Το BREXIT είναι πλέον γεγονός-Πώς θα ταξιδεύουν οι Έλληνες
Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πράγματι ένα ιστορικό γεγονός.Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε στις 11:00 τοπική ώρα, χθές τα ξημερώματα Πρωτοχρονιάς, από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ολοκληρώνοντας την ιστορική ρήξη του με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από 48 χρόνια .
Η Βρετανία επισήμως αποχώρησε στις 31 Ιανουαρίου 2020 αλλά επωφελήθηκε από τη λεγόμενη «μεταβατική περίοδο» για να μετριάσει το σοκ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «απίστευτη στιγμή» την έξοδο της χώρας του από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, διαβεβαιώνοντας ότι η Βρετανία θα παραμείνει «ανοιχτή, γενναιόδωρη και εξωστρεφής».
Τι αλλάζει στις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μεγάλης Βρετανίας:
Η συμφωνία εγγυάται ανταλλαγές χωρίς δασμούς, τελωνειακούς ελέγχους και ποσοστώσεις για «όλα τα αγαθά που πληρούν τους κανόνες προέλευσης».Ωστόσο, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταθέτουν τελωνειακά έγγραφα και στις δύο κατευθύνσεις και τα προϊόντα να περνούν από υγειονομικούς ελέγχους.
Η συμφωνία προβλέπει ότι οι ευρωπαίοι αλιείς διατηρούν πρόσβαση στα βρετανικά ύδατα για μεταβατική περίοδο πεντέμισι ετών, μέχρι το 2026. Κατά την διάρκεια της περιόδου αυτής, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει προοδευτικά να μειώσει κατά 25% την αξία των αλιευμάτων της στα βρετανικά ύδατα, που αντιστοιχεί σε 650 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Μεταφορές
Η συμφωνία εγγυάται διαρκή αεροπορική, οδική, σιδηροδρομική και θαλάσσια σύνδεση, αλλά κατά πολύ λιγότερο προνομιακό τρόπο σε σχέση με ό,τι θα ίσχυε αν είχε παραμείνει στην ενιαία αγορά.
Αεροδρόμια
Όσον αφορά στους ελέγχους στα αεροδρόμια ισχύει το καθεστώς και οι κανονισμοί της Συνθήκης της Schengen, που καθορίζουν συγκεκριμένη διαδικασία ελέγχων ταξιδιωτικών εγγράφων για πτήσεις που έρχονται από κράτη που δεν εντάσσονται στην περιοχή Schengen. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπέγραψε ποτέ την Συνθήκη αυτή – άρα αυτό δεν σχετίζεται με την αποχώρηση του από την ΕΕ.
Η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών καταργείται. Οσοι σκοπεύουν να μεταναστεύσουν στη Βρετανία από σήμερα 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά θα υπόκεινται στη νέα μεταναστευτική πολιτική.
Από 1 Ιανουαρίου του 2021 και μέχρι 1 Οκτωβρίου του 2021 οι πολίτες της ΕΕ που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για τουριστικούς ή επαγγελματικούς σκοπούς θα πρέπει να ταξιδέψουν με ταυτότητα νέου τύπου ή ισχύον διαβατήριο.
Τι θα ισχύσει για τους φοιτητές;
Οσοι έλληνες φοιτητές εγγραφούν στα βρετανικά πανεπιστήμια έως και το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 θα είναι σε θέση να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους χωρίς να αυξηθούν τα δίδακτρά τους (έως 9.250 στερλίνες ετησίως).
Aπο το 2021 τα δίδακτρα πιθανότατα θα αυξηθούν σημαντικά, καθώς οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να εξομοιωθούν με τους λοιπούς αλλοδαπούς φοιτητές (σήμερα πληρώνουν έως 38.000 στερλίνες ετησίως). Σήμερα, στα βρετανικά πανεπιστήμια φοιτούν περίπου 10.000 Ελληνες.
Θα καταργηθεί το roaming στα κινητά;
Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι οι χρεώσεις περιαγωγής δεν θα επανέλθουν από τον Ιανουάριο του 2021.
.