Οργή μετα το «Sofagate» και την απρεπή συμπεριφορά στο πρόσωπο της προεδρου της Κομισιόν
Οι εικόνες κυκλοφόρησαν σε ολόκληρη την ΕΕ (και όχι μόνο). Μια έκπληκτη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λαίεν η πρώτη γυναίκα που βρίσκεται σε αυτήν τη θέση, προσπαθούσε να κατανοήσει ποια είναι ακριβώς η θέση της κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης κορυφής ανάμεσα στην ίδια, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Σουλτάνο της Άγκυρας, Ερντογάν.
Το στιγμιότυπο άφησε αλγεινές εντυπώσεις .Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερικ Μαμέρ υπογράμμισε ότι η πρόεδρος της Κομισιόν είναι «ισότιμη στο πρωτόκολλο» με τον πρόεδρο Μισέλ, προτίμησε όμως να εστιάσει στην ουσία.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κ. Φον ντερ Λάιεν ζήτησε από την ομάδα της να διασφαλίσει ότι στο μέλλον δεν θα επαναληφθεί κάτι τέτοιο. «Θα γίνουν οι απαραίτητες επαφές με όσους εμπλέκονται» στην παραβίαση του πρωτοκόλλου, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Παράγων κρίσιμης σημασίας, ωστόσο, είναι και η κακή χημεία μεταξύ Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ. Οι δύο πρόεδροι, σε αντίθεση με τους προκατόχους τους, δεν συντονίζουν τις κινήσεις τους πριν από διεθνείς συναντήσεις στις οποίες είναι και οι δύο παρόντες. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται απροετοίμαστοι όταν –εσκεμμένα ή μη– προκύπτουν αμήχανες στιγμές όπως αυτή που έλαβε χώρα στο προεδρικό παλάτι στην Αγκυρα.
H Ολλανδή ευρωβουλευτής Σόφι ιντ Φελντ, από την πλευρά της, επισήμανε ότι στο παρελθόν σε συναντήσεις μεταξύ Ερντογάν και του προηγούμενου διδύμου Ευρωπαίων προέδρων, που ήταν και οι δύο άνδρες, κάθισαν όλοι σε ίδιες καρέκλες. «Δεν ήταν σύμπτωση, ήταν εσκεμμένο».
Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι αποκάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για πρώτη φορά ευθέως ως «δικτάτορα», λέγοντας ότι αισθάνεται ντροπή για αυτό που αναγκάστηκε να υποστεί η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Δεν συμφωνώ σε καμία περίπτωση με τη συμπεριφορά του Ερντογάν προς την κ. φον ντερ Λάιεν… Νομίζω ότι δεν ήταν κατάλληλη αυτή η συμπεριφορά και λυπάμαι πολύ για την ταπείνωση που έπρεπε να υποστεί», τόνισε.
«Με αυτούς, ας τους ονομάσουμε όπως ακριβώς είναι: δικτάτορες, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς όταν εκφράζουμε διαφορετικές απόψεις»
Λίγο αργότερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις, τον Iταλό πρέσβη στην Άγκυρα.
Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο διορισμένος Ιταλός πρωθυπουργός ξεπέρασε τα όρια και αποκάλεσε δικτάτορα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έγινε πρόεδρος με το 52% των ψήφων του τουρκικού λαού. Καταδικάζουμε αυτό το ύφος που δεν ταιριάζει στη διπλωματία. Όσοι ψάχνουν δικτάτορες, ας ψάξουν στην ιστορία της Ιταλίας».
«αν θέλετε να δείτε δικτάτορα, δείτε την ιστορία σας, δείτε τον Μουσολίνι».