ΟικονομίαΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Κάποιες Ελληνικές επιχειρήσεις που κυριάρχησαν στην εγχώρια αγορά, αλλά είχαν άδοξο τέλος

Όταν η Ελλάδα είχε βιομηχανική παραγωγή και εξαγωγές.

Την αρχή έκαναν πολύ νωρίτερα κάποιες  εμβληματικές ελληνικές βιομηχανίες παραγωγής όπως οι :Πίτσος, Ιζόλα ,Eskimo, Πειραϊκή -Πατραϊκή ,  που από τη μεγάλη ακμή των δεκαετιών ’60 και ’70, ακολούθησαν –την  κακή τύχη μεγάλου μέρους της ελληνικής βιομηχανίας που εξαφανίστηκε από τον επιχειρηματικό χάρτη τις δεκαετίες ’80 και ’90.

ΙΖΟΛΑ Κατασκεύασε την πρώτη ελληνική κουζίνα το 1951

ESKIMO
Tο 1973 απασχολούσε πάνω από 1.500 άτομα

ΠΙΤΣΟΣ Ξεκίνημα με γκαζιέρες πριν από 155 χρόνια.

Εξαφάνιση που συντελέστηκε με ευθύνη των ίδιων των μετόχων – ιδιοκτητών των επιχειρήσεων, αλλά συχνά ενισχύθηκε ή ακόμη και πυροδοτήθηκε από τις χρόνιες καθυστερήσεις  και οικονομικά  συμφέροντα.Σε όλα αυτά κάποιες φορές ήρθαν να προστεθούν και διενέξεις συχνά μεταξύ των μελών των οικογενειών .Βασικό και κοινό στοιχείο ότι σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις (με ελάχιστες εξαιρέσεις) ,είναι άγνωστη, η επένδυση των κερδών σε επέκταση ή εκσυγχρονισμό των δραστηριοτήτων.

Οικονομική κρίση …η χαριστική βολή.

Μεγάλες εταιρείες κολοσσοί με παρουσία στο χώρο του επιχειρείν «χάθηκαν» στα χρόνια της κρίσης, αφήνοντας πληθώρα εργαζομένων στο δρόμο.

Η Χαλυβουργική που ήταν για χρόνια ένα από τα σύμβολα της βαριά βιομηχανίας στην Ελλάδα έκλεισε.

Η Neoset
Μια εμβληματική εταιρείας στο χώρο του επίπλου που δεν μπόρεσε να αντέξει και έκλεισε το 2014.

Η Softex 

Από τη μεριά της η ιστορική βιομηχανία Softex οδηγήθηκε ουσιαστικά για δεύτερη φορά σε κατάρρευση.Παρότι είχε ανασυγκροτηθεί μετά την κρίση που είχε περάσει τον καιρό των «προβληματικών επιχειρήσεων», δεν μπόρεσε το 2015 να αντέξει το κόστος μιας πυρκαγιάς σε ένα από τα εργοστάσια και οδηγήθηκε στο κλείσιμο.

Η Ηλεκτρονική Αθηνών
Η «Ηλεκτρονικής Αθηνών» κλείνει το 2016. Με 60 χρόνια παρουσίας, 44 καταστήματα στην Ελλάδα ήταν ένα από τα πρώτα μεγάλα θύματα των capitalcontrols.

Raxevsky

Μια ιστορική ελληνική φίρμα στον χώρο της γυναικείας ένδυσης, η Raxevsky, κατεβάζει ρολά. Πορεύτηκε δυναμικά επί 40 χρόνια, αλλά δεν κατάφερε να αντέξει.

Συνολικά 182.694 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ποσοστό 28,36%) έκλεισαν την περίοδο 2008 – 2016, σύμφωνα με την έκθεση του 2019 του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων .

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων:

– 4 στις 10 επιχειρήσεις (38,8%) έχουν αναπτύξει την τελευταία τριετία κάποιου είδους καινοτομία για νέο προϊόν ή υπηρεσία.

– 2 στις 10 επιχειρήσεις (19,5%) έχουν αναπτύξει κάποιου είδους συνεργασία.

– 1 στις 6 επιχειρήσεις (16,7%) εξάγει κάποιο ποσοστό των προϊόντων ή υπηρεσιών σε άλλες χώρες.

Η Πανδημία

Παρότι το κράτος ενισχύει όσο μπορεί τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί απο την πανδημία  υπάρχουν  βαριές απώλειες στον χώρο των επιχειρήσεων.Oι Έλληνες καταναλωτές υιοθετούν πιο περιορισμένες αγοραστικές συνήθειες.

Συγκεκριμένα οι αγορές ρούχων περιορίζονται, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις που θα αντέξουν και το δεύτερο δύσκολο εξάμηνο του έτους, να βρεθούν σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο από πλευράς συνηθειών καταναλωτή το 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, πάνω απο το 60% των ελληνικών επιχειρήσεων  μπορούν να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν κρατική οικονομική ενίσχυση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button