Η πλήρης αναγέννηση της Ριβιέρας της Αθήνας στην περιοχή του Φαλήρου προχωράει σε γρήγορους ρυθμούς

Είναι ένα έργο που θα απολαμβάνουν πολλές γενιές και θα αλλάξει την εικόνα της πόλης.
Η ολοκληρωμένη ανάπλαση του Φαληρικού μετώπου επιδιώκει τους εξής στόχους:
- Την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου με άξονες τη φύση, τον πολιτισμό, την άσκηση – άθληση και την ψυχαγωγία.
- Την αποκατάσταση της επικοινωνίας του αστικού ιστού με το θαλάσσιο μέτωπο, με τη λειτουργική αναδιάταξη των τεχνικών υποδομών και ειδικά των συγκοινωνιακών έργων της παράκτιας ζώνης.
- Την αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία της άμεσης και ευρύτερης περιοχής.
- Τη λειτουργική και αισθητική συνοχή της παραλιακής ζώνης από την περιοχή του Πειραιά και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το Δέλτα Φαλήρου, αξιοποιώντας και αναβαθμίζοντας τα ήδη υλοποιημένα Ολυμπιακά Έργα.
- Τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Μητροπολιτικού Πάρκου.
Ο Γ. Πατούλης σε πρόσφατη επίσκεψη του στο έργο εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη σχετική δέσμευση του αναδόχου και υπογράμμισε πως η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου αποτελεί έργο πρώτης προτεραιότητας για την Περιφέρεια και το χαρακτήρισε «εμβληματικό έργο πνοής» για όλη την Αττική και τους κατοίκους της.
Στην τελική ευθεία πλέον έχει μπει η α’ φάση της ανάπλασης του φαληρικού όρμου. Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής έχει ολοκληρωθεί το 85% των έργων και απομένει το 15%, το οποίο σύμφωνα με το τελευταίο χρονοδιάγραμμα, πρόκειται να παραδοθεί μέχρι τις 31 Μαίου 2021.
Το Πρόγραμμα Αναγέννησης Faliro είναι μέρος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Ελλάδας 2021 και οι διαδικασίες για την άμεση εφαρμογή τους βρίσκονται σε εξέλιξη, στο πλαίσιο της 2ης Φάσης της Αναγέννησης. Το έργο αναμένεται να κοστίσει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τον Renzo Piano, αρχιτέκτονα που είναι υπεύθυνος για το έργο, η ανάπτυξη της περιοχής της ακτής του Φαλήρου θα αποκαταστήσει τη σύνδεση μεταξύ της πόλης της Αθήνας και της θάλασσας.
Η ανάπτυξη της περιοχής περιλαμβάνει αναλυτικά:
Τουριστική ανάπτυξη (παραλία, τεχνητές λίμνες, χώροι αναψυχής, οικολογικό πάρκο κ.λπ.)
• Εγκαταστάσεις (Περίπτερα, ανοιχτός κινηματογράφος, Εκθεσιακές εγκαταστάσεις, υπόγεια μικρά κτίρια κ.λπ.)
• Θαλάσσια έργα (αποβάθρες, αποβάθρες, τεχνητή παραλία κ.λπ.)
• Έργα υποδομής (δρόμοι, γέφυρες κ.λπ.)