Διεθνή

Πρίγκιπας Φίλιππος :ο αδιαπραγμάτευτος “αρχηγός” της οικογένειας-ο «βράχος» της Βασίλισσας με τα Ελληνικά γονίδια

Λίγο πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, ο Πρίγκιπας Φίλιππος «έφυγε» αφήνοντας πίσω του την αγαπημένη του Λίλιμπετ, στο πλάι της οποίας ήταν για 73 ολόκληρα χρόνια.

Η «σκιά» της, ο «βράχος» της, όπως έχει η ίδια πει, έφυγε από τη ζωή στα 99 του χρόνια. Η Βρετανία αγαπούσε τον Φίλιππο και αυτό φαίνεται από τις αντιδράσεις του κόσμου μόλις έγινε γνωστή η είδηση.

Έζησε μια ζωή βγαλμένη από παραμύθι . Ο Πρίγκιπας Φίλιππος γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 10 Ιουνίου 1921. Ο πατέρας του ήταν ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας, νεότερος γιος του βασιλιά Γεωργίου του 1ου της Ελλάδας. Η μητέρα του, πριγκίπισσα Αλίκη, ήταν κόρη του λόρδου Μαουντμπάτεν και δισέγγονη της βασίλισσας Βικτωρίας.

 

Ο πρίγκιπας Ανδρέας συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους και στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Επέστρεψε στη χώρα πριν τη λήξη της εκστρατείας και συνελήφθη μετά την επανάσταση του Πλαστήρα.

Δικάστηκε ως ένας εκ των υπαιτίων της Μικρασιατικής Καταστροφής, και, αν και καταδικάστηκε σε θάνατο, η ποινή του μετετράπη σε εξορία μετά από παρέμβαση του βασιλιά της Αγγλίας.

Ο Ανδρέας και η οικογένειά του φυγαδεύτηκαν με το βρετανικό αντιτορπιλικό «Καλυψώ» από τη χώρα. Εγκαταστάθηκαν στη Γαλλία, και η μητέρα του Φίλιππου από την στενοχώρια της διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια, με αποτέλεσμα να πει σε άσυλο.

O Πρίγκιπας  Φίλιππος κατατάχτηκε στο βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό και  συμμετείχε στη Μάχη της Κρήτης και στη Ναυμαχία του Ταινάρου, κατά τον Δεύτερο  Παγκοσμίο Πόλεμο .

Ήταν παρών κατά την υπογραφή της παράδοσης της Ιαπωνίας στον κόλπο του Τόκιο.

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος παντρεύτηκε την Ελισάβετ το 1947 διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό της μοναρχίας κατά τη μεταπολεμική περίοδο, ενώ στα ανάκτορα έγινε ένα σημαντικό πρόσωπο στο οποίο μπορούσε να στραφεί η βασίλισσα και να το εμπιστευθεί.

«Πολύ απλά ήταν η δύναμή μου και το στήριγμά μου όλα αυτά τα χρόνια», είχε πει η βασίλισσα Ελισάβετ σε μια σπάνια προσωπική αναφορά στο Φίλιππο σε ομιλία για την 50η επέτειο του γάμου τους το 1997.

Η γοητεία του και η απροθυμία του να ανέχεται αυτούς που θεωρούσε ανόητους ή κόλακες του χάρισαν μια θέση σεβασμού μεταξύ των Βρετανών.

Στην προσωπική του ζωή, θεωρείτο ο αδιαπραγμάτευτος “αρχηγός” της οικογένειας, αλλά με βάση τα όσα όριζε το πρωτόκολλο πέρασε τη δημόσια ζωή του ουσιαστικά ένα βήμα πίσω από τη σύζυγό του.

Το βασικό δίδαγμα που πήραμε είναι ότι « η ανεκτικότητα είναι ουσιαστικό συστατικό ενός ευτυχισμένου γάμου», ανέφερε ο Φίλιππος σε ομιλία το 1997. «Ίσως να μην είναι τόσο σημαντική όταν τα πράγματα πάνε καλά, αλλά είναι απολύτως ζωτική όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Πιστέψτε με όταν το λέω ότι η βασίλισσα έχει το χαρακτηριστικό της ανεκτικότητας σε αφθονία».

Ήταν ένας Άνδρας «παλαιάς κοπής» gentleman ,δυναμικός και τρυφερός με όσους αγαπούσε ,στήριξε την γυναίκα του ,την Μοναρχία αλλά δεν ξέφυγε πολύ απο όσα του έλεγε το καλά κρυμμένο «Ελληνικό ταμπεραμέντο του» παρά τα αυστηρά πρωτόκολλα του παλατιού.

Στο οικόσημο του Πρίγκιπα Φιλίππου (1921-2021) βλέπουμε και την γαλανόλευκη Ελληνική σημαία.

Η ελλην-ορθοδοξία ήταν σημαντικό σημείο αναφοράς στην ζωή του όπως και ως ένα βαθμό του γιου του Πρίγκιπα Καρόλου.

Τελευταία του επιθυμία ήταν η κηδεία του να μη γίνει με τιμές αρχηγού κράτους αλλά με στρατιωτικές τιμές και σε στενό κύκλο. Δεδομένων και των μέτρων κατά του κορονοϊού, θα είναι μια κηδεία σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Η τελετή θα γίνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Γουίνδσορ και η ταφή του στο Κάστρο του Φρόγκμορ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button