Δήμαρχος Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου : κόντρα στις αντιξοότητες οι «μπότηδες» θα πέσουν και φέτος στα καντούνια

Συνεντεύξη της κ Μερόπη Υδραίου Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων στο enjoynews.gr
Το Κερκυραϊκό Πάσχα, είναι ένα από τα ωραιότερα, στην Ελλάδα.
Μια ανάσα από το Πάσχα πλέον και η κ Μερόπη Υδραίου δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων μιλάει στο enjoynews.gr και στον Μάνο Σταυριανό για τα φετινά δεδομένα του μοναδικού Κερκυραϊκού Πάσχα αλλά και θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες της.
Η κ Μερόπη Υδραίου μια νέα γυναίκα ,με πολύ έντονη δραστηριότητα και έχει βάλει τη δική της σφραγίδα σε σημαντικά έργα και παρεμβάσεις για το νησί της ,όπως η αλλαγή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου,αλλά και το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισε η Κέρκυρας με τα σκουπίδια .
Θελήσαμε να έρθουμε σε επαφή μαζί της να μας δώσει μια εικόνα για το Πάσχα του 2021 αλλά και για θέματα που απασχολούν το πανέμορφο νησί του Ιονίου με την πανδημία.
Οι πολυέλαιοι της μητρόπολης σείονται μες στο σκοτάδι υπό τους ήχους του εκκλησιαστικού οργάνου τη στιγμή του θανάτου του Χριστού. Οι φιλαρμονικές παίζουν πένθιμα εμβατήρια συνοδεύοντας τους Επιταφίους στο Λιστόν, ενώ όλη η πόλη έχει βαφτεί στο μωβ φως.
Και μετά το σπάσιμο των κανατιών έρχεται η σειρά να παίξουν τις χαρούμενες μάρτσιες. Οι εορτασμοί του Πάσχα στην Κέρκυρα δεν μοιάζουν με τα παραδοσιακά ελληνικά έθιμα, με τα οποία έχουμε ταυτίσει αυτή τη γιορτή και αυτό τους κάνει μοναδικούς»
– Το Κερκυραϊκό Πάσχα, είναι ένα από τα ωραιότερα στην Ελλάδα. Πέρυσι δυστυχώς δεν μπορέσαμε να το απολαύσουμε, πείτε μας τι πιστεύετε ότι θα μπορέσουμε να “διασώσουμε” από το τελετουργικό των εορτασμών φέτος;
Το Πάσχα η Κέρκυρα, με μια τεράστια κληρονομιά πολιτιστικής παράδοσης, συνεχίζει να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία των εκδηλώσεων στη χώρα μας.
Στον τόπο μας, το Πάσχα ήταν και παραμένει μια ξεχωριστή εμπειρία, δεν αποτελεί μια τουριστική ατραξιόν, αλλά είναι ζώσα παράδοση! Ομολογουμένως, πέρυσι λόγω της πανδημίας δεν μπορέσαμε να γιορτάσουμε όπως αρμόζει ενώ και φέτος οι περιορισμοί λειτουργούν απαγορευτικά ως προς την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων όπως τις είχαμε συνηθίσει.
Το Πάσχα μας όμως και φέτος θα είναι εντυπωσιακό και θορυβώδες, το περίφημο έθιμο με τους μπότηδες το Μεγάλο Σάββατο είναι βέβαιο ότι θα γίνει από τη μία άκρη του νησιού στην άλλη. Βλέπετε, δεν αποτελεί μια διοργάνωση εκδήλωσης, είναι έθιμο που διατηρεί η κάθε οικογένεια.
Επίσης, ολιγομελή τμήματα των Φιλαρμονικών μας θα συνοδεύουν τη λιτάνευση του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος και τους Επιταφίους παρότι δεν θα γίνει περιφορά στους δρόμους της πόλης μας. Δεν υπάρχει ούτε φέτος δυστυχώς η δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τις μεγαλειώδεις θρησκευτικές πομπές ούτε και δια ζώσης τις μοναδικές συναυλίες εκκλησιαστικής μουσικής με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας που συνηθίζαμε. Ωστόσο, έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τις εκδηλώσεις αυτές διαδικτυακά καθώς πολιτιστικοί φορείς, σωματεία και Φιλαρμονικές προχώρησαν σε τέτοιου είδους οργάνωση ώστε κατά το μέγιστο δυνατόν να διατηρηθούν οι συνήθειες και οι εκδηλώσεις μας.
Τα καντούνια της Κέρκυρας μύρισαν ήδη “φογάτσα” και τα μωβ φώτα στο Λιστόν στη Σπιανάδα άναψαν. Παρά την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων το Πάσχα στην Κέρκυρα με την κατανυκτική ατμόσφαιρα που προσφέρει παραμένει ζωντανό. Ευελπιστούμε και ευχόμαστε του χρόνου να μπορέσουμε να έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε δια ζώσης εμείς και οι επισκέπτες μας όλα τα έθιμα και τις εκδηλώσεις όπως εδώ και δεκαετίες έχουμε συνηθίσει.
-Πως έχουν διαμορφώθει τα δεδομένα αυτή τη στιγμή;ποια είναι η δική σας ενημέρωση σαν Αυτοδιοίκηση; Και επιτρέψτε μου μία «πρακτικής φύσεως» ερώτηση ,ακόμη και εαν επιτραπούν οι μετακινήσεις για λίγους και υπό προϋποθέσεις ,πως είναι δυνατόν να έρθουν επισκέπτες την περίοδο του Πάσχα με την εστίαση ακόμη κλειστή;
Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας από την αρχή της πανδημίας τήρησε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα λαμβάνοντας άμεσα τα μέτρα που απαιτούνταν. Ακολουθούμε τις οδηγίες και αποφάσεις της Γενικής Κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων καθώς πιστεύουμε ότι οφείλουμε πρωτίστως να διαφυλάξουμε τη ζωή των ανθρώπων.
