«Κιβωτός του Αμπελώνα» Στο κτήμα Τατοΐου με όλες τις ποικιλίες των ελληνικών κρασιών
Μία «Κιβωτός του Αμπελώνα», θα δημιουργηθεί στο Βασιλικό κτήμα του Τατοΐου για να διασωθεί και να αναπτυχθεί ο πλούτος των ελληνικών κρασιών.
Η ιδέα ήταν του γνωστού οινοποιού Γιάννη Μπουτάρη που την παρουσίασε στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφέροντας τα οφέλη από μία τέτοια δραστηριότητα για το βασιλικό κτήμα αλλά και την οινοποιία και τον κλάδο της.
Η αποκατάσταση του κτηρίου του παλαιού Οινοποιείου, αποτελεί προτεραιότητα για την Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το κτίριο παρέμενε χωρίς στέγη και τα δρύινα βαρέλια ήταν εκτεθειμένα.
Η ανάπτυξη αγροτικών χρήσεων μέσα στο κτήμα μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη βιωσιμότητα του Τατοΐου με την εξασφάλιση επιπλέον πόρων από την πώληση και την χρήση των προϊόντων στο κτήμα και στους χώρους φιλοξενίας, όπως στα εστιατόρια και το ξενοδοχείο. «Εχουμε κατοχυρώσει», επεσήμανε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού «τα εμπορικά σήματα των προϊόντων του κτήματος, κατά την περίοδο της λειτουργίας του, προκειμένου στη συνέχεια να διατεθούν όπως αποφασιστεί από τον φορέα που θα αναλάβει την διαχείριση του κτήματος, μετά την αξιοποίησή του. Δεδομένου ότι προγραμματίζεται η αποκατάσταση του κτηρίου του παλαιού Οινοποιείου θα εξεταστεί πως θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτή, η ΕΔΟΑΟ, αλλά και οι δυνατότητες του χώρου για δημιουργία πωλητηρίου των παραγόμενων στο κτήμα κρασιών, αλλά και ως σημείο οινογνωσίας»
Η Ιστορία του κρασιού στο Τατόι.
Στη φωτογραφία βλέπουμε ένα αυθεντικό κρασί παραγωγής του κτήματος Τατοίου του 1948! Το κρασί ήταν ένα από τα ξακουστά προϊόντα του κτήματος όπου στεγάζονταν τα θερινά βασιλικά ανάκτορα και ήταν ένα περιζήτητο προϊόν.
Τα αμπέλια του κτήματος παρήγαγαν εξαιρετικής ποιότητας κρασί και ποικιλίες με διαφορετικές γεύσεις και προδιαγραφές.
Η παραγωγή του κρασιού γινόταν στο οινοποιείο που είναι ένα από τα πιο παλιά κτίρια του κτήματος. Ανεγέρθηκε σταδιακά μέσα στην επταετία 1879-1885 και θεωρείται ως ένα από τα παλιότερα σωζόμενα κτίρια από την εποχή του Γεωργίου Α’.
Αρχικά το Τατόι παρήγαγε τον Οίνο Δεκελείας (Chateau Decelie) σε τρεις ποικιλίες. Μαύρο μπρούσκο, κοινό λευκό και «εξαιρετικό». Μετά τον πόλεμο άρχισε να παράγεται και να εμφιαλώνεται και μια δεύτερη ομώνυμη του κτήματος μάρκα, το «Τατόι».
Η διάσημη και βραβευμένη ποικιλία κρασιού του κτήματος Τατοίου Chateau Decelie Η δεύτερη ποικιλία κρασιού, «Τατόι» που κυκλοφόρησε μετά τον πόλεμο. Η παραγωγή ήταν αξιόλογη και τα μπουκάλια πωλούνταν σε εξειδικευμένα πρατήρια των Αθηνών.