Ρετρό

H αληθινή Ιστορία του Λόρενς της Αραβίας που τον προόριζαν για πρωθυπουργό!

 


Ο βρετανός αξιωματικός Τόμας Έντουαρντ Λόρενς ήταν ο άνθρωπος που υπερασπίστηκε καθ όλη τη διάρκεια της ζωής του τα αραβικά συμφέροντα. Η περίεργη φυσιογνωμία του και ο ρόλος του στα αραβικά ζητήματα, αρχές του προηγούμενου αιώνα, ενέπνευσε σκηνοθέτες του Χόλιγουντ να γυρίσουν ταινίες για τη δράση του….

O θάνατος του Τ. Χ. Λόρενς άφησε ερωτηματικά και υπήρξε θεωρία συνομωσίας που έκανε  λόγο για σχέδιο δολοφονίας από τον κύκλο του Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Οι εφημερίδες της εποχής έγραψαν: Λόρενς της Αραβίας: Τον προόριζαν για πρωθυπουργό! Τον έφαγε ο Τσόρτσιλ;

Στις 13 Μαΐου 1935 ο Τ. Χ. Λόρενς, ο επονομαζόμενος Λόρενς της Αραβίας ή Πρίγκιπας της Μέκκας, ενώ οδηγεί την αγαπημένη του μηχανή Brough Superior SS100, σ’ έναν επαρχιακό δρόμο του Ντόρσετ βρίσκεται αναπάντεχα αντιμέτωπος με τη μοίρα του. Η πτώση του από το δίκυκλο τον οδηγεί στο νοσοκομείο και έξι μέρες αργότερα υποκύπτει στα σοβαρά τραύματά του. Ο θάνατός του μέχρι σήμερα προκαλεί τους απανταχού συνωμοσιολόγους και είναι αλήθεια ότι πολλά ερωτήματα για τις συνθήκες του δυστυχήματος παραμένουν αναπάντητα.

Η επίσημη εκδοχή μιλά για την αποτυχημένη προσπάθειά του να αποφύγει δύο δεκατετράχρονους ποδηλάτες σε σημείο χωρίς ορατότητα και υπό καταρρακτώδη βροχή. Ωστόσο από τα σημάδια μαύρης μπογιάς στη μοτοσυκλέτα του φαίνεται αληθοφανές το σενάριο με το μαύρο φορτηγό που πετάχτηκε στο δρόμο του και τον χτύπησε. Είναι γνωστό ότι δύο ώρες νωρίτερα ο Λόρενς είχε πάρει ένα τηλεγράφημα από τον φίλο του Χένρι Ουίλιαμσον ο οποίος του ανέφερε ότι όλα βαίνουν καλώς, εννοώντας αφενός ότι είχε δρομολογηθεί η συνάντηση με τον Χίτλερ και είχε εγκριθεί το Γερμανικό δάνειο για την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας ύψους 5 δισ. μάρκων.

Η πιο γνωστή είναι η ταινία «Λόρενς της Αραβίας» του 1962 με πρωταγωνιστή τον Πίτερ Ο΄ Τουλ. Ο μικρόσωμος Βρετανός με την αραβική ενδυμασία ήταν ο καρπός ενός παράνομου δεσμού μιας Σκωτσέζας και ενός Ιρλανδού γαιοκτήμονα, του Σερ Τόμας Τσάπμαν. Η μητέρα του, Σάρα Μάντεν, εργαζόταν ως γκουβερνάντα στον σπίτι του βαρόνου, ο οποίος την ερωτεύτηκε παράφορα και εγκατέλειψε την οικογένειά του για χάρη της. Εγκαταστάθηκαν σε μια βίλα στο Δουβλίνο και απέκτησαν πέντε παιδιά, χωρίς ποτέ να παντρευτούν. Η δεύτερη οικογένεια του Βαρόνου ονομάστηκε Λόρενς και με το ψεύτικο όνομα, το ερωτευμένο ζευγάρι ζούσε μια καινούργια ζωή. Ο «Λόρενς της Αραβίας» ήταν το τέταρτο από τα πέντε παιδιά και γεννήθηκε το 1888. Χάρη στην οικονομική άνεση της οικογένειας, σπούδασε Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Κατά τη διάρκεια μιας εργασίας που ανέλαβε για τις σταυροφορίες, ταξίδεψε στη Μέση Ανατολή και ήρθε σε επαφή με τον αραβικό κόσμο. Γοητεύτηκε από τους ανθρώπους και την περιοχή. Έμαθε τη γλώσσα και δέθηκε μαζί τους. Παρά τις κακουχίες της ερήμου, επέστρεψε στην Αραβία ως αρχαιολόγος για να κάνει ανασκαφές. Ταυτόχρονα άρχισε να εργάζεται για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης. Χαρτογράφησε την περιοχή του Σινά και από πολιτικός υπάλληλος έγινε υπολοχαγός του βρετανικού στρατού στο Κάιρο. Όταν ήρθε σε επαφή με τους αντάρτες, συμμερίστηκε τη ζωή και τα πάθη τους και πολέμησε τους Οθωμανούς στο πλευρό τους. Τους οργάνωσε και με τη στρατηγική του πέτυχαν σημαντικές νίκες κατά των Τούρκων.

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button