-Η Κέρκυρα είναι ένα από τα πιο όμορφα αλλά και πιο τουριστικά νησιά της χώρας μας ,η πανδημία έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό τον τουρισμό ,εσείς τι στοιχεία έχετε απο τις κρατήσεις που αφορούν τους θερινούς μήνες του 2021 για το νησί σας;
Είναι σαφές ότι και η Κέρκυρα δεν έμεινε αλώβητη από την πανδημία σε ό,τι αφορά τον τουρισμό. Και φέτος η τουριστική μας σεζόν δεν ξεκινά τώρα το Πάσχα όπως συνηθίζαμε με την έλευση των επισκεπτών μας από άλλα μέρη της Ελλάδας. Για το καλοκαίρι, σύμφωνα και με τα μέχρι τώρα στοιχεία των κρατήσεων σε ξενοδοχεία και καταλύματα υπάρχει σαφώς κινητικότητα και διαφαίνεται επανεκκίνηση της τουριστικής κίνησης.
Βάσει αυτών των δεδομένων που έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή, το αισιόδοξο σενάριο αναφέρεται σε ποσοστά κρατήσεων που θα ξεπεράσουν ενδεχομένως το 50% του 2019. Δυστυχώς, η αντιμετώπιση της πανδημίας που βιώνει ο πλανήτης, δεν αποτελεί μόνο μια αναμέτρηση της ιατρικής με τον ιό, αλλά και μια μάχη με όλες τις επιπτώσεις που αφήνει στην κοινωνία, την ψυχολογία και την οικονομία.
–Ποια είναι τα μέτρα στήριξης που λάβατε μέχρι τώρα για τους επιχειρηματίες ;
Ως Δήμος, αναλάβαμε σημαντικές πρωτοβουλίες για την στήριξη της τοπικής οικονομίας. Πέρα από την ελάφρυνση των πληττόμενων κλάδων και επιχειρήσεων, ήδη με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίσαμε ένα πακέτο μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης των επαγγελματιών, όπως την απαλλαγή καταβολής ανταποδοτικών τελών 100% για κλειστές και 80% για ανοιχτές πληττόμενες επιχειρήσεις.
Απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, απαλλαγή καταβολής των τελών διαμονής παρεπιδημούντων και απαλλαγή καταβολής των τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων (0,5%), τα οποία ισχύουν εκ του νόμου ανταποδοτικά για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν.
Μείωση ενοικίου κατά 60% στα επαγγελματικά ακίνητα που εκμισθώνει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας σε επιχειρήσεις που πλήττονται. Αναστολή πληρωμής ρυθμισμένων δόσεων για τρίμηνο και εκ νέου ρύθμιση μέχρι 120. Αυτή την περίοδο είμαστε σε διαρκή συζήτηση με τους φορείς του τουρισμού και του πολιτισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές παραμέτρους. Έτσι η ενίσχυση των μέτρων υγειονομικής ασφάλειας στις επιχειρήσεις, η ανάπτυξη ψηφιακών «εργαλείων» και τεχνολογιών και ο σχεδιασμός ενός ασφαλούς τουριστικού προϊόντος είναι μόνο μερικά από τα «εργαλεία» που αναπτύσσουμε.
–Έχετε πει «το πρόβλημα είναι ότι οι Δήμοι δεν έχουν τους πόρους, το στελεχιακό δυναμικό αλλά και τις αρμοδιότητες για να στηρίξουν ακόμα περισσότερο τους δημότες» μια πετυχημένη κατά γενική ομολογία δήμαρχος όπως εσείς πως μπορεί να ξεπεράσει αυτό το γεγονός;
Ο Δήμος είναι η διπλανή πόρτα του πολίτη, η πλησιέστερη κρατική δομή που γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες των Δημοτών και έχει τη δυνατότητα άμεσης απόκρισης για την επίλυση των προβλημάτων τους, σε σχέση με τη κεντρική Κυβέρνηση. Οι Δήμοι πρέπει να πρωτοστατούν στην προσπάθεια για την ανάπτυξη του κάθε τόπου και να ενθαρρύνουν κάθε καινοτόμο δράση.
Εμείς προχωράμε στην μέγιστη δυνατή αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων καθώς μέσα από την υλοποίησή τους μπορεί να δοθούν δυνατότητες ανάπτυξης και κατ’ επέκταση στήριξης των κατοίκων του Δήμου μας. Γιατί, ο πλούτος του κάθε τόπου είναι πρώτα απ’ όλα οι άνθρωποί του.
-Ποιοί είναι οι επόμενοι στόχοι για το όμορφο νησί σας;
Οι τομείς στους οποίους εστιάζουμε εμείς είναι πολλοί και αφορούν κυρίως σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της βιώσιμης διαχείρισής του, της ανακύκλωσης σε συνάρτηση με την κυκλική οικονομία. Παρεμβάσεις για την αστική αναζωογόνηση και την ενίσχυση της βιώσιμης/έξυπνης κινητικότητας, την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών. Επίσης στη λήψη πρωτοβουλιών για ένα διαφορετικό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην διασύνδεση του Πολιτισμού με τον Τουρισμό, αξιοποιώντας το τεράστιο πολιτισμικό πλούτο του τόπου μας.