Κυριάκος Μαριδάκης: Πρέπει να ενισχύσουμε την πολιτιστική διπλωματία της χώρας μας

Το enjoy news.gr είχε την χαρά να μιλήσει με έναν Έλληνα που έχει προσφέρει πολλά στην πολιτιστική διπλωματία της Ελλάδας. Μετέτρεψε ένα πολεμικό γεγονός όπως η Ναυμαχία της Σαλαμίνας σε Παγκόσμια Γιορτή Ειρήνης, διεθνοποιώντας την επέτειο της σπουδαίας αυτής νίκης σε 53 χώρες. Το ‘Όραμα του με όχημα την επέτειο 2500 χρόνων από την υπέρλαμπρη νίκη της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας είναι η ενσωμάτωση της ιστορικής αυτής περιοχής στους επίσημους Διεθνείς τουριστικούς καταλόγους.
- Kύριε Μαριδακη η αρχαία Ελλάδα ήταν το λίκνο του πολιτισμού , σήμερα οι νεοέλληνες είναι έτοιμοι να ( εκμεταλλευτούν ) αυτή τη βαριά κληρονομιά ώστε να αναπτύξουν τη χώρα μας εκτός από το τουριστικό πακέτο του ηλίου τον πολιτισμό και την τέχνη παγκόσμιως;
Επενδύοντας με σχέδιο και όραμα η Ελλάδα ως Παγκόσμια πολιτιστική κοιτίδα μας προτρέπει ως φυσικοί κληρονόμοι, να αναπτύξουμε μια νέα Εθνική Πολιτιστική – Τουριστική στρατηγική και δράσεις, ενισχύοντας τον Πολιτιστικό Θεματικό Τουρισμό όπως της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, παρουσιάζοντας προσφάτως στα αρμόδια Κυβερνητικά όργανα την πρότασή μου για την σύσταση μια Διεθνής Πολιτιστικής Ημερίδας με τις 53 χώρες που τιμούν το γεγονός προβάλλοντας και ενισχύοντας την πολιτιστική διπλωματία της χώρας μας, τις διεθνείς μας σχέσεις και την αναγνωσιμότητα της πολιτιστικής μας κληρονομιά και των ιστορικών γεγονότων.
Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδος είναι ο Πολιτισμός γι αυτό πρέπει να υπάρχουν δυνατότητες βελτίωσης και νέων στρατηγικών θέσεων και προγραμμάτων με μακροπρόθεσμα οφέλη για το κράτος μας. Επενδύοντας με σχέδιο και όραμα , μπορούμε να διεκδικούμε υψηλούς εθνικούς στόχους ενώ παράλληλα μπορούμε να αξιοποιήσουμε και να προβάλλουμε στο έπακρον την πολιτιστική μας κληρονομία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Πολιτιστική και Επικοινωνιακή Πολιτική στις Διεθνείς Σχέσεις στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Διπλωματίας εστιάζοντας στη βελτίωση των Διεθνών Σχέσεων και στην εφαρμογή Στρατηγικής Επικοινωνίας , έχει συνακόλουθο αποτέλεσμα την επιρροή στην Πολιτιστική Πολιτική των εμπλεκόμενων χωρών (52 ) και την UNESCO που τιμούν κάθε χρόνο από το 2011 την επέτειο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνος.
Ο πολιτισμός να καταστεί το πεδίο εκείνο όπου οι άνθρωποι ανεξάρτητα τάξης, φυλής, χώρας να μπορούν να το αξιοποιούν για να συνδεθούν μεταξύ τους και να συμμετέχουν ενεργά την αναγκαιότητα συλλογικής, οικοδομικής παρέμβασης στον πολιτισμό.
Η επέτειο της ναυμαχίας Σαλαμίνας να λειτουργεί ως ένα παγκόσμιο γεγονός Πολιτισμού Salamis International Cultural Forum Ειρήνης , ενότητας και αλληλεγγύης όλων των λαών , να λειτουργεί ως μία παγκόσμια εορτή κατά του μίσους , κατά του πολέμου , κατά του αντισημιτισμού , λειτουργώντας ως ένα φωτεινό παράδειγμα Ένωσης όλων των κρατών , εργαλείο της Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής και της Πολιτιστικής Διπλωματίας, τιμώντας και υπενθυμίζοντας στις νεότερες γενιές ότι θα πρέπει να συνεχίζουμε όπως και τότε να αγωνιζόμαστε ενωμένοι υπερασπίζοντας κοινές αρχές και αξίες .
Έχω ζήσει και επισκεφτεί αρκετές χώρες στο εξωτερικό για δυο σχεδόν δεκαετίες, διαπιστώνοντας ότι χάρη των οργανωμένων – σύγχρονων – κυβερνητικών δόμων και της στενής συνεργασίας μεταξύ Κυβέρνησης και τοπικών κοινωνιών με εθελοντικές οργανώσεις και τοπικούς φορείς έχουν διαμορφώσει μια εξαιρετική επικοινωνιακή, εθνική και πολιτιστική πολιτική όπου προβάλλουν την χώρα τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Προσελκύουν τουρισμό, επενδύσεις και ανάπτυξη αποκομίζοντας ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι από τη διεθνή τουριστική αγορά . Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο εκμεταλλεύεται η εκάστοτε κυβέρνηση της κάθε χώρας με αποτέλεσμα να υπάρχουν σε τοπικό και Εθνικό επίπεδο, υψηλές προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη και συνακόλουθα για δημιουργία θέσεων εργασίας.Πιστεύω ότι το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς.
