Διεθνή

NASA: Το διαστημόπλοιο έπεσε με επιτυχία πάνω στον αστεροειδή

Η ΝΑSA χθες έκανε ένα πείραμα που το αποτέλεσμά του θα μπορούσε να γλιτώσει τον πλανήτη από μία μελλοντική, καταστροφική σύγκρουση με μετεωρίτη.

Σκοπός της αποστολής με το όνομα  Dart της NASA είναι να δει πόσο δύσκολο θα ήταν να σταματήσει έναν διαστημικό βράχο από το να πλήξει τη Γη.

Δείτε τη στιγμή της πρόσκρουσης, όπως τη μετέδωσε η NASA

Συγκεκριμένα, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία κατεύθυνε  έναν πύραυλο, σε έναν αστεροειδή για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ο πύραυλος συγκρούστηκε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) σκοπίμως – και με επιτυχία, με τον αστεροειδή.

Το πλανητικό πείραμα για μελλοντική προστασία της γης πραγματοποιήθηκε περίπου 11 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, σε έναν αστεροειδή που ονομάζεται «Δίμορφος».

Το σκάφος-καμικάζι, λίγο μικρότερο από αυτοκίνητο, έπεσε με ταχύτητα η οποία ξεπερνούσε τα 20.000 χιλιόμετρα την ώρα πάνω στον αστεροειδή, την ώρα που προβλεπόταν (στις 02:14 ώρα Ελλάδας). Ομάδες της NASA, που βρίσκονταν στο κέντρο ελέγχου αποστολής στο Μέριλαντ, ξέσπασαν σε ζητωκραυγές τη στιγμή της πρόσκρουσης.

Η άσκηση στέφθηκε με επιτυχία και οι κραυγές χαράς και επιτυχίας στη NASA έκαναν το γύρο του κόσμου. Η αποστολή DART, η πρώτη δοκιμή των επιστημόνων να αλλάξουν την πορεία αστεροειδή με τη δύναμη της κινητικής ενέργειας είναι πλέον γεγονός.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button