Magazino

Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης σήμερα -η Ελλάδα έχει πάντα ανάγκη τους σύγχρονους Φιλέλληνες 

Σήμερα τιμάμε τη μνήμη των χιλιάδων Φιλελλήνων, των σπουδαίων αυτών ανθρώπων – επωνύμων και ανωνύμων – που έδωσαν τα νιάτα τους, την περιουσία τους και ορισμένοι τη ζωή τους για να αποτινάξει το Ελληνικό Έθνος τα δεσμά της δουλείας.

Η 19η του Απρίλη είναι η  ημέρα θανάτου του  Λόρδου Βύρωνα  και καθιερώθηκε ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.

Η απόφαση αυτή ελήφθη ύστερα από τη σχετική πρόταση του τότε Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, αείμνηστου Δημήτρη Σιούφα, προς τον τότε Υπουργό Εσωτερικών και πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Οι εκδηλώσεις διεξάγονται στις έδρες των νομών και των επαρχείων και περιλαμβάνουν τέλεση δοξολογίας,εκφώνηση ομιλιών και κατάθεση στεφάνων .

Ο ποιητής και φιλέλληνας Λόρδος Βύρων (1788-1824) υπήρξε υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι ένας από τους πρώτους που ύψωσαν τη φωνή τους στο πλευρό των Ελλήνων κατά της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Ελγίν.

Στην ποίησή του περιέχονται ισχυρά μηνύματα κατά των φυλετικών διακρίσεων, εναντίον κάθε τυραννίας και υπέρ της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο.

Η μνήμη του Λόρδου Βύρωνα παραμένει ζωντανή και το μήνυμά του διαχρονικό. Αγωνίσθηκε και θυσιάστηκε για την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας, και ταυτόχρονα απέδιδε στον εαυτό του τον τίτλο «πολίτης του κόσμου», συνδυάζοντας τον φιλελληνισμό με την υπεράσπιση οικουμενικών αξιών. Το ίδιο και  ο Τζωρτζ Κανινγκ αλλά και τόσοι πολλοί ακόμα όπου βοήθησαν με τον τρόπο τους την ελληνική επανάσταση .

Φιλέλληνας είναι για μένα και αυτός που και σήμερα αγαπάει πονάει και βοηθά τη χώρα μου τη χώρα μας ανεξάρτητου χρώματος θρησκείας χώρα καταγωγής , και είναι πολλοί αυτοί , σε σχέση με κάποιους αυτόχθονες συμπεριλαμβανομένων κάποιων πολιτικών !

Θα μιλήσω για έναν  από αυτούς τον έγχρωμο Νιγηριανό Γιατρό που σπούδασε στη Θεσσαλονίκη ,μιλά τα ελληνικά καλύτερα από την μητρική του γλώσσα ,εκδίδει βιβλία για την Ελλάδα ,την ιστορία της και τις  ομορφιές της μα πάνω από όλα όταν αναφέρετε στην Ελλάδα δακρύζει , αναφέρομαι σε έναν  διακεκριμένο Γιατρό από την Νέα Υόρκη τον Sam Chekwas.

Θα μιλήσω για τον Quaiser Habib από την Λαχόρη του Πακιστάν που έχει μελετήσει την Ελληνική Ιστορία σε βαθμό που πολλοί Έλληνες θα ζήλευαν , και ψάχνει τον Ελληνικό πολιτισμό στα  βήματα του «Μέγα Αλεξάνδρου» στην μακρινή χώρα του.

Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί σαν τον Σαμ και τον Quaiser

Η Ελλάδα έχει και σήμερα το ίδιο ανάγκη τους απανταχού της γής  Φιλέλληνες.

Σε όλους αυτούς που αγαπάνε και στηρίζουν την μικρή αγαπημένη μου χώρα οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ , και τους βάζω στο Πάνθεον των Φιλελλήνων τιμώντας τους αυτή τη σπουδαία μέρα .

Επιμέλεια:Μάνος Σταυριανός

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button