Ομογένεια

Η ιστορία της Ελληνικής παρουσίας στην Τυνησία

Σε συνέχεια του αφιερώματος που κάνει το enjoynews.gr , για τις Ελληνικές  κοινότητες ανα τον κόσμο, σήμερα θα γνωρίσουμε τον Ελληνισμό σε μια γοητευτική χώρα της Βορείου Αφρικής , την Τυνησία Η κυρία  Σοφία Αργυροπούλου Εκπαιδευτικός και Υπεύθυνη Λειτουργίας του ΤΕΓ Τύνιδας μιλάει στο enjoynews.gr και τον Μάνο Σταυριανό για την Ιστορία αλλά και τις δραστηριότητες της κοινότητας στην Τύνιδα από την εποχή της ίδρυσης της μέχρι σήμερα.

Η Τυνησία κατοικούνταν από τα αρχαία κιόλας χρόνια από ελληνικούς πληθυσμούς, κάτι που φαίνεται και από τη γενικότερη ελληνική κινητικότητα στην περιοχή της Λιβύης, όπου «Λιβύη» συνήθιζαν να ονομάζουν οι αρχαίοι Έλληνες όλη τη Βόρειο Αφρική.

Το Ελληνικό στοιχείο και η ελληνική επιρροή είναι διάχυτα παντού, από τα πολυάριθμα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, τα οποία είναι διάσπαρτα κατά μήκος ολόκληρης της Τυνησίας έως την ίδια την ελληνική κοινότητα, που φυλά κυριολεκτικά Θερμοπύλες στο κέντρο της πρωτεύουσας, στην Τύνιδα!

Η νεότερη ελληνική επίσημη παρουσία στην Τυνησία καταγράφεται τον 17ο αιώνα, όπου και έχουμε τη δημιουργία της πρώτης ελληνικής κοινότητας στην Τύνιδα το 1647, που σηματοδοτείται με την ίδρυση του ναού της Αγίου Γεωργίου και φτάνει στο απόγειο της ακμής της στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά που δυστυχώς λόγω πολιτικών και οικονομικών κυρίως γεγονότων, συρρικνώθηκε με το χρόνο, φτάνοντας σήμερα να αριθμεί γύρω στα 80 μέλη.

Ελληνική κοινότητα δεν υπήρχε όμως μόνο στην Τύνιδα αλλά και στην πόλη Σφαξ και στο νησί Τζέρμπα. Η εγκατάσταση των Ελλήνων στα μέρη αυτά συνδέεται κυρίως με το επάγγελμα της σπογγαλιείας.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα οι κοινότητες αυτές ήκμασαν απολαμβάνοντας την οικονομική άνθιση των μελών τους χάρη στις εποχιακές οικονομικές δραστηριότητες που τους προσέφερε η ενασχόληση τους με τη θάλασσα, αλλά αυτό σε βάθος χρόνου επέφερε αρνητικές συνέπειες στην επιβίωση και διατήρησή τους, στα χρόνια που ακολούθησαν.

Ένα ιδιαίτερο γεγονός που βίωσαν οι ελληνικές κοινότητες της Τυνησίας λόγω των  κοινωνικών και πολιτικών καταστάσεων των αρχών του 20ου αιώνα στη χώρα, ήταν η πολιτογράφηση των μελών τους ως Γάλλοι υπήκοοι, παράγοντας που τις δυσκόλεψε να διατηρήσουν την ελληνική τους ταυτότητα. Είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν απαντάται σε καμία άλλη ελληνική κοινότητα της Βορείου Αφρικής και που επηρέασε καταλυτικά την εκπαίδευση των ελληνοπαίδων της εποχής εκείνης.

Βρισκόμαστε στο 2021. Η ελληνική κοινότητα συνεχίζει να υπάρχει. Τα περισσότερα μέλη της είναι Έλληνες πρώτης γενιάς που κατέφθασαν πριν 30 με 40 χρόνια στην Τυνησία ακολουθώντας τους τυνήσιους /τυνήσιες συντρόφους τους είτε από την Γερμανία όπου τους/τις γνώρισαν, είτε από την Ελλάδα. Είναι επί το πλείστον οικογένειες από μεικτούς γάμους και τα παιδιά τους έχουν διπλή ή τριπλή υπηκοότητα.

