Νίσυρος :ένα νησί …ηφαίστειο που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του με την ιδιαίτερη ομορφιά του
Η Σαντορίνη έχει το όνομα αλλά η Νίσυρος μάλλον έχει την χάρη της ηφαιστειακής γης καθώς είναι παντού εμφανές το έντονο ηφαιστειακό παρελθόν του νησιού .Η Νίσυρος είναι ένα ηφαίστειο που αποτελεί μέρος του ηφαιστειακού τόξου της νότιας Ελλάδας.
Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου έλαβε χώρα το 1888 και σήμερα στο νησί υπάρχουν ενεργές φουμαρόλες. Λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Νίσυρο υπάρχουν θερμές πηγές με θερμοκρασία από 30 μέχρι 60 °C,[1] εκ των οποίων οι κυριότερες είναι στα Λουτρά και τους Πάλους. Ένας ηφαιστειακός δόμος υψώνεται στα 700 περίπου μέτρα, δίνοντας και το μεγαλύτερο υψόμετρο της νήσου.Το ηφαιστειογενές της έδαφος που είναι πολύ εύφορο και ευνοεί τη δενδροκομία και την πλούσια βλάστηση.
Όλοι όσοι έχουν επισκεφθεί το νησί γνωρίζουν ότι το νούμερο ένα αξιοθέατο της Νισύρου είναι η μεγάλη καλδέρα του ηφαιστείου Πολυβώτη και κυρίως ο μεγάλος και επισκέψιμος κρατήρας Στέφανος.Ακόμα και αν είστε περαστικοί από το νησί και θα μείνετε ελάχιστη ώρα ή ακόμα και εάν είστε σε διπλανό νησί που έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Νίσυρο πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το ηφαίστειο. Πόσες φορές θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε πάνω σε ένα ενεργό ηφαίστειο;
Το πλοίο στη Νίσυρο δένει στο Μανδράκι, το κυρίως χωριό του νησιού, την πρωτεύουσά του.
Η πρωτεύουσα του νησιού, το γραφικότατο Μανδράκι,αμφιθεατρικά κτισμένο στο λόφο που δεσπόζει το Ενετικό Κάστρο και το μοναστήρι της Παναγιάς της Σπηλιανής, το Μανδράκι, θα σας κλέψει αμέσως την καρδιά! Περιηγηθείτε στα όμορφα σοκάκια του και τις πλατείες με τα καταπληκτικά βοτσαλωτά δάπεδα και τις πολύχρωμες λουλουδιασμένες αυλές.
Οπωσδήποτε, κατά την παραμονή σας στο νησί θα περάσετε από την πλατεία της «Ηλικιωμένης», σημείο συνάντησης επισκεπτών και κατοίκων, όπου σας προτείνουμε να ξεδιψάσετε δοκιμάζοντας ντόπια σουμάδα και κανελάδα.
Στο Μανδράκι μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο εξαιρετικό και σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο που αποτελεί μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις στο νησί. Άλλο ένα αξιοθέατο που βρίσκεται κοντά στο Μανδράκι και πρέπει να επισκεφτείτε είναι το αναστηλωμένο Παλαιόκαστρο.Πρόκειται για την ακρόπολη της αρχαίας πόλης του Μανδρακίου (6ος- 4ος π.Χ. αι.), η οποίο πλέον στέκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Ανεβείτε στα τείχη του με προσοχή και απολαύστε μία εναλλακτική ματιά στο Αιγαίο, την Κω που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.
Απολαύστε την βόλτα σας στον παραλιακό δρόμο του οικισμού με τις καφετέριες και τις ταβέρνες.
Εμπορειός Νισύρου
Άλλες τοποθεσίες που πρέπει να δείτε στη Νίσυρο είναι οι δύο ορεινοί και παραδοσιακοί οικισμοί του νησιού. Δεν είναι άλλοι από τον Εμπορειό και τα περίφημα Νικειά. Στον Εμπορείο θα βρείτε το Κάστρο της Παντονίκης, την εκκλησία των Ταξιαρχών και τη Φυσική Σάουνα, μία μικρή τρύπα στα βράχια, λίγο πριν την είσοδο στο χωριό, από τα οποία βγαίνει πολύ ζεστός αέρας!
Τα Νικειά είναι το επόμενο χωριό που αξίζει να επισκεφτείτε. Από την μία πλευρά στέκονται πάνω ακριβώς από την καλδέρα του ηφαιστείου και τον μεγάλο κρατήρα Στέφανος, με εξαιρετική θέα ενώ από την άλλη ατενίζουν το Αιγαίο πέλαγος και την Τήλο.