Φανταστείτε για παράδειγμα εάν είχε πραγματοποιηθεί η πρόταση που έχουμε καταθέσει ως Διεθνές Ίδρυμα Σαλαμίς για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αρχαίας Σαλαμίνας και την ενσωμάτωση τους στην UNESCO, την δημιουργία Ιστορικού Εκπαιδευτικού Ναυτικού Πάρκου, του Μουσείου Τρισδιάστατης απεικόνισης ,υποδοχής κρουαζιερόπλοιων στον λιμένα-marina της Σαλαμίνας, πόσο ελκυστικός Ημερήσιος Τουριστικός προορισμός ( Day-Tour)θα γινόταν για εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες , όπως ακριβώς είθισται να συμβαίνει με την Ακρόπολη και τα κρουαζιερόπλοια που ελλιμενίζονται στον Πειραιά.
Η αξιοποίηση λοιπόν της ιστορίας μας πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος της εκάστοτε Κυβέρνησης. Να μπορεί να αποτελεί σταθμό για τις μελλοντικές γενεές υπενθυμίζοντας και διδάσκοντας τη σημασία των ιστορικών γεγονότων, να προβάλλουμε και να αναδείξουμε σε Διεθνές Επίπεδο τις αρχές και τις άξιες που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός της χώρας μας καθώς και τα συναρμόδια υπουργεία έχουν και σχέδιο και όραμα για να αναδείξουμε αυτό το εγχείρημα.
- Ο πατέρας σας και εσείς είστε πρωτεργάτες στη ιδέα της αξιοποίησης της ναυμαχίας της Σαλαμίνας με την ίδρυση του ομώνυμου ιδρύματος , θέλετε να μας πείτε τι εστι ;
Βασικές προτεραιότητες του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς (Δ.Ι.Σ.) είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων της με όλους τους μετόχους σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, η προώθηση της δικτύωσης, η συνεργασία με κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, καθώς και με την κοινωνία των πολιτών με σκοπό να διατηρήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη της Σαλαμίνος και η σύγχρονη σκέψη να εμπνευστεί από το ελληνικό πνεύμα των Σαλαμινομάχων, που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία την Δημοκρατία και τον Πολιτισμό για όλον τον κόσμο.
Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας αποτελεί ιστορικό μνημείο του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Πολιτισμού, η προστασία, η ανάπλαση και η ανάδειξη του είναι στις άμεσες προτεραιότητες μας οπού εδώ και 40 χρόνια αγωνιζόμαστε χωρίς ποτέ να έχουμε ζητήσει ή να έχουμε λάβει οικονομική στήριξη ή χορηγία .
Αγωνιζόμαστε μαζί με όλα τα μέλη μας σε ολον το κόσμο , γιατί πιστεύουμε ότι Σαλαμίνα δικαιούται να αναγνωριστεί ως Ευρωπαϊκό κέντρο πολιτισμού και Δημοκρατίας τιμώντας την χώρα μας και τις παγκόσμιες αξίες που απορρέουν από τη νίκη των Ελλήνων διότι « Η ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ»
Δεν υπάρχει πολιτισμένος άνθρωπος που να μη γνωρίζει ποιο θα ήταν το μέλλον του δυτικού κόσμου, εάν είχαν νικήσει οι Πέρσες στη Σαλαμίνα το 480 π.Χ. Δεν υπάρχει σχολείο – Ναυτική ακαδημία -Πανεπιστήμιο σε όλον τον πλανήτη που να μη διδάσκεται η Ναυμαχία της Σαλαμίνος. Δεν υπάρχει ιστορικός που να μην αναφέρει ότι το γεγονός της Ναυμαχίας της Σαλαμίνος ήταν η αρχή της γεννήσεως της Ελευθερίας του Ευρωπαϊκού και γενικότερα του Δυτικού πολιτισμού και της διάσωσης της Δημοκρατίας.
- Το 2020 ήταν τα 2500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας , το ίδρυμα σας σε συνεργασία με την κ Μαριάνα Bαρδινογιανη και με την κυβέρνηση είχατε προγραμματίσει αρκετές εορταστικές εκδηλώσεις , λόγο COVID η χρονιά πήγε χαμένη ; Υπάρχει προγραμματισμός μελλοντικά ;
Μια ιδιαίτερη προσωπική τιμή όπως και του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς, ήταν όταν η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNESCO και Πρόεδρος της Διεθνούς Οργανωτικής Επιτροπής «ΣΑΛΑΜΙΝΑ-ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ 2020» κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στην ομιλία της στο Ζάππειο, αναφέρθηκε στην πολυετή συνεργασία μας και στην διοργάνωση μιας σειρά μοναδικών εκδηλώσεων, βάζοντας τις πρώτες βάσεις για την ανάδειξη την προστασία και προβολή των ιστορικών αρχαιολογικών χώρων στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Σκοπός μου πέρα των εκδηλώσεων είναι να πραγματοποιηθούν έργα προστασίας και ανάπλασης που θα προβάλλουν, θα προστατέψουν και θα αναδείξουν την ιστορική αρχαία Σαλαμίνα βάζοντας τα θεμέλια για την ανάπτυξη και την τουριστική αξιοποίηση του νησιού.