ΟΙ σχέσεις με την Ελλάδα είναι στενές μέσα από την άμεση επικοινωνία και αρωγή της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Τυνησία, τη συνεχή σχέση εμπιστοσύνης και πίστης με την Ορθόδοξη Μητρόπολη Καρθαγένης καθώς και με το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας μέσα από την παρουσία και το έργο των εκπαιδευτικών που αποσπώνται στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Τύνιδας από τη χρονιά ίδρυσης του, το 2001.

Το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Τύνιδας εδώ και 20 χρόνια προσφέρει μαθήματα σύγχρονης ελληνικής γλώσσας και στοιχεία πολιτισμού σε όλα τα επίπεδα. Είναι επίσης επίσημο κέντρο πιστοποίησης και στοχεύει στην ενίσχυση και προώθηση της ελληνικής γλώσσας εκτός Ελλάδας και στην οργάνωση της διδασκαλίας της σε ξένους ενήλικες και ομογενείς. Λειτουργεί επίσης τάξη μητρικής γλώσσας κάθε Σάββατο για μικρούς μαθητές ηλικίας 6 έως 12 ετών, ελληνικής καταγωγής. Μια τάξη που στόχο έχει να κρατήσει την ελληνική ψυχή ζωντανή στις καρδιές των νεαρών μαθητών.

Τη σχολική χρονιά που μας πέρασε το ΤΕΓ Τύνιδας έκανε έντονη την παρουσία του με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας. Διαγωνισμοί ποίησης και ζωγραφικής, γιορτή για την παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας, συνεργασίες με το Γαλλικό Ινστιτούτο Τύνιδας και τις Πρεσβείες της Ρουμανίας και Ελλάδας και άλλα πολλά.

Περισσότερα για το πέρασμα των Ελλήνων από την Τυνησία αλλά και την ιστορία των ελληνικών κοινοτήτων της μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

Ακολουθήστε μας :

Α.Π.Α., Φ.22-Καρθαγένη, Ν. Φιριππίδη/N.Firippidi. «Το Πατριαρχείον Αλεξανδρείας η πνευματική αυτού κυριαρχία επί των εν τη Βορείω Αφρική παροικιών, κοινοτήτων και ιερών ναών», σ.5. στο (éd) ΧαλδαίοςΑντώνης, Η ελληνική παροικία της Τυνησίας, 2012, σ.24. / Lautorité spirituelle du PatriarcatdAlexandrie sur les communautés, communautés ettemples nordafricains, p.5. à (ed) ChaldaiosAntonis, La communauté grecque de Tunis, 2012, p.24
Αλεξάνδρου, Δημήτρης/Alexandrou Dimitris (2006). Γκρεκίγια, οι Έλληνες της Τυνησίας. Θεσσαλονίκη, Εκδ. Ερωδιός. (Αlexandrou, Dimitris (2006). Grekija, les Grecs de Tunisie. Thessalonique, ‘Εd. Erodios).
Εφημερίς της κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος, Τεύχος Α’, αριθ. Φύλλου 242/29-11-1913, σ. 865-866 στο Α. Α Χαλδαίος, Η ελληνική παροικία της Τυνησίας, ΕΚΤ, σ.88
Χαλδαίος, Αντώνης, Η ελληνική παροικία της Τυνησίας (16ος -21ος ;ιώνας). Ελληνική Κοινότητα Τύνιδας.
Χασιώτης, Ι. Κ.,/Chasiotis I. K., Όλγα ΚατσιαρδήΗering, Eυρυδίκη Α. Αμπατζή. (2006). Έλληνες στηΔιασπορά, 15ος-21ος αιώνας. Αθήνα, έκδοση της Βουλής των

Ελλήνων. Πρόλογος ΄Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη, σελ. 229-231

Χασιώτης, Ιωάννης, Κ./Chasiotis Ioannis, (1993). Επισκόπηση της Ιστορίας της Ελληνικής Διασποράς. Θεσσαλονίκη, εκδ. Βάνιας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button