ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Συνομιλία Μπλίνκεν με Τσαβούσογλου :Πιστεύω πως η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη

 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα έδειξε διαλλακτικός έναντι της Φινλανδίας, όμως κατηγόρησε τη Σουηδία για «προκλητικές» δηλώσεις κατά τις συνομιλίες στο Βερολίνο για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ο Αντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση και η Τουρκία να μην ασκήσει βέτο.

«Δεν θέλω να χαρακτηρίσω τη συγκεκριμένη συζήτηση που είχαμε είτε με τον υπουργό Εξωτερικών είτε κατά τις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, όμως μπορώ να πω το εξής: υπήρξε σχεδόν απ’ όλους στο τραπέζι πολύ ισχυρή υποστήριξη για την ένταξη στη συμμαχία»

«Πιστεύω πως η Τουρκία δε θα εμποδίσει την ένταξη .Είμαι πεπεισμένος ότι θα πετύχουμε συναίνεση για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ» είπε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Eνώ ο Γενς Στόλτενμπεργκ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο δήλωσε :

“Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος. Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες. Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις για να προχωρήσουμε.”

Πάντως κατά το άτυπο δείπνο των ΥΠΕΞ, η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών – μελών μεταξύ αυτών και η Ελλάδα τάχθηκε υπέρ της άμεσης ένταξης της Φινλανδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button