Οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας κρατούν αναμμένη τη δάδα του Πολιτισμού στην χώρα του Νείλου με τον ιστορικό επιστημονικό σύλλογο «Πτολεμαίος Α»
Ο πολιτισμός των Ελλήνων της Αιγύπτου παραμένει ζωντανός απο ανθρώπους του πνεύματος και της επιστήμης στην όμορφη Αλεξάνδρεια όπου υπάρχουν οι ρίζες του ελληνικού πολιτισμού από την εποχή των απογόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος ο Α’ » ιδρύθηκε στις 23/5 Νοεμβρίου του 1908 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ως μη κερδοσκοπικός επιστημονικός Σύλλογος και φέτος 113 χρόνια ζωής .Τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου τα περισσότερα ήταν ιατροί.Μέλος του
υπήρξε και ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης.
Η σημερινή 25η Πρόεδρος του Συλλόγου μια δυναμική επιστήμονας Dr Λιλίκα Παντελή Θλιβίτου, φροντίζει ώστε ο Σύλλογος να συνεχίζει να λειτουργεί κατά τον προσανατολισμό και τις φιλοδοξίες των ιδρυτών του, δηλαδή ως ένα ζωντανό επιστημονικό και πολιτιστικό κύτταρο συνεργασίας και προσφοράς εντός και εκτός της Ελληνικής παροικίας, μαζί με όλους τους φορείς της σύγχρονης Αλεξανδρινής κοσμοπολιτικής ζωής.
Μαζί με τους συνεργάτες της , και με την παρουσία του Πατριάρχη Αλεξάνδρειας κκ Θεόδωρου Β καθώς και του Γενικού πρόξενου της Ελλάδας Αθανασίου Κοτσιωνη , αλλά και εκλεκτών μελών της ελληνικής παροικίας έκοψαν την πατροπαράδοτη Βασιλόπιτα.
Σε συγκινησιακό κλίμα φέτος με αφορμή τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία είχαμε της ακόλουθες δηλώσεις
«Την Πατρίδα μας, δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά», τόνισε συγκινημένος ο Μακαριώτατος, δωρίζοντας στην Πρόεδρο του Συλλόγου Λιλίκα Θλιβίτου, έναν τόμο για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, πριν ευλογήσει την πατροπαράδοτη αγιοβασιλόπιτα για το 2021.
«Χαίρε, ω, χαίρε λευτεριά, αναφωνούμε αυτή χρονιά που συμπληρώνονται δύο αιώνες από την Ελληνική Επανάσταση», τόνισε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.
Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος δεν έκρυψε το πόσο τον άγγιξαν οι σελίδες του βιβλίου, ιδιαίτερα όταν αντίκρυσε τη Φιλική Εταιρεία και την Οδησσό, την πόλη που συνδέθηκε με την Ελληνική Επανάσταση και όπου ο ίδιος υπηρέτησε εκεί ως Έξαρχος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής για δέκα ολόκληρα χρόνια, συμβάλλοντας και εκείνος στην ανάδειξη του Μουσείου Φιλικής Εταιρείας.
Παράλληλα, ευχήθηκε κάθε καλό στον ιστορικό παροικιακό Σύλλογο της Αλεξάνδρειας, εκφράζοντας την ευχή γρήγορα να περάσει η πανδημία του κορονοϊού και ευχαριστώντας για τη στήριξή τους στο έργο του, τόσο την Ελλάδα, στο πρόσωπο του Γενικού Προξένου κ. Αθανάσιου Κοτσιώνη όσο και την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας στο πρόσωπο του Κοινοτικού Επιτρόπου και πρώην Προέδρου του πρεσβυγενούς οργανισμού κ. Ιωάννη Παπαδόπουλου .
Η προεδρος του Συλλόγου Πτολεμαίος κα Λιλίκα Θλιβίτη ανέγνωσε τον χαιρετισμό του ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού κου Ιωάννη Χρυσουλάκη
«το 2021 να βρει τις απανταχού Ελληνικές Κοινότητες ενωμένες, συστρατευμένες και αλληλέγγυες, με κύριο στόχο τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, των παραδόσεων και του πολιτισμού μας, και ιδιαίτερα όσον αφορά τη νέα γενιά των αποδήμων, τη σύσφιγξη και ενίσχυση των δεσμών της με τη μητροπολιτική Ελλάδα».
Η κα Λιλικα θλιβίτου έδωσε έμφαση στην ιστορική φιλία των τριών Λαών μεταξύ Ελλάδας Κύπρου και Αιγύπτου , και τόνισε τα εξής
«Παραμένουμε προσανατολισμένοι σταθερά σε ανθρώπινες σχέσεις που δυναμώνουν την ιστορική φιλία των λαών της Αιγύπτου, της Ελλάδος, της Κύπρου, αλλά και όλων όσων κατοικούν την γειτονιά μας της Ανατολικής Μεσογείου», τόνισε με τη σειρά της η Πρόεδρος του Συλλόγου κα Λιλίκα Θλιβίτου, προσθέτοντας για το ιστορικό σωματείο ότι «μάς ενδιαφέρει να αφήσουμε έργο, όχι μόνο αντάξιο εκείνου που παραλάβαμε, αλλά και καλύτερο».
Κλείνοντας ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κος Αθανάσιος Κοτσιωνης αφού συνεχάρη τα μέλη και την πρόεδρο του Αλεξανδρινού συλλόγου Πτολεμαίος εξέφρασε τη στήριξή του στο έργο του ιστορικού συλλόγου της παροικίας της Αλεξάνδρειας, που συμπληρώνει φέτος 113 χρόνια ζωής και του οποίου μέλος υπήρξε και ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης.
Follow us in FB: https://www.facebook.com/enjoynews.gr/