ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: αναμενόμενο το δεύτερο κύμα όπως και η σφοδρότητα του

Συνέντευξη του Θανάση Κρουστάλλη στον Μάνο Σταυριανό

Πως βλέπετε το δεύτερο κύμα της πανδημίας που πλήττει σε μεγάλο βαθμό την Ευρώπη και την Ελλάδα φυσικά, και ποσο ικανοποιημένος είστε από το μερικό lockdown σε σχέση με το προηγούμενο;

Το δεύτερο κύμα ήταν αναμενόμενο. Όπως και η σφοδρότητα του. Ο ιος δρα ακόμα ως superantigen δηλαδή δημιουργεί έντονες ανοσολογικές αντιδράσεις στον οργανισμό. Αυτό το καθιστά άκρως επικίνδυνο. Δυστυχώς στην Ευρώπη δεν έχουμε την κοινωνική προσαρμοστικότητα των Ασιατών . Εδώ συχνά η ατομική ευθύνη πάει περίπατο. Γι αυτό και οι διαφορες στα νούμερα κρουσμάτων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.
Το lockdοwn είναι πάντα το έσχατο μέτρο. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τα δυο lockdown καθώς δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά ούτε ως προς τον λόγο ούτε ως προς τον τρόπο επιβολής. Το πρώτο έγινε για να αποφευχθεί η μετάδοση του ιου στην ελληνική κοινωνία, ενώ το δεύτερο για να μείωθει η υπερμετάδοση και να αντέξει το σύστημα υγείας.

Κατά ποσο θεωρείται ότι το ΕΣΥ που γνωρίσατε στα πρώτα σας βήματα της ιατρικής στην Ελλάδα θα αντέξει αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας και μετά από δέκα χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης;

Το ΕΣΥ εχει προβλήματα που δεν ειναι σημερινά. Παρ όλα αυτά τα αντανακλαστικά του έως τώρα είναι εξαιρετικά. Το αίσθημα ευθύνης και η επιστημονική κατάρτιση των Ελλήνων υγειονομικών άλλωστε είναι αρκετά υψηλά. Πρέπει όμως να αρχίσουν οι βελτιώσεις άμεσα γιατι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε εφ εξής με τέτοιες επιδημίες. Θεωρώ οτι έστω και ενδημικά ο κορονοιος ήρθε για να μείνει.

Ως έμπειρος και διακεκριμένος ιατρός τι θα συμβουλεύατε τους Έλληνες συμπατριώτες σας;

Το άλφα και το ωμέγα είναι η ατομική ευθύνη. Ακόμα και το lockdown για να επιτύχει απαιτεί την ατομική ευθύνη. Ο κόσμος είναι δύσκολο να κατανοήσει τα μέτρα αλλα εχει υποχρεώσεις να ακούει τους ειδικούς. Τα μέτρα έχουν πάντα την λογική του …ελβετικού τυριου. Φανταστειτε φέτες ελβετικού τυριού με τρύπες η μια δίπλα στην άλλη. Οι τρύπες δεν ειναι ποτέ στο ίδιο σημείο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καλύπτεται συνολικά όλη η δυνατή επιφάνεια, αν βάλουμε πχ 5 φέτες στην σειρά.
Δίνω ένα παράδειγμα.
Δεν χρησιμοποιώ λεωφορείο για μικρή απόσταση αν δεν έχω πρόβλημα υγειάς + δεν χρησιμοποιώ λεωφορείο για μη υποχρεωτική μετακίνηση +δεν ανεβαίνω σε ήδη λεωφορείο με αρκετούς επιβάτες μεσα +τηλ εργασία από το σπιτι+ τηλε εκπαίδευσή φοιτητών = σχεδόν μηδενισμός της μετάδοσης μεσα στα λεωφορεία.
Φαντάστειτε ομως οτι το κάθε μέτρο μόνο του είναι ανεπαρκές .

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button