ΑΠΟΨΕΙΣ

Ελληνική κοινότητα Κιέβου : Έκκληση Βοήθειας για τα παιδιά της ομογένειας

Εννέα μήνες μετά την εισβολή των Ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία , το  enjoy news επικοινώνησε με τη πρόεδρο της Ελληνικής κοινότητας Κιέβου κυρία Νινα Πασκαλ για να μας περιγράψει της συνθήκες διαβιώσεις των Ελλήνων που παραμένουν  στην Ουκρανική Πρωτεύουσα :

1 Σχεδόν ένας χρόνος από την έναρξη αυτού του άδικου πολέμου από την Ρωσία, πώς είναι η κατάσταση για τους Έλληνες ομογενείς του Κιέβου;

Οι Έλληνες του Κιέβου και γενικά οι Έλληνες της Ουκρανίας που παρέμειναν στην Ουκρανία εντάχθηκαν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή της εδαφικής άμυνας για να υπερασπιστούν την Ουκρανία, άλλοι βοηθούν ενεργά μέσω εθελοντικών δραστηριοτήτων. Αλλά γενικά, οι άνθρωποι προσπαθούν να προσαρμοστούν σε αυτές τις τρομερές συνθήκες (έλλειψη ρεύματος, νερού, ζέστης, συνεχής τρόμος λόγω μαζικών αεροπορικών επιθέσεων) για να επιβιώσουν. Στο Κίεβο, ο Νοέμβριος, ο χειμώνας και οι αρχές της άνοιξης είναι πολύ κρύοι. Στα πολυώροφα κτίρια δεν υπάρχει παροχή φυσικού αερίου παρά μόνο ρεύμα. Σχεδόν το 80% των κτιρίων στο Κίεβο έχουν μόνο ηλεκτρικό ρεύμα. Ως εκ τούτου, όταν η Ρωσία εξαπολύει στοχευμένες μαζικές πυραυλικές επιθέσεις σε σημαντικά αντικείμενα της πολιτικής υποδομής (υποσταθμοί και σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, θερμοηλεκτρικοί σταθμοί), οι κάτοικοι είναι οι πρώτοι που υποφέρουν. Τα πράγματα που είναι συνηθισμένα για όλους, όπως το μαγείρεμα φαγητού, το πλύσιμο των ρούχων, η φόρτιση του τηλεφώνου, είναι πολυτέλεια για τους Ουκρανούς. Τα μέλη του Ελληνικού Συλλόγου «Ενότητα» με ενημερώνουν ότι για να επιβιώσουν μαθαίνουν να φτιάχνουν σπιτικούς φακούς (από αλουμινόχαρτο και μπαταρίες), για να εξοικονομούν νερό. Πολλοί αρχίζουν να αρρωσταίνουν λόγω έλλειψης θερμότητας. Για να βοηθήσουν τους ανθρώπους, οι αρχές του Κιέβου άνοιξαν 400 σημεία θέρμανσης όπου κανείς μπορεί να επαναφορτίσει τα gadget και φακούς και να πιεί ζεστό τσάι.

Επί του παρόντος, έχει αυξηθεί απίστευτα η ζήτηση για τέτοιες κατηγορίες προϊόντων όπως μίνι σταθμοί παραγωγής ενέργειας, γεννήτρια, σταθμοί φόρτισης, power-banks, φιάλες αερίου, κεριά, φακοί, τροφοδοτικά αδιάλειπτης ισχύος, μπαταρίες, λαμπτήρες μπαταρίας.

2 Η κατάσταση στο Ελληνικό σχολείο Κιέβου πώς είναι σήμερα;

Γνωρίζετε τι ελλείψεις υπάρχουν και πως θα μπορούσε να βοηθήσει η Ελληνική πολιτεία αλλά και εθελοντές;

Παρά τον πόλεμο, η εκπαιδευτική διαδικασία στα σχολεία δεν ανεστάλη. Η εκπαιδευτική διαδικασία πραγματοποιείται σε υβριδική μορφή: offline/online. Είναι απίστευτα δύσκολο να ακολουθήσεις μια τέτοια μορφή, καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι συνεχείς μαζικές επιθέσεις με πυραύλους σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και σπίτια περιπλέκουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Κατά τη διάρκεια μιας προειδοποίησης για επίθεση πυραύλων, όλοι οι μαθητές και οι δάσκαλοι θα πρέπει να ακολουθούν καταφύγια, αλλά σε περίπτωση ξαφνικής διακοπής ρεύματος λόγω επίθεσης πυραύλου, τα γεννήτρια και οι ειδικοί φακοί ηλιακής ενέργειας μπορούν να βοηθήσουν. Η Διοίκηση του εξειδικευμένου σχολείου Νο. 94 «Ελλάδα» με εις βάθος μελέτη της Νέας Ελληνικής στο Κίεβο (https://ellada94.kiev.ua/) απευθύνθηκε σε εμάς για βοήθεια, συγκεκριμένα για την αγορά 20 φορητών φαναριών με ηλιακό πάνελ (Ηλιακό Πακέτο Σύστημα Φωτισμού – Φακός – Φωτιστικό με Πάνελ – Φορτιστή & Ηχείο Ραδιόφωνο με 4 Λάμπες LED 150 Lumens) και 120 χριστουγεννιάτικα δώρα για μαθητές.

Δεν είναι πλέον δυνατό να αγοράσετε τέτοιους φακούς στην Ουκρανία. Εκ μέρους των μαθητών και της Διοίκησης του εξειδικευμένου σχολείου «Ελλάδα», απευθύνω έκκληση στην παγκόσμια ελληνική κοινότητα για βοήθεια για την αγορά 20 φορητών ηλιακών φαναριών και δώρων για παιδιά. Ο καθένας από σας μπορεί να γίνει μάγος και ευεργέτης. Ευχαριστώ όλους όσους βοήθησαν και βοηθούν την Ουκρανία, αλλά τώρα σας ζητώ να συμμετάσχετε στην πρωτοβουλία για να βοηθήσετε τους μαθητές του εξειδικευμένου σχολείου «Ελλάδα» με εις βάθος μελέτη της Νέας Ελληνικής γλώσσας.

Ο Ελληνικός Σύλλογος «Ενότητα» σε συνεργασία με την Ένωση των Ελλήνων της Ουκρανίας στην Ελλάδα άνοιξαν ανθρωπιστικό αρχηγείο στη Θεσσαλονίκη για τη συλλογή βοήθειας. Αν θέλετε να βοηθήσετε, επικοινωνήστε μαζί μας:unionofgreeks@gmail.com, greeksociety.enotita@gmail.com

Επιμέλεια : Μάνος Σταυριανος

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button