Magazino

Τα μακαρονόδεντρα :επική Πρωταπριλιάτικη φάρσα του BBC που έκανε τους Άγγλους να ζητάνε σπόρους για να καλλιεργήσουν μακαρόνια!…

Η παράδοση της Πρωταπριλιάς και των ψεμάτων της έχει ρίζες που χάνονται στα βάθη της ιστορίας, με διάφορες θεωρίες να προσπαθούν να εξηγήσουν την προέλευσή της.

Μία από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες συνδέει την παράδοση με την αλλαγή του ημερολογίου στη Γαλλία το 1582. Μέχρι τότε, η Πρωτοχρονιά γιορταζόταν στις 25 Μαρτίου και οι εορτασμοί διαρκούσαν έως την 1η Απριλίου. Όταν ο βασιλιάς Κάρολος Θ’ υιοθέτησε το Γρηγοριανό ημερολόγιο, η Πρωτοχρονιά μεταφέρθηκε στην 1η Ιανουαρίου. Ωστόσο, κάποιοι είτε αγνοούσαν την αλλαγή είτε αρνούνταν να την αποδεχτούν και συνέχισαν να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά τον Απρίλιο. Αυτοί θεωρήθηκαν αφελείς και έγιναν αντικείμενο πειραγμάτων, με ψεύτικες προσκλήσεις σε γιορτές και φάρσες.

Ας δούμε όμως ένα απο τα πιο «επιτυχημένα» ψέματα της Πρωταπριλιάς.

Ήταν  1η Απριλίου του 1957, όταν το έγκριτο BBC  και το πιο διακεκριμένο δελτίο ειδήσεων της βρετανικής τηλεόρασης, μετέδωσε ένα ρεπορτάζ για τις καλλιέργειες μακαρονιών στην Ελβετία….

Η ιδέα ανήκε στον καμεραμάν Τσαρλς Γέγκερ πρότεινε την ιδέα στον αρχισυντάκτη του δελτίου, Μάικλ Πίκοκ, ο οποίος ενθουσιάστηκε και του έδωσε 100 λίρες για να την πραγματοποιήσει.

Ο καμεραμάν ταξίδεψε στην Ελβετία, βρήκε ηθοποιούς και στρώθηκε στη δουλειά. Κρέμασε  από τα δέντρα μακαρόνια …

Το σενάριο περιέγραφε τη συγκομιδή μακαρονιών από μία οικογένεια στην Ελβετία, που είχε παράδοση στην καλλιέργεια μακαρονόδεντρων. Οι κοπέλες μάζευαν τα μακαρόνια απ’ τα δέντρα και τα τοποθετούσαν σε μεγάλα καλάθια, για να στεγνώσουν απ’ τον ήλιο….

Επόμενο βήμα, ήταν το κείμενο του ρεπορτάζ που εκφωνήθηκε από τον παρουσιαστή του δελτίου, Ρίτσαρντ Ντίμπλντι. Ο παρουσιαστής ήταν η πιο σεβάσμια τηλεοπτική φιγούρα της Βρετανίας και ενέπνεε τέτοια εμπιστοσύνη στους τηλεθεατές, που θα πίστευαν ό, τι και να τους έλεγε.

Την 1η Απριλίου του 1957, ώρα 8 το απόγευμα, 10 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν το δελτίο και άκουσαν τον Ντίμπλντι να μιλάει για το «ζιζάνιο των μακαρονόδεντρων» που τυραννά τους καλλιεργητές και το ψύχος, που επηρεάζει τη γεύση των μακαρονιών.

Το ρεπορτάζ έκλεισε με τα εξής λόγια: «Για όσους αγαπούν αυτό το πιάτο, τίποτα δεν συγκρίνεται με τα μακαρόνια από ντόπιες καλλιέργειες. Τώρα σας καληνυχτίζουμε, αυτή την πρώτη μέρα του Απρίλη». …Την επόμενη μέρα, το κανάλι δέχθηκε χιλιάδες τηλεφωνήματα τηλεθεατών, που ζητούσαν πληροφορίες για τα μακαρονόδεντρα….

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button