Επιπλέον, διαθέτουν και το μοναδικό ηφαιστειολογικό μουσείο της χώρας στο οποίο μπορείτε να μάθετε όχι μόνο την γεωλογική ιστορία του νησιού αλλά και να πάρετε πληροφορίες για την ηφαιστειακή δραστηριότητα σε ολόκληρο τον κόσμο. Κάτι που δεν γνώριζα πως υπάρχει και πραγματικά αποτέλεσε μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις κατά την επίσκεψη μου στη Νίσυρο.
Τέλος, τα Νικειά είναι διάσημα και για την εξαιρετικής ομορφιάς βοτσαλωτή τους πλατεία. Η πλατεία “Πόρτα” έχει φωτογραφηθεί ίσως περισσότερο από τις νησιωτικές πλατείες στο Αιγαίο και όχι άδικα! Αξίζει να περπατήσετε στα στενά του χωριού και να ανακαλύψετε σημεία με πανέμορφη θέα είτε στο Αιγαίο και την Τήλο, είτε στο ηφαίστειο Νισύρου και τον μεγαλύτερο κρατήρα Στέφανο. Απολαύστε την θέα και νιώστε την μυρωδιά του θειαφιού όπως αυτό μεταφέρεται από τον αέρα μέσα στο μοναδικό αυτό χωριό.
Παραλίες Νισύρου
Η Νίσυρος δεν διαθέτει αρκετές παραλίες. Απο τις ομορφότερες είναι οι Λυές (3-4 παραλίες με σκούρο βότσαλο), η παραλία Χοχλάκων, στο Μανδράκι ακολουθώντας το μονοπάτι κάτω από την Παναγία την Σπηλιανή, με τα μεγάλα και εντυπωσιακά μαύρα βότσαλα και η Παχία Άμμος.
Η παραλία Παχιά Άμμος είναι ίσως η ομορφότερη στο νησί αλλά κάπως απομονωμένη καθώς δεν μπορείτε να την προσεγγίσετε με κάποιο μεταφορικό μέσο και χρειάζεται δεκάλεπτο περίπου περπάτημα από μονοπάτι πάνω από το οποίο σε κάποια σημεία του κρέμονται ηφαιστειακά βράχια!
Μυθολογία
Η Νίσυρος έχει μια από τις πιο ωραίες ιστορίες στην ελληνική μυθολογία. Σύμφωνα με αυτήν λοιπόν, το νησί δημιουργήθηκε στη Γιγαντομαχία, τον πόλεμο μεταξύ Θεών και Γιγάντων. Ο Ποσειδώνας καταδίωξε τον Γίγαντα Πολυβώτη μέχρι την Κω, έκοψε ένα τμήμα από το νησί και, πετώντας το πάνω στον εχθρό του, τον βύθισε για πάντα στο Αιγαίο Πέλαγος. Ο θρυλικός βράχος που αποσχίστηκε από την Κω είναι η σημερινή Νίσυρος ενώ οι εκρήξεις του κάποτε ενεργού ηφαιστείου της, ήταν η οργισμένη ανάσα του ηττημένου Γίγαντα.
Γαστρονομία
Ξεχωριστά εδέσματα της τοπικής κουζίνας είναι ο καπαμάς(κατσικάκι γεμιστό με ρύζι και συκωτάκια), η μπογάνα (αρνί στην γάστρα με σκόρδο και πατάτες), τα «πιτθάκια» (ρεβιθοκεφτέδες), οι μπουκ(χ)ουνιές (παχύ χοιρινό σιγομαγειρεμένο μέχρι να μείνει μόνο με το λίπος του μέσα στο οποίο συντηρείται), το μοσχαράκι με πιλάφι, η σκορδαλιά με αμύγδαλα.
Η αμπελουργία έχει σημαντική ιστορία στο νησί . Η ποικιλία Μαυροθήρικο βρέθηκε στη Νίσυρο, καλλιεργήθηκε στο Ινστιτούτο Αμπέλου και σήμερα καλλιεργείται στη Ρόδο και στην Κω , στο νησί η αμπελουργία σε οργανωμένη μορφή είναι σχεδόν ανύπαρκτη και οινοποίηση γίνεται σε οικιακό επίπεδο για αυτοκατανάλωση. Παράγεται και εμφιαλώνεται όμως η «κουκουζίνα» (τοπικό όνομα για τη σούμα), προϊόν απόσταξης από τα στέμφυλα των σταφυλιών ή από σύκα.
Επιμέλεια :Συντακτική ομάδα ENJOY GREECE MAGAZINES
(Web-Social-Magazines)