένουν στην περιοχή του Αγίου Νικολάου και πιο συγκεκριμένα στην διάσημη περιοχή Βαπόρια, οι επισκέπτες και οι κολυμβητές που κάθε μέρα κατεβαίνουν προς τα «Αστέρια» περνούν οπωσδήποτε από ένα μεγάλο εντυπωσιακό παλιό αρχοντικό.
Το αρχοντικό αυτό είναι ένα από εκείνα τα παλιά οικήματα των μεγάλων σπουδαίων οικογενειών που έκτισαν στην Ερμούπολη γεμίζοντάς το πλούτο ομορφιά. Αρχιτεκτονική τελειότητα και πανέμορφες οροφογραφίες, τοιχογραφίες και εσωτερικό διάκοσμο ανάλογο ενός παλατιού. Δυστυχώς αυτό το αρχοντικό όπως και πολλά ακόμα είναι έτοιμο να καταρρεύσει.
Αυτή είναι η ιστορία της οικογένειας και του μοναδικού αυτού κτίσματος οικίας στα Βαπόρια της Ερμούπολης στην περιοχή του της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στην οποία και ανήκει το οίκημα.
Το εντυπωσιακό αρχοντικό βρίσκεται στην οδό Αθηνάς κάτω από τον Άγιο Νικόλαο αλλά έχει όψη και από την μεριά του δρόμου. Είναι γεμάτο όχι μόνο με μοναδικές πλούσιες σε χρώμα και τέχνη οροφογραφίες και τοιχογραφίες αλλά και εξαιρετικές στον σχεδιασμό τους.
Χτίστηκε γύρω στο 1860. Είναι κτισμένο από μάρμαρο και πετρά. Μεγάλες πλάκες μάρμαρου και χοντρό μάρμαρο δημιουργούν μια πολύ γερή κατασκευή. Αυτός είναι και ο λόγος που το κτίριο όπως όλα τα αρχοντικά που κατασκευάστηκαν με αυτόν τον τρόπο κρατήθηκαν όρθια ως τις μέρες μας. Τα μπαλκόνια είναι διακοσμημένα με ανάγλυφα μάρμαρα ενώ σιδεριές προστατεύουν τα παράθυρα. Αυτές οι σιδεριές αποτελούνται από αρίστης ποιότητας σίδερο που και αυτό έχει αντέξει σχεδόν 200 χρόνια με ελάχιστη φθορά σκουριάς όπως θα συνέβαινε σε κάποιες άλλες σημερινές κατασκευές που σκουριάζουν με την παραμικρή υγρασία.
Τα πατώματα είναι και αυτά διακοσμημένα. Ξεχωρίζουν μερικά πολύ ενδιαφέροντα συμβολικά σχέδια αλλά και πανέμορφες συνθέσεις μαύρων και άσπρων μαρμάρινων πλακών.
Στο αρχοντικό υπάρχουν πλούσιες τοιχογραφίες και οροφογραφίες τόσο στο ισόγειο όσο και στον πρώτο όροφο. Δεν υπάρχει ούτε ένα εκατοστό τοίχου ή οροφής που να μην είναι ζωγραφισμένο. Η θεματολόγια μεγάλη, συμβολική και διδακτική. Τα χρώματα έντονα δυνατά και ευχάριστα, Κυριαρχεί το χρυσό το μπλε το πράσινο και αποχρώσεις του κόκκινου.
Στο ισόγειο τα θέματα έχουν σχέση με την μυθολογία, κάτι που συνηθίζεται πολύ εκείνη την εποχή και το συναντάμε σε πολλά αρχοντικά της Σύρου. Ο Ποσειδώνας, η Αθηνά, ο Άρης, η Άρτεμις, η Αφροδίτη και άλλοι θεοί, πάνω στα άρματά τους.
Στον πρώτο όροφο δεσπόζουν θαυμάσια ζωγραφισμένοι τέσσερις δαφνοστεφανομένοι Έλληνες φιλόσοφοι κάτι που επίσης ήταν συνηθισμένο στις οροφογραφίες των αρχοντικών της εποχής δείχνοντας έτσι όχι μόνο την μόρφωση και την παιδεία τους αλλά και τους αρχαιοελληνικούς επηρεασμούς τους. Είναι ο Όμηρος, ο Αισχύλος ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης. συνυπάρχουν με απόψεις ιταλικών πόλεων και λουόμενες γυναίκες.
Σε όλο το οίκημα και σε όλους τους ορόφους ξεχωρίζουν περίτεχνες και πανέμορφες σκαλιστές ξύλινες διακοσμήσεις. Στις σκάλες, στα πλαίσια των παραθύρων και τις πόρτες. Ειδικά οι σκάλες που είναι πανέμορφες έχουν κάγκελα σκαλιστά ξύλινα στο εσωτερικό και σιδερένια στις εξωτερικές αυλές.
Υπάρχουν δύο αυλές. Διακοσμημένες με βουκαμβίλιες και απλούς, όχι περιτέχνους μαρμάρινους κίονες.
Κάτι μοναδικό που δεν έχουμε βρει σε αλλά αρχοντικά της Ερμούπολης είναι μερικές συνθέσεις βιτρό τζαμιών σε πόρτες και παράθυρα. Μπορεί κανείς να φανταστεί την μαγεία που θα προξενούσε στους κατοίκους του σπιτικού τις ημέρες που το κτίριο ήταν κατοικήσιμο η μοναδική ομορφιά από το χρωματιστό παιχνίδισμα του φωτός του ήλιου που θα διερχόταν μπαίνοντας μέσα στο σπίτι από αυτά τα χρωματιστά τζάμια.
Το κτίριο μαζί με τις υπέροχες τοιχογραφίες και οροφογραφίες του διατηρείται ακόμα σε καλή κατάσταση. Ο λόγος είναι ότι βρίσκεται μέσα σε οικισμό και αλλά κτίρια που γειτονεύουν με αυτό το προστατεύουν αρκετά από τα βάνδαλα και αδυσώπητα καιρικά φαινόμενα που κυριαρχούν ουκ ολίγα στην περιοχή και γενικότερα στη Σύρο.
Παρ’ όλα αυτά θα αναρωτιέται κανείς πόσο ακόμα θα αντιστέκεται υπερήφανο περικλείοντας μέσα του όλη αυτήν την ομορφιά και τον πλούτο κουρασμένο πλέον από οποιαδήποτε προστασία η μέριμνα.
Είναι γνωστό ότι τέτοια κτήρια υπήρχαν και ΥΠΑΡΧΟΥΝ παρά πολλά στην Ερμούπολη αλλά και στις εξοχές εκεί που οι Ερμουπολίτες επιχειρηματίες της εποχής έκτιζαν παρόμοιες επαύλεις ως καλοκαιρινές κατοικίες τους. Οικίες στα Χρούσσα, στο Επισκοπείο, και στην Ποσειδωνία είναι γεμάτες με τέτοια αριστουργήματα.
Συντάκτης: Παναγιώτης Κουλουμπής
φωτο:Δημήτρης Βαμβακούσης /SYROS TODAY