Κοινωνία

H καραντίνα και οι επιπτώσεις που έχει στην ψυχολογία μας

Άνθρωποι και οικογένειες με τεντωμένα νεύρα

Τα περιοριστικά μέτρα έχουν διαταράξει όχι μόνο τη ρουτίνα και την καθημερινότητα των ανθρώπων, αλλά και σχεδόν το σύνολο των διεξόδων τους. Ο κορωνοϊός επηρεάζει πλέον σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής δισεκατομυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, από την Ανατολή ως τη Δύση. Τα περιοριστικά μέτρα μπορεί να είναι αναγκαία για το περιορισμό της ταχύτητας εξάπλωσης της επιδημίας, και για την επιβίωση ιδίως των ηλικιωμένων και όσων πάσχουν από χρόνια νοσήματα, αλλά από την άλλη μας φέρνουν αντιμέτωπους με ορισμένες ψυχολογικές συνθήκες, οι συνέπειες των οποίων θα είναι σοβαρές και μακροχρόνιες, όπως η κατάθλιψη.

Ραγδαία αύξηση στην κατάθλιψη

Ο περιορισμός, το lockdown, ο φόβος που καλλιεργείται από την τηλεόραση, όλο αυτό το συνεχές «μαζί», σε συνδυασμό την αδυναμία εκτόνωσης, οδηγεί τάχιστα τους ανθρώπους σε μελαγχολία. 

Τα οικονομικά προβλήματα, η ανεργία και ο οικονομική κρίση   με χιλιάδες επιχειρήσεις να κλείνουν και εργαζόμενοι  απολύονται, πρόκειται να πιέσουν ακόμα περισσότερο τους ανθρώπους.

Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, και η παγκόσμια οικονομία θα μπει σε ύφεση της τάξης του -2%, στη δε Ελλάδα (που είμαστε ουσιαστικά μία χρεωκοπημένη χώρα) το οικονομικό σοκ θα είναι τεράστιο (για το 2020 υπολογίζεται ύφεση 10-20%).

.

Ραγδαία αύξηση στο άγχος, φοβίες και στους ψυχαναγκασμούς

Ο φόβος για τους ιούς και τα μικρόβια, έχει οδηγήσει ήδη σε μία έξαρση σε ψυχαναγκαστικά συμπτώματα και μικροβιοφοβία, που θα συνεχιστούν και μετά την έντονη φάση της επιδημίας. Τα χέρια των περισσοτέρων ήδη είναι σκασμένα και γεμάτα πληγές από το συνεχές πλύσιμο χεριών και τα καθαριστικά (σαπούνι, χλωρίνη, detol, κα). Οι άνθρωποι ζούνε μέσα στο φόβο ότι θα πεθάνουν οι ίδιοι ή οι γονείς/συγγενείς τους, και μένουν σε απόσταση προσπαθώντας να τους «προστατέψουν». Τεράστιος φόβος (τρόμος θα έλεγε κανείς) και απομόνωση έχει κυριαρχίσει στην κοινωνία μας, ιδίως στους ηλικιωμένους.

Άνθρωποι και οικογένειες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Τα οικονομικά προβλήματα, η ανεργία και ο οικονομικός αρμαγεδώνας που έρχεται με χιλιάδες επιχειρήσεις να κλείνουν και εκατομμύρια εργαζόμενους να απολύονται, πρόκειται να πιέσουν ακόμα περισσότερο τους ανθρώπους, περισσότερο από όσο η οικονομική κρίση του 2009 και τα μνημόνια. Το φαινόμενο δεν είναι τοπικό, αλλά παγκόσμιο, και η παγκόσμια οικονομία θα μπει σε ύφεση της τάξης του -2%, στη δε Ελλάδα (που είμαστε ουσιαστικά μία χρεωκοπημένη χώρα) το οικονομικό σοκ θα είναι τεράστιο (για το 2020 υπολογίζεται ύφεση 10-20%).

Τα διαζύγια αυξήθηκαν ραγδαία λόγω της καραντίνας

Πόσα ζευγάρια θα αντέξουν αυτό το παρατεταμένο «μαζί», χωρίς δυνατότητες διεξόδου και εκτόνωσης;  Τα ποσοστά διαζυγίου στην Κίνα από όπου ξεκίνησε η πανδημία, έχουν αυξηθεί δραματικά, σε βαθμό που σε ορισμένες πόλεις έχει ήδη τεθεί όριο στα διαζύγια που μπορεί να βγαίνουν κάθε ημέρα, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί το κύμα διαζυγίων.

Λόγω της καραντίνας για τον κορωνοϊο ξαφνικά τα ζευγάρια θα βρεθούν ασυνήθιστα μεγαλύτερο χρόνο ο ένας με τον άλλο – συχνά σε μικρά διαμερίσματα, που δεν επιτρέπουν να αναπτύξει ο καθένας την ιδιωτικότητά του. Αυτό οδηγεί τα ζευγάρια σε συχνότερες συγκρούσεις.  Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια που ζούσαν μαζί πριν από το γάμο είχαν χαμηλότερα ποσοστά διαζυγίου κατά τη διάρκεια κρίσεων, σε σύγκριση με τα ζευγάρια που δεν είχαν αυτή την εμπειρία.

Και βέβαια, η πίεση δεν αφορά μόνο ζευγάρια, αλλά ακόμα περισσότερο οικογένειες. Οικογένειες με μικρά παιδιά, εφήβους, ηλικιωμένους που πλέον βρίσκονται όλοι μαζί, όλο το 24ωρο, περιορισμένοι σε λίγα τετραγωνικά, δημιουργώντας τις συνθήκες για εκρηκτικές καταστάσεις.

αυξηθεί δραματικά, σε βαθμό που σε ορισμένες πόλεις έχει ήδη τεθεί όριο στα διαζύγια που μπορεί να βγαίνουν κάθε ημέρα, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί το κύμα διαζυγίων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button