Πάντα θα αγωνίζομαι για την επόμενη ημέρα διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο και για μια Σαλαμίνα αντάξια της Ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομίας.
- Με τι δίκη σας συμβολή η Σαλαμίνα έκανε άνοιγμα προς την τουριστική αγορά του Ισραήλ , σήμερα πως βλέπετε την τουριστική σύνδεση μεταξύ Σαλαμίνας και Ισραήλ ;
Το Ισραήλ και η Ελλάδα έχουν μία ισχυρή εταιρική σχέση. Έχουν δημιουργηθεί ισχυρά θεμέλια στις διμερείς μας σχέσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς τα δύο κράτη αναπτύσσουν μια πραγματικά δυναμική συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως είναι η πολιτική, η άμυνα, η ενέργεια, ο τουρισμός, η τεχνολογική έρευνα, η ανάπτυξη και ο πολιτισμός.
Η συμμετοχή μου στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Τελ Αβίβ με την πιστοποίηση και την 1η Τουριστική επίσκεψη του νησιού μας συνοδεύοντας τον Ισραηλινό Τουριστικό Πράκτορα Sivan Zamir , η βράβευση μας στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ κ Benjamin Netanyahu, η τιμητική επίσκεψη του Εξοχότατου Ισραηλινού προέδρου κ. Ρεουβέν Ρίβλιν στους ιερούς χώρους της ναυμαχίας της Σαλαμίνος λίγο πριν το 2020, έχουν έναν ιδιαίτερο συμβολισμό ενισχύοντας την σχέση των δυο κρατών, με την Σαλαμίνα και την Ιερουσαλήμ να αποτελούν κατά τη γνώμη μου την πραγματική Παγκόσμια κοιτίδα Ειρήνης και Πολιτισμού με αποτέλεσμα την ενσωμάτωση του νησιού μας στην ισραηλινή Τουριστική αγορά, με ετήσια αυξανομένη επισκεψιμότητα.
Αυτό που προσωπικά έλαβα εάν μου επιτρέπετε είναι η ηθική ικανοποίηση και δικαίωση όλων των πολύχρονων αγώνων μου, σχετικά με την Παγκόσμια προβολή και αναγνώριση της Ναυμαχίας σε διεθνές επίπεδο.
Επιπλέον, εποικοδομητική ήταν και η επίσκεψη μου στον Α.Γ.Υ. Πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό, η οποία προηγήθηκε της επίσκεψης του Πρόεδρου του Ισραήλ στο Δημαρχείο του Νησιού μας με την Α.Ε. Πρέσβειρα Ιρίτ Μπεν Αμπά και τον Α.Ε. Πρέσβη κ.Γιόσσι Αμράνι όπου είχα τη τιμή να συνοδέψω και να οργανώσω τις επισκέψεις τους στον Δήμο του νησιού μας εν όψει των επετειακών εκδηλώσεων των 2500 χρόνων από τη Ναυμαχία , βάζοντας τις πρώτες βάσεις για την τουριστική και πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών σε συνεργασία με την Δημοτική αρχή και τον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Παναγόπουλο.
- Σαν διευθυντής του γραφείου της Θαλαμηγού της βασιλικής οικογένειας των Η.Α.Ε. Ποια είναι η εμπειρία σας και ποσο σας βοηθά στην πολιτιστική διπλωματία στην οποία είστε expert;
Η Υψίστη τιμητική θέση και οι εμπειρίες που έλαβα διευθύνοντας την Θαλαμηγό της Βασιλικής Οικογένειας και του Πρωθυπουργού των Η.Α.Ε. Μονάρχη του Ντουμπαι και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης ήταν μοναδικές, διευθύνοντας σε 24/7 ετοιμότητα ένα πολυεθνικό πλήρωμα και εφαρμόζοντας σε ύψιστο επίπεδο ασφάλειας και πρωτοκόλλου, την διαχείριση αρχηγών ξένων κρατών.
Πιστεύω ότι η πολύχρονη εμπειρία , σε συνδυασμό με τις διεθνές πολιτιστικές συνεργασίες και προσωπικές μου επαφές με Αρχηγούς κρατών, βοήθησαν στην επιλογή και προώθηση διεθνών πρωτοβουλιών και δράσεων μου, τόσο για την προβολή της Πολιτιστικής μας Κληρονομίας όσο και από το μήνυμα μου μέσω της επετείου των ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ειρήνης και της αλληλεγγύης.