Magazino

Το Κερκυραϊκό Πάσχα είναι μια εμπειρία ζωής -έθιμα που το κάνουν μοναδικό

Η Κέρκυρα το Πάσχα έχει την τιμητική της .Πανέμορφη ,εορταστική γεμάτη πολιτισμό, μουσικές παραδόσεις αλλά και ανοιξιάτικες ευωδιές γιορτάζει την Λαμπρή σε κάθε γωνιά της.

Όλο το νησί είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους πιστούς αυτές τις Άγιες ημέρες του Πάσχα με μια  μεγάλη γιορτής στην οποία συνυπάρχουν αρμονικά η ορθόδοξη χριστιανική πίστη με την καθολική κοινότητα, ο επιβλητικός Άγιος Σπυρίδωνας, η ενετική επίδραση, η μουσική των φιλαρμονικών, οι χορωδίες και η ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα. Στην Κέρκυρα ο επισκέπτης θα ζήσει με τον πιο όμορφο τρόπο το Πάσχα με κατάνυξη και πλήθος λιτανειών, επιτάφιων και εκδηλώσεων οι οποίες ξεκινούν από το Σάββατο του Λαζάρου και τελειώνουν τη Τρίτη του Πάσχα με τα «μπάσματα» του πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνα. 

Την Μεγάλη Πέμπτη εκεί γύρω στις 9:00 το βράδυ  στα καντούνια του κέντρου της πόλης  ακούγεται η ” πρόβα generale” των Φιλαρμονικών της πόλεως για τα πένθιμα κομμάτια που πρόκειται να ακούσετε τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο. Τα στενά δρομάκια γεμίζουν τις πένθιμες μελωδίες  των μουσικών και συγκινούν  όποιον  βρίσκεται εκεί.

Την Μεγάλη Παρασκευή από νωρίς το μεσημέρι ξεκινούν οι επιτάφιοι όλων των ενοριών, που περνούν από τα  καντούνια της πόλης.

Η κορύφωση γίνεται με τον Επιτάφιο της Μητροπόλεως στις 10 το βράδυ. Εκεί θα βιώσετε με τον πιο τελετουργικό τρόπο το απόλυτο πένθος για τη Χριστιανοσύνη, ακούγοντας τους πένθιμους ήχους του “Adagio” του Albinoni από την Παλαιά Φιλαρμονική, τη “Marcia Funebre” του Verdi από την Φ.Ε. Μάντζαρος και τη “Sventura” του Mariani από τη Φ.Ε. Καποδίστριας.

Το Μεγάλο Σάββατο η Κέρκυρα  νωρίς  στις 6 πμ το πρωί μην χάσετε το  έθιμο της αναπαράστασης του σεισμού που ακολούθησε την Ανάσταση στην  Παναγία των Ξένων.

Στις 9 ξεκινάει με όλες τις τιμές ο  Επιτάφιος του Αγίου Σπυρίδωνα, ο οποίος έχει καθιερωθεί να πραγματοποιείται Σάββατο από το 1574. Για την ιστορία τα χρόνια της Ενετοκρατίας απαγορεύονταν οι λιτανείες και οι επιτάφιοι της Μεγάλης Παρασκευής μέσα στην πόλη για λόγους ασφαλείας, επιτρέποντας μόνο τον επιτάφιο του Αγίου Σπυρίδωνα την επόμενη ημέρα.

Οι «μπότηδες»είναι ίσως το πιο γνωστό Κερκυραϊκό Πασχαλινό έθιμο. Με την «Πρώτη Ανάσταση» στις 11πμ οι Κερκυραίοι διώχνουν το κακό με το σπάσιμο των μικρών η και τεράστιων κανατιών .

Οι Φιλαρμονικές αμέσως μετά ξεχύνονται σε όλους τους δρόμους της πόλης παίζοντας το θριαμβευτικό εμβατήριο “Μην φοβάστε Γραικοί”.Την ίδια ώρα στην Πίνια πραγματοποιείται η αναβίωση του εθίμου της «Μαστέλας».

Το βράδυ της Ανάστασης μια μεγάλη Αναστάσιμη Ακολουθία πραγματοποιείται στο «Πάρκο» της Σπιανάδας με την μουσική υπόκρουση  των Φιλαρμονικών της πόλης.Μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» ο κερκυραϊκός ουρανός φωτίζεται με υπέροχα και φαντασμαγορικά βεγγαλικά, γιορτάζοντας τη θριαμβευτική και ένδοξη νίκη του Ιησού Χριστού.

Τα πυροτεχνήματα όπως λένε είναι τόσο πολλά και εντυπωσιακά που είναι ορατά και στις απέναντι ακτές της Ηπείρου

Την Κυριακή της «Λαμπριάς» όπως τη λένε στη Κέρκυρα ξεκινάνε απο τις 7 το πρωί οι Περιφορές των Αναστάσεων στην πόλη, με κορύφωση το έθιμο, πλέον, των «Ταμένων».

Οι «Ταμένοι», πιστοί στο ραντεβού τους κάθε χρόνο τέτοια μέρα, μαζεύονται από νωρίς το πρωί στο Λιστόν για να παρακολουθήσουν τις περιφορές των Αναστάσεων των Ενοριών της πόλης. Είναι όλοι αυτοί που βρίσκονται μακριά από τον τόπο τους και έρχονται στην Κέρκυρα το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, έχοντας κάνει ένα ολονύκτιο ταξίδι – Τάμα στον Άγιο! Οι Φιλαρμονικές για να τους τιμήσουν παιανίζουν μπροστά τους στο Λιστόν μετά την περιφορά της Ανάστασης του Αγίου Σπυρίδωνα. Περιφορές Αναστάσεων πραγματοποιούνται επίσης και στα χωριά του νησιού, κάποιες από τις οποίες γίνονται τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα.

 

Φωτογραφίες :https://www.facebook.com/corfupage/


Επιμέλεια των Enjoy Greece Magazine
Προβάλλουν την Ελλάδα με υψηλή αισθητική
Web -έντυπα -Advertorials -Social

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button