ΙστορίαΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Αττίλας 1974 -μετά από 47 χρόνια  η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη και οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν

«Δεν ξεχνώ»

Έχουν περάσει 47 χρόνια από εκείνο το πρωινο της 20 Ιούλιου του 1974 και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, γνωστή ως ‘’Αττίλας 1’’. Για την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974 έχουν ειπωθεί και έχουν γραφτεί πάρα πολλά.

Προκάλεσε την επανάληψη ενός μεγάλου προσφυγικού κύματος. Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο ήταν ένα τραγικό γεγονός. Εκδιώχθηκε ο ελληνικός πληθυσμός από τις βόρειες ακτές της Μεγαλονήσου για πρώτη φορά. Η περιοχή ανήκε στους Έλληνες από την 2η χιλιετία π.Χ.

 

Η Επιχείρηση Αττίλας, ήταν το πρώτο στάδιο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Περίπου 40.000 στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας και του Τουρκικού Ναυτικού εισβάλουν παράνομα και κατά παράβαση του Καταστατικού Χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία υποστήριζε πως η επιχείρηση ήταν  ειρηνευτική επέμβαση νομιμοποιημένη από το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεων.

Η απόβαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή του 37% της Μεγαλονήσου.

Περίπου 200.000 θα εκδιωχθούν από τα σπίτια τους, και έγιναν πρόσφυγες  μέσα στην πατρίδα τους.

4.000 άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους, ενώ περισσότεροι  από 3.000 αγνοούνται.

Οι Τούρκοι θα προσαρτήσουν το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας και το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων.

«Ελληνικαί και κυπριακαί δυνάμεις αντιμετωπίζουν μετά γενναιότητος και πρωτοφανούς ενθουσιασμού την απρόκλητον επίθεσιν του τουρκικού σοβινισμού» ανέφερε μεταξύ άλλων το πολεμικό ανακοινωθέν.

Οι Έλληνες στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ και οι Ελληνοκύπριοι αντιστέκονται με όσα μέσα διαθέτουν. Όμως η μάχη είναι άνιση καθώς οι τουρκικές δυνάμεις είναι πολλαπλάσιες.

Οι μάχες είναι άγριες. Οι τουρκικές δυνάμεις σκορπίζουν τον θάνατο, στο πέρασμά τους.

«Εκεί άφησαν πολλά πτώματα και τραυματίες, τους οποίους αργότερα εκτέλεσαν εν ψυχρώ» περιγράφει Ελληνοκύπριος στρατιώτης μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Την πρώτη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974, τον «Αττίλα 1» ακολούθησε ο «Αττίλας 2» που ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου του ίδιου χρόνου. Η Τουρκία είχε σχεδιάσει τα πάντα, ενόψει της εφαρμογής του «Αττίλα 2» και έτσι φρόντισε με αδιαλλαξία και αλαζονεία να οδηγήσει σε ναυάγιο την Τριμερή Διάσκεψη στη Γενεύη, την οποία είχε ζητήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι Τούρκοι κατέχουν μέχρι σήμερα το 37% της Κύπρου και στον ορίζοντα δεν φαίνεται κάποια λύση αφού η Τουρκία  υπο την ηγεσία του προέδρου Ερντογκαν έχει αποθρασυνθεί πλήρως .

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button