ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την αποζημίωση αγροτών που επλήγησαν, από τις πυρκαγιές της περιόδου Μαΐου – Αυγούστου 2021.

Η επιχορήγηση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη.

 

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνι Γεωργιάδη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, με την οποία ρυθμίζεται το ζήτημα της επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων για την αποζημίωση των πληγέντων από τις πυρκαγιές .

Το ΦΕΚ αφορά τις πυρκαγιές που ξέσπασαν από την 1η Μαΐου έως και το τέλος Αυγούστου 2021 σε περιοχές της χώρας.

Πρόκειται για περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Δυτικής Αττικής , Κορινθίας ,Αχαΐας ,Μεσσηνίας, Αρκαδίας Λακωνίας ,Ηλείας Ευβοίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας ,όπως επίσης και Ανατολικής Αττικής και Βορείου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής.

Για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη αποζημίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν, με την παραπάνω απόφαση, εφαρμόζονται οι διαδικασίες του ν.4797/2021 σχετικά με την επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των ζημιών, αντί για την εφαρμογή των χρονοβόρων διαδικασιών που είχε ο  Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.

Με την διαδικασία αυτή δύναται να καλύπτεται μέρος των υλικών ζημιών οι οποίες θα καταγραφούν από τις αρμόδιες επιτροπές καταγραφής και αποτίμησης ζημιών της κάθε Περιφέρειας και οι οποίες προκλήθηκαν από τις ως άνω πυρκαγιές σε στοιχεία ενεργητικού, όπως κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου και των αποθηκευμένων προϊόντων, τα οποία καταγράφηκαν ως κατεστραμμένα.

Παράλληλα θα παρέχονται, μέσω του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, τυχόν επιπλέον ενισχύσεις που προβλέπονται σε αυτόν.

Η προκαταβολή και το τελικό ύψος της επιχορήγησης προς τους δικαιούχους,  θα καθοριστούν με νεότερες υπουργικές αποφάσεις.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button