MagazinoΕλλάδα

Οδοντωτός Διακοπτό -Καλάβρυτα μια μαγευτική διαδρομή στα χρώματα του φθινοπώρου

Ανάμεσα στις 10 καλύτερες διαδρομές με τρένο στον κόσμου σύμφωνα με τη GuardianΣε απόσταση μόλις δύο ωρών από την Αθήνα, τα Καλάβρυτα αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για αποδράσεις όλες τις εποχές του χρόνου.

Ένας τόπος  με ιστορία αλλά και απαράμιλλες φυσικές ομορφιές.Το φαράγγι του Βουραϊκού είναι μία από τις εμπειρίες που πρέπει οπωσδήποτε να ζήσετε αν βρεθείτε στα Καλάβρυτα.

Το να διασχίσεις το καταπράσινο φαράγγι μια διαδρομή 23 χλμ. από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Διακοπτού μέχρι τα Καλάβρυτα είναι μια  μοναδική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους ,μια διαδρομή γεμάτη με ονειρικές εικόνες .

Η ιστορία του Οδοντωτού

Τα έργα κατασκευής του δικτύου άρχισαν το 1889 και τα εγκαίνια έγιναν στις 10 Μαρτίου του 1896.

Στην εποχή του ήταν ένα πολύ  πρωτοποριακό τεχνικό έργο, καθώς το δύσβατο έδαφος και το μεγάλο υψόμετρο στο οποίο κατέληγε, ήταν ανασταλτικοί παράγοντες για την κατασκευή του σιδηρόδρομου.

Για αυτό και επιλέχθηκε η τεχνική της οδόντωσης. Δηλαδή το τρένο «γατζώνεται» με τα κατάλληλα γρανάζια σε οδοντωτές σιδηροτροχιές στα σημεία όπου υπάρχει μεγάλη κλίση του εδάφους.

Από τότε και μέχρι σήμερα ο Βουραϊκός ποταμός και ο Οδοντωτός πορεύονται μαζί. Το τραινάκι ενσωματώθηκε τόσο καλά στο φυσικό περιβάλλον, που μοιάζει σαν να ήταν πάντοτε  εκεί.Ευτυχώς η κατασκευή του έγινε με σεβασμό στο οικοσύστημα του φαραγγιού.

Φτιαγμένο με ντόπια ύλικα το ξύλο και την πέτρα της περιοχής, οι τεχνικοί έκαναν για χάρη του τραίνου έργα που νομίζεις ότι τα έφτιαξε η φύση από μόνη της.

Μαζί με τον Χελμό , το φαράγγι του Βουραικού αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, χαρακτηρισμένη ως Εθνικό Πάρκο.

Η διαδρομή 22 χιλιομέτρων που διανύει πραγματοποιείται με ταχύτητα που κυμαίνεται από 30 έως 40 χλμ/ώρα στην απλή γραμμή και από 6 έως 15 χλμ/ώρα στο οδοντωτό κομμάτι και διαρκεί περίπου 50 λεπτά.Ζαχλωρού
Οι συρμοί κινούνται μέσα στο φαράγγι διασχίζοντας οργιώδη βλάστηση από πλατάνια και έλατα. Απόκρημνοι βράχοι, καταρράκτες καθηλώνουν το βλέμμα με την άγρια ομορφιά τους. Στη θέση μάλιστα Καταρράκτης, τα νερά του ποταμού πέφτουν σχεδόν κάθετα και ορμητικά κάτω από το γεφύρι της γραμμής.

Στο μέσο της διαδρομής του οδοντωτού, η Ζαχλωρού είναι ένα μικρό χωριό με όμορφα ταβερνάκια χωμένο μέσα στο φαράγγι, με τα κόκκινα κεραμίδια του να ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε πλατάνια και καρυδιές. Πάνω από το χωριό βρίσκεται η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, χτισμένη σε ένα εντυπωσιακό τοπίο, με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Επιμέλεια των Enjoy Greece Magazines

Προβάλλουν την Ελλάδα με υψηλή αισθητική

www.enjoy-greece.gr

https://www.facebook.com/enjoygreece1

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button