MagazinoΓαστρονομία

Τα γλυκά που αγαπάμε στις «Κυκλάδες»

Με το όνομα «Κυκλάδες» αναφερόμαστε στα νησιά που σχηματίζουν έναν κύκλο γύρω από το ιερό νησί της Δήλου. Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Κυκλάδες ήταν νύμφες που μεταμορφώθηκαν σε νησίδες από τον Ποσειδώνα, όταν αυτές προκάλεσαν την οργή του. Πρόκειται για το διασημότερο σύμπλεγμα του Αιγαίου με νησιά που αποτελούν κορυφαίους προορισμούς, καθώς ξεχωρίζουν για το μοναδικό φως, την αρχιτεκτονική και τα καταγάλανα νερά τους

Σαντορίνη, Μύκονος, Δήλος, Πάρος, Αντίπαρος, Νάξος, Ίος, Σύρος, Τήνος, Μήλος, Κέα, Αμοργός, Σίφνος, Σέριφος, Άνδρος, Κύθνος, Κίμωλος, Ανάφη, Φολέγανδρος, Σίκινος, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα και Κουφονήσια είναι τα νησιά που συνθέτουν το σύμπλεγμα των Κυκλάδων .

Το καθένα από αυτά έχει τη δική του γοητεία, προσελκύοντας έτσι ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο.

Είναι η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τα γυμνά τοπία, το απέραντο γαλάζιο και η ιστορία που κάνουν κάθε νησί να ξεχωρίζει. Υπάρχει όμως και η κουζίνα του Αιγαίου, ένα μεγάλο  κεφάλαιο στην ελληνική γαστρονομία, με υπέροχες παραδοσιακές συνταγές και γλυκά φιλέματα που προσφέρουν οι φιλόξενοι κάτοικοι των Κυκλάδων στα σπίτια τους. 

Κάθε κυκλαδονήσι που  έχει το δικό του ιδιαίτερο γλυκό αλλά και πολλά απο αυτά που θα τα βρείς σε όλες τις Κυκλαδες

ΑΝΔΡΟΣ

Στην Άνδρο, το βορειότερο νησί των Κυκλάδων με την πλούσια ναυτική παράδοση, οι συνταγές μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Ζαχαροπλαστεία όπως αυτό του Ζαϊρη, έχουν πλούσια ιστορία και συνεχίζουν με σεβασμό στην ιστορία του τόπου. Τα παστιτσάκια (στρογγυλά αμυγδαλωτά), τα παμπιλόνια που γίνονται γλυκό του κουταλιού, η νουγκατίνα, η αμυγδάλου και το γλάσο (η παραδοσιακή ανδριώτικη τούρτα γάμου), οι παστελαρίες (γεμιστό σύκο) και τέλος η δροσιστική σουμάδα αποτελούν σήμα κατατεθέν των τοπικών γλυκών.


ΣΙΦΝΟΣ

Στα γραφικά σοκάκια της Απολλωνίας στη Σίφνο, συναντάς παλιά ζαχαροπλαστεία που εμμένουν στα τοπικά εδέσματα, όπως το μαλακό παστέλι και τα αμυγδαλωτά φούρνου και κατσαρόλας. Αν είσαι τυχερός και βρεις μελόπιτα πρέπει να την δοκιμάσεις.

ΣΥΡΟΣ

Γνωστή για τα προϊόντα της, η Σύρος φημίζεται μεταξύ άλλων και για τα λουκούμια της. Τα συριανά λουκούμια έχουν Μικρασιάτικες ρίζες, η διαδικασία παραγωγής τους είναι χρονοβόρα και διατίθενται σε διάφορες γεύσεις – από τριαντάφυλλο και περγαμόντο μέχρι μαστίχα. Το δεύτερο πιο γνώριμο γλυκό του νησιού είναι η χαλβαδόπιτα, ενώ βρίσκεις επίσης παστελαρίες.

ΑΜΟΡΓΟΣ

Η Αμοργός με το απέραντο γαλάζιο είναι γνωστή για την ψημένη ρακή της, που σερβίρεται για το καλωσόρισμα και συχνά συνοδεία λουκουμιών. Τα ξεροτήγανα και τα παστέλια είναι τα παραδοσιακά γλυκά της Αμοργού, που προσφέρονταν παραδοσιακά σε γάμους.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Στη Σαντορίνη θα φας μελιτίνια, που φτιάχνονται με μυζήθρα και μέλι και συγκαταλέγονται στα γλυκά του Αιγαίου τα οποία περιλαμβάνουν φρέσκο τυρί.

ΤΗΝΟΣ

Στην Τήνο, ονομάζονται τσιμπητά και έχουν την ίδια δεξιοτεχνία, αφού μοιάζουν με μικρά κομψοτεχνήματα. Καρυδωτά, παστέλια σε λεμονόφυλλο, λουκούμια και ξεροτήγανα ολοκληρώνουν τα γλυκά τηνιακά εδέσματα.

ΠΑΡΟΣ

Στην Πάρο, φτιάχνουν μεταξύ άλλων μυζηθροπιτάκια ή αλλιώς γλυκές τυρόπιτες (τις βρίσκεις και στην Αντίπαρο), σκαλτσούνια, παστελαρίες, γλυκιά κολοκυθόπιτα, ξεροτήγανα, μελαχροινό και γλυκά του κουταλιού.

ΝΑΞΟΣ

Στη Νάξο και συγκεκριμένα στο Χαλκί, παράγεται το φημισμένο κίτρο Νάξου, έτσι θα φύγεις με γλυκό του κουταλιού και λικέρ για τον δρόμο, αλλά στο ίδιο χωριό θα δοκιμάσεις και νόστιμο γαλακτομπούρεκο.

ΜΥΚΟΝΟΣ

Τα αμυγδαλωτά είναι στενά συνδεδεμένα με τις Κυκλάδες, τα βρίσκεις στην Κέα, μαζί με το καλό της μέλι αλλά και στη Μύκονο, με τριμμένο αμύγδαλο και στενόμακρο σχήμα.

ΚΥΘΝΟΣ

Η Κύθνος φημίζεται για το παστέλι, το μέλι και τα γλυκά του κουταλιού ενώ η φρέσκια νιώτικη μυζήθρα κάνει τη διαφορά στις μυζηθρόπιτες της Ίου, καθώς επίσης και το θυμαρίσιο μέλι στα παστέλια.

Τέλος, αξίζει να δοκιμάσεις τα παστωτά σύκα του νησιού.

Παστέλια, ξεροτήγανα και μελετίνια βρίσκεις στις Μικρές Κυκλάδες, καθώς αποτελούν τοπικά εδέσματα ενώ οι γλυκές πίτες συναντώνται σε νησιά όπως η Ανάφη, η Φολέγανδρος και η Μήλος.

Επιμέλεια ENJOY GREECE MAGAZINES 